Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

Cseh védelmi miniszter: a magyar politikusok számára fontosabb az orosz olaj, mint az ukrán vér

Nem jön Magyarországra a cseh védelmi miniszter a V4-ek védelmi minisztereinek találkozójára, mert Orbán támogatja Putyint.

Jövő hét szerdán, az eredeti tervek szerint a Visegrádi Négyek (V4) országainak védelmi miniszterei találkoznak, Budapesten, Magyarországon. Jana Černochová (ODS) cseh védelmi miniszter péntek délután bejelentette: nem vesz részt a találkozón.

„Nem veszek részt személyesen a magyarországi V4-ek védelmi minisztereinek találkozóján. A jövő héten Magyarországon választásokat tartanak és nem helyes, hogy részt veszek egy ottani kampányban. A V4-ek csoportját mindig támogattam és nagyon sajnálom, hogy a magyar politikusok számára most fontosabb az orosz olaj, mint az ukrán vér,”

– írta a cseh védelmi miniszter a Twitteren.

A találkozón Csehországot hivatalosan Daniel Blažkovec védelmi miniszterhelyettes képviseli.

Később a Twitteren megkérdezték a cseh védelmi minisztert arról is, hogy tud-e arról, vajon Szlovákia és Lengyelország védelmi minisztere is hasonló lépésre készül, de Černochová azt válaszolta, hogy ez az ő személyes döntésük lesz.

A találkozó egyik panelbeszélgetése a közép-európai védelmi együttműködés (CEDC) lesz. E csoportot Ausztria, Szlovénia és Horvátország alkotja.

A V4-ek képviselőinek találkozóján az európai biztonságpolitika lesz a fő téma az Ukrajna ellen elkövetett orosz katonai agresszió tükrében. A tervek szerint megbeszélik még az orosz-ukrán háború hatását. NATO stratégiai együttműködésének végleges formájára, valamint az újonnan bevezetett EU Stratégiai Iránytű megvalósítására.

A CEDC formátum részvevőine fő témája jelenlegi válság közép-európai és nyugat-balkáni régió biztonsági helyzetére gyakorolt hatása lesz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtöki EU-csúcson elmondott érzelmes beszédében személyes üzenettel fordult Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos tétova magyar hivatalos álláspont miatt. Zelenszkij emlékeztette Orbánt a magyar történelem tragikus pillanataira, felidézte a Dunába lőtt magyar zsidó emberek emlékére felállított holokauszt emlékművet is a Duna partján. A több száz cipőből álló magyarországi emlékmű az ukrán elnök számára a jelenkori mariupoli orosz vérengzést és tömeggyilkosságat idézte fel. Ahogy egykor Budapesten, ma Mariupolban hal meg több száz ártatlan civil áldozat.

Az ukrán elnök szerint az orosz agresszió azt mutatja, hogy a 21. században megismétlődhetnek a tömeggyilkosságok.

Megosztás