Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

Betiltotta a cseh külügyminisztérium az Orbán Viktort kritizáló videóüzenet budapesti vetítését

Visszavonná egy cseh rendezőpáros filmjét a budapesti Cseh Filmkarneválról, miután hazájuk külügyminisztériuma nem engedélyezte a rendezők videóüzenetét.

Ondřej Provazník és Martin Dušek cseh filmesek által forgatott, a cseh filmkritikusok által is elismert Az Öregfiúk című 2019-ben megjelent filmet április 15-én, jövő hét csütörtökön vetítenék a budapesti Cseh Centrumban.

Az intézmény április 14-18. között online formában tartja meg az idei Cseh Filmkaranevált.

A rendezvény szervezői minden film előtt az alkotók rövid videóüzenetét is levetítik.

A Respekt hetilap értesülése szerint a külügyminisztériumban úgy ítélték meg, hogy a rendezőpáros alkotása kritikus volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, ezért úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a videóüzenet vetítését.

A külföldi cseh kulturális intézmények a cseh külügyminisztériumhoz tartoznak.

A rövid videoüzenetben Provazník többek között azt mondja, hogy

„képviselőinknek is rá kellett jönni, hogy felelősségre vonhatók tetteikért.”

Mindeközben filmes kollégája a háttérben a „Tiltsátok be Orbánt!” angol nyelvű feliratot írta fel a falra, majd a végén a kamerába fordulva szóban is kiegészíti kollégáját:

„szóval addig nézzétek meg, amíg lehet.”

„Nekünk azt mondták, hogy ügyünkkel a cseh külügyminisztérium foglalkozott és részük volt benne, hogy ne kerüljön adásba az alkotás,” emlékeztek vissza a film készítői a világon működő cseh kulturális intézmények irányításával foglalkozó Ondřej Černývel folytatott beszélgetésre.

A filmrendezők üzenetének teljes szövege a budapesti nézők felé:

A cseh film és a cseh filmművészet tisztelt barátai és rajongói, üdvözlöm önöket az Öregfiúk című projekten. Örülünk, hogy találtak időt arra, hogy megtekintsék alkotásunkat. A film két idős ember barátságáról szól és egy olyan utolsó dologról, amellyel az embernek meg kell békélni, mielőtt eltávozik erről a világról. Ez egy roadmovie, amelyben komoly dolgokról van szó, de a humor sem hiányzik belőle. Reméljük, hogy önök közül mindenki, de főleg a mi politikai képviselőink, néha arra is gondolnak, hogy életük végén, eljöhet a pillanat, hogy valaki eljön hozzájuk és felelelősségre vonja minden cselekedetükért.

A Respekt cseh hetilap a témában felkereste Tomáš Petříček (ČSSD) külügyminisztert és szóvivőjét is, de egyikük sem válaszolt Tomáš Brolík újságíró kérdéseire.

A roadmovie műfajban készült filmdráma egy emigráns történetét meséli el, aki azért tért vissza megszokott környezetébe, hogy kiegyenlítse számláját az 50-es években szerzett sérelmeiért a korabeli ügyével foglalkozó ügyésszel.

A rendezőpáros a Respekt hetilapnak elárulta, hogy a rövid, egy perces videót még március 25-én vették fel, és az annak engedélyezéséről szóló ping-pong azóta tart.

Először úgy tűnt, hogy a magyar miniszterelnök kritikája nem jelent problémát, de aztán kiderült, hogy a cseh diplomácia mégsem engedélyezi a kisfilm vetítését.

Ezek után a filmesek javaslattal éltek, hogy az üdvözlő videót egy felirattal egészítsék ki, miszerint a videóüzenetben elhangzott mondatok nem tükrözik a Cseh Köztársaság hivatalos álláspontját. A cseh külügyminisztérium végül ezt a változatot sem engedte adásba.

A filmesek péntek reggel arról értesültek, hogy a külügyminisztérium egy olyan változaton is gondolkodott, miszerint a „Tiltsák be Orbánt!” üzenetet fekete téglalapokkal kitakarják.

A mindig szívesen provokáló Martin Dušek szerint ez a megoldás elfogadható lenne számára:

„abszurd, de éppen ezért működőképes.”

Ugyanakkor amennyiben a videóüzenetet a nézők egyáltalán nem láthatják, az alkotók nem szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy filmjüket bemutassák a fesztiválon.

A végső szót a film producere mondja ki, hogy végül az alkotást levetítik-e Budapesten vagy nem.

Martin Dušek dokumentarista a prágai Művészeti Akadémia filmes és televíziós karán tanult (FAMU). Első dookumentfilmjével, amit szintén Ondřej Provazníkkal rendezett, a 2007-es jihlavai filmfesztiválon az év legjobb cseh dokumentumfilmjeként díjazták.

Vezető képünkön a cseh külügyminisztérium által betiltott üdvözlő videó egyik részletét látják. Forrás: Youtube.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás