Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

Orosz kémek robbantottak fel egy cseh lőszerraktárat – Prága terrortámadásról beszél

A demokratikus rendszerváltás óta soha nem látott mélységben a cseh-orosz viszony. Prága tizennyolc orosz diplomatát kiutasít Csehországból. A gyanú szerint orosz titkosszolgálati szabotázsakció volt a vrběticei lőszerraktár felrobbanása, hogy megakadályozzák a Szíriába és Ukrajnába irányuló utánpótlásszállítást. Az ellenzéki pártok Csehország elleni támadásról, terrorizmusról beszélnek és európai szintű választ küldenének Moszkva felé.

„Megalapozott a gyanú, hogy a GRU orosz katonai hírszerzés tisztjei részt vettek a vrběticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásában – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombat este tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

„Szeretném megdicsérni a nemzetbiztonsági szakszolgálatok és a rendőrség munkáját, különös tekintettel a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni központja (NCOZ), amelyek rendkívüli munkát végeztek” – folytatta Csehország miniszterelnöke.

A cseh miniszterelnök után Jan Hamáček belügyminiszter szólalt meg a rendkívüli sajtótájékoztatón.

A szociáldemokrata pártelnök a sajtónak elmondta, hogy szombaton este hét órára berendelte irodájába az orosz nagykövetet és tájékoztatta döntéséről, miszerint a prágai orosz nagykövetség összes olyan alkalmazottját kiutasítja, akiket a cseh titkosszolgálat az orosz SVR és GRU titkosszolgálati tisztjeként azonosított.

„Nagyon sajnálom, hogy a cseh-orosz kapcsolatok ilyen alapvetően károsodnak, de elkerülhetetlen Csehország reagálása. Hasonló helyzetben vagyunk, mint Nagy-Britannia a salisburyi mérgezési kísérlet után” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltő Hamáček.

A salisburyi merénylők robbantottak?

A rendkívüli bejelentés után a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni központja (NCOZ) weboldalukon és a twitteren kérte a lakosság segítségét két férfi keresésében, akik 2014 október 11 és 16 között Csehország területén tartózkodtak. A megalapozott gyanú szerint ugyanazokról a férfiakról van szó, akik öt évvel később megpróbálták megmérgezni az angliai Salisbury településen Szergej Skripal volt orosz titkosszolgálati ügynököt.

A Kreml-barát Zeman hallgat

A miniszterelnöki bejelentés után feltűnően nagy volt a csönd az évek óta Kreml-barát politikát folytató Miloš Zeman cseh köztársasági elnök irodájában. A cseh sajtó megkeresésére az elnök szóvivője, Jiří Ovčáček, jelezte, hogy Zemant korábban a miniszterelnök tájékoztatta az esetről, „tehát nincs miért reagálni a sajtótájékoztatón elhangzottakra, mivel az elnök úr minden információval rendelkezik.”

Vasárnap délelőtt az elnök szóvivője újabb nyilatkozatot adott ki, amelyben jelezte, hogy Zeman cseh elnök csak a jövő héten vasárnap, tehát egy hét múlva, szólal meg az ügyben.

Cseh kormánypárti reakciók

Tomáš Petříček a napokban lemondott külügyminiszter szombat késő este a Twitteren azt írta, hogy a Dukovany atomerőmű bővítéséről szóló tender esetleges oroszországi részvételéről szóló vitákat be kell fejezni. „Komolyan kell venni a nemzetbiztonsági kockázati szempontokat és nemcsak arra várni, hogy majd történik valami.”

A volt külügyminiszter szerint ki kell zárni Oroszországot a Dukovany atomerőmű tervezett bővítéséről szóló tenderből és el kell utasítani a Sputnik V oltóanyag beszerzését is.

Petříček szombat este elismerte, hogy a vrběticei robbanásban való orosz részvételről szóló hírek nem lepték meg, mert már tudott róla. Mindez azért érdekes, mert Jan Hamáček azt állította, hogy a Szputnyik V oltóanyag beszerzése kapcsán péntekre tervezett moszkvai útját csak akkor mondta le, amikor az ügy tudomására jutott. A cseh sajtó megkeresésére a jelenlegi belügyminiszter kitért a válaszadás elől.

Karel Havlíček cseh ipari miniszter a kormányfő rendkívüli bejelentését komoly fejleménynek nevezte. „Bármilyen hasonló jellegű cselekedet, amennyiben bizonyosságot nyer, következményekkel jár együtt. Az ipari miniszter megerősítette, hogy Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázat sorsáról a következő cseh kormány fog dönteni.

A kormánypárti Ondřej Veselý (ČSSD), a képviselőház külügyi bizottságának elnöke nyilatkozatában Oroszország „támadásának” és Csehország elleni „ellenséges cselekedetnek” nevezte a vrběticei lőszerraktár felrobbanását. „Nyilvánvaló, hogy egy ilyen cselekmény nem történhetett volna meg az orosz kormány tudta nélkül” – írta.

A cseh parlament külügyi bizottságának kormánypárti elnökhelyettese, Jaroslav Bžoch (ANO) is egyetért az orosz ügynökök kiutasításával. A cseh köztévé késő esti rendkívüli műsorában arról is beszélt, hogy nincs helye pragmatikus lépésnek Oroszországgal szemben, sőt, Csehországnak újra kell gondolni az energetikai területtel kapcsolatos összes oroszországi projekt sorsát is.

A cseh szélsőjobb legerősebb pártjának elnöke, a Babiš-kormányt kívülről támogató japán-morva származású Tomio Okamura felszólította a cseh kormányt, hogy körültekintően járjon el az ügyben. A sok szempontból a Fidesz politikáját mintának tekintő pártelnök egy közelgő háborús konfliktus veszélyére figyelmeztetett, valamint arra, hogy nem szabad Csehországnak a geopolitikai játékok részévé válnia, ezért a konkrét ügyben mindenképpen bizonyítékokat szeretne látni, mert a Babiš állításait súlyosnak tartja. Okamura szerint ha a vádak beigazolódnak, akkor szerinte is terrortámadás történt.

Cseh ellenzéki reakciók

Oroszország nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Csehországra nézve – írta a Twitteren Vít Rakušan a Polgármesterek Pártja (STAN) elnöke, aki szerint a vrběticei lőszerraktár felrobbanásában való orosz részvétel erős gyanúja miatt helye van az éles reakcióknak. „Nem voltak túlzóak azok az állítások, miszerint Oroszország minket ellenségnek tart. Szeretné még valaki, hogy az oroszok bővítsék az atomerőművünket? A részleteket szeretném a Nemzetbiztonsági Bizottság következő ülésén meghallgatni,” írta a jelenlegi közvéleménykutások alapján a következő cseh választások megnyerésére esélyes Progresszív Blokk politikusa.

Jan Bartošek az Európai Néppártban ülő ellenzéki néppárti képviselő is a cseh parlament nemzetbiztonsági bizottságának azonnali összehívását követelte. „Egyértelműen bebizonyosodott, hogy titkosszolgálatunk következtetései helytállóak,” írta a twitteren a politikus.

A cseh parlamenti képviselők egy része az országgyűlés soron kívüli összehívását is tervezi.

A Polgári Demokrata Párt (ODS) képviselői a képviselőházban szeretnék megvitatni a vrběticei robbanás legújabb fejleményeit, jelentette be a twitteren párt elnöke. Petr Fiala arról is írt, hogy a Babiš-kormánynak át kell gondolnia álláspontját a nemzetbiztonsági téren, ami szerint azt jelentené, hogy a Dukovany atomerőmű bővítésében nem vehetnének részt orosz vállalatok. „Mindent meg kell tennünk a cseh állampolgárok védelme érdekében”, írta.

Marian Jurečka, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió – Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) elnöke szeretné, ha Oroszország ellen újabb szankciókat vezetnének be európai szinten. „Terrorista támadás a Cseh Köztársaság területén! Az orosz titkosszolgálat robbantotta fel a vrběticei lőszerraktárat két apa haláláért és egymilliárd koronát meghaladó kárért felelősek,” írta a twitteren Jurečka, aki szerint Csehországnak az EU és a NATO partnereivel is tárgyalnia kell a támadásról. „Ez nemcsak Csehország, de egy EU és NATO tagállam elleni terrorcselekmény.”

„Az orosz kémek részvétele a vrběticei lőszerraktár felrobbantásában a Cseh Köztársaság szuverenitásának és biztonságának példátlan megsértése. Az esemény során cseh állampolgárok haltak meg, további százak életét veszélyeztették és hatalmas vagyoni kár keletkezett. A lehető leghamarabb összehívom a Védelmi Bizottságot,” reagált képviselőtársai kérésére Jana Černochová a konzervatív ODS képviselője.

A cseh parlament felsőházának Nemzetbiztonsági hivatalának ellenzéki elnöke, Pavel Fischer is támogatja a cseh kormány döntését: „Csehország szuverén állam, és meg kell védeni szuverenitását” – írta.

Az őszi parlamenti választások megnyerésére is esélyes ellenzéki Kalózpárt képviselője, Jan Lipavský is értékelte a kormány döntését. „Sokkoló információnak tartom a vrběticei robbanás és az orosz titkosszolgálatok tevékenysége közötti kapcsolatot. Üdvözlöm Andreje Babiš miniszterelnök döntését,” írta. Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnöke hozzátette, hogy a 18 diplomata kiutasítását további lépéseknek kell követni. A Kalózpárt szintén a cseh parlament nemzetbiztonsági bizottság összehívását tervezi.

Az ellenzéki jobbközép TOP09 párt elnöke, Markéta Pekarová Adamová felszólította Andrej Babiš miniszterelnököt, hogy kezdeményezze az EU rendkívüli ülésének összehívását. Pekarová szerint hasonlóan cselekedett az Egyesült Királyság miniszterelnöke is Szergej Skripal ellen elkövetett merényletkísérlet után is. „Két cseh állampolgárt megöltek, százakat ki kellett telepíteni. Itt már nemcsak a csehországi, hanem az európai beépített orosz ügynökökről is szó van” – írta.

Biztonságpolitikai szakértők reakciói

Állami terrorizmusnak és a Csehországgal szembeni ellenséges magatartás megerősítésének tartja az orosz titkosszolgálat részvételét a vrběticei lőszerraktár felrobbantásában Jan Paďourek a cseh külföldi hírszerzés egykori vezető-helyettese. Szerinte az állami terrorizmus súlyosabb kategória, mint egy fegyveres csoport által végrehajtott terrorista akció. A szombat este a Dennik N hírportálnak adott interjújában arra számít, hogy az oroszok tagadni fogják szerepük, valamint hasonló súlyú válaszlépésre, ami a moszkvai cseh követség megszűnését is jelenti.

„Ha valóban úgy történt, amit bejentettek, akkor az akció szinte egyenlő egy Csehország szuverenitása és területe elleni katonai invázióval,” jelentette ki a cseh köztévében szombat este Jiří Šedivý a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke.

Tüntetések, spontán reakciók Prágában

A prágai orosz nagykövetség fala szombat este a miniszterelnöki bejelentés után. Fotó: twitter.

Őrizetbe vett hét embert szombat éjszaka a cseh rendőrség, miután ketchuppal kenték be a prágai orosz nagykövetség falát, jelentette vasárnap reggel a ČTK cseh hírügynökség.

Vasárnap ebéd után több százan gyűltek össze a prágai orosz nagykövetség előtt. A Pulse of Europe aktivista csoport petíciót szervezett, amelyben elítélték az orosz titkosszolgálati ügynökök részvételével végrehajtott 2014-es csehországi lőszerrakár felrobbantását. Többen a nagykövetség felé „Szégyen!” és „Zeman áruló!” vagy „Putyin egy gyilkos!” jelszavakat kiabáltak. Néhányan magukkal hozták az Európai Unió és a NATO zászlóját, de nem hiányzott a tüntetésről a cseh nemzeti zászló sem. A demonstrációt nagyobb létszámú kivezénylet rendőri egység kísérte. A délutáni órákban a helyszínen megjelent néhány Moszkva-barát szimpatizáns is. A rendőrök két alkalommal avatkoztak be.


A prágai orosz nagykövetség előtt pénteken a Kaputin elnevezésű polgári aktivista csoport demonstrált. A csoport autókkal érkezett a helyszínre. Egy nagyobb méretű aranyozott wc-t helyeztek el és több aranyozott wc-keféket akasztottak a követség kerítésére. A Borisz Nyemcov téren felállított meztelen Vlagyimir Putyin szobor és a „meztelen gyilkos” felirat szerint a megjelentek nem szimpatizáltak az orosz elnökkel. A demonstrálók a sajtó megjelent képvislőinek elmondták, hogy az akcióval Navalnij ellenzéki politikus bebörtönzése, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió és az oroszországi emberi jogok megsértése ellen tiltakoztak, de felemelték a hangjuk Csehország nyugati orientációjának megőrzése érdekében is.

Orosz reakciók

A cseh közrádió oroszországi tudósítója szerint a Rosszija 24 orosz állami televízióban a prágai orosz nagykövetség 18 alkalmazottjának kiutasításával kapcsolatban szombat este mindössze annyi hangzott el, hogy Csehország – Lengyelországhoz hasonlóan – állítólag megpróbálja támogatni, a héten Oroszország ellen új szankciókat bevezető Washington politikáját. A Rosszija 24 egy szóval sem említette az orosz titkosszolgálat vrběticei akcióját.

„Prága nagyon jól tudja, hogy az ilyen trükköket mi fogja követni” – reagált az orosz külügyminisztérium szóvivője a cseh miniszterelnök bejelentésére. Egy névtelen orosz diplomata szerint Csehországnak vélhetően teljesen ki kell üríteni moszkvai nagykövetségét. „Prága láthatóan úgy döntött, hogy bezárja moszkvai nagykövetségét,” nyilatkozta az Interfaxnak egy meg nem nevezett orosz diplomáciai forrás.

Moszkva reakciója a 18 orosz diplomata kiutasítására arányos lesz, idézte az orosz Interfax hírügynökség Vlagyimir Dzsabarov, a szövetségi tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának alelnökének szavait. Dzsabarov a cseh vádakat abszurdnak tartja. „Nincs jobb dolga Oroszországnak, mint valamilyen raktár felrobbantása. Soha nem tartottuk Csehországot ellenfelünknek,” számolt be a cseh köztévé.

Az Interfax hírügynökség szombat késő este kiadott híre alapján Oroszország nem adhatja ki két állampolgárát, akiket a cseh rendőrség keres a vrběticei robbanással kapcsolatban, mert az ellentétben áll az orosz alkotmánnyal.

Nemzetközi visszhang

„Az Egyesült Államok kitartó szövetségese a Cseh Köztársaság mellett áll. Nagyra értékeljük jelentős válaszlépésüket Oroszország ellen, amely cseh földön hajtott végre veszélyes cselekménysorozatot.” – írta a twitteren Jennifer Bachus, az USA prágai misszióvezető-helyettese.

Babiš kormányfő szombat este a twitteren jelezte, hogy telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács (ET) elnökével. A cseh miniszterelnök az ET következő ülésén részletesen tájékoztatni kívánja az EU tagállamainak képviselőit is.

A 18 orosz diplomata csehországi kiutasításáról a világ összes jelentős médiája is beszámolt.

Az AP hírügynökség és a Washington Post napilapon kívül írt az esetről a Reuters hírügynökség is, amely azt hangsúlyozta beszámolójában, hogy „a kiutasítás és a vádak megfogalmazása az 1989-es kommunista korszak végétől számított legkomolyabb incidens Oroszország és Csehország között.“

A brit kormány szintén támogatásáról biztosította Csehországot a szombat esti bejelentés kapcsán. „Eltökéltek vagyunk a salisburyi támadásért felelős személyek bíróság elé állításában, ezért örülünk a cseh hatóságok hasonló irányban tett lépéseinek is,“ nyilatkozta Dominic Raab brit külügyminiszter vasárnap reggel.

„Lettország szolidaritását fejezi ki cseh szövetségesekkel a prágai orosz nagykövetségen dolgozó 18 orosz kém kiutasításáról szóló döntés kapcsán. Az orosz ügynökök felforgató tevékenysége, amely robbanást okozott egy lőszerraktárban, ártatlan emberek halálát jelentette, az elkövetőket meg kell büntetni,“ írta a twitteren Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter.

Miért robbant fel a lőszerraktár?

A 2014-ben felrobbant raktárban tárolt lőszereket és fegyvereket Ukrajnába és Szíriába szállították volna.  Az orosz szabotázsakció célja az volt, hogy az Imex Group cég raktárában tárolt lőszer ne juthasson el az amerikaiakhoz, akik segíteni akartak a Bashar al-Assad szír elnök ellen felkelőkön a Seznam právy hírportál szerint. Ismert, hogy Moszkva a szíriai polgárháborúban az Assad rendszert támogatja.

A cseh rendőrség információi szerint a készlet egy prominens bolgár üzletember tulajdonában volt. Gebrev akkor több alkalommal is fegyverszállításokat bonyolított le az ukrán hadsereg számára, amely akkor háborúban állt Oroszországgal. Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is sikertelenül próbálta megmérgezni az orosz katonai hírszerzés. Minderről egy magát megnevezni nem kívánó forrás tájékoztatta a Respekt cseh hetilap újságíróját.

A rendőrség most az ügy egy olyan verzióján dolgozik, miszerint Csepiga és Miskin orosz ügynökök feladata az Ukrajna számára kijelölt fegyver és lőszerszállítmány megsemmisítése volt. Amennyiben a robbantást valóban orosz ügynökök követték el, akkor egy kettős gyilkosságot is elkövettek: egy hónappal a robbanás után pirotechnikusok két raktári dolgozó testének torzóját fedezték fel.

A rendőrség a raktár közelében található településekről több száz embert evakuált. A helyszínre elsőként kiérkező tűzoltók korabeli első rádión leadott jelentései így írták le a helyszínt:

„robbanásokat hallunk, lángokban áll az épület teteje is, lehetetlen a tüzet eloltani, a mentésre koncentrálunk. (…) Robbanások sorozata hallatszik, a tűzoltóautókkal biztonságos távolságban parkoltunk le.”

De hogyan nyomozták ki a cseh biztonsági erők Alexander Petrov és Ruszlan Bosirov ügynökök nevét, akik valójában Alexander Miskin és Anatolij Csepiga néven ismertek?

Amikor tavaly Nagy-Britanniában Szergej Szkripal kiugrott ügynök mérgezéséről megjelentek az első hírek, miszerint a merényletkísérlettel valószínűleg három orosz GRU-hírszerző tiszt gyanúsítható, egy csehországi vizsgálat új értelmezést nyert: cseh nyomozók a Szkripal megmérgezésében részt vevő két ügynökben felismertek két embert, akik Csehországban tádzsik útlevelekkel kereskedtek.

Miskin és Csepiga 29155-ös számmal az orosz titkosszolgálat tagjai. Ez egy húsz tagból álló szupertitkos alakulat, amely a haditevékenységtől a kommunikációs technológián át a orvostudományig széles ismeretekkel rendelkezik.

Vrbětice mellett 2014 október közepén robbant fel az ötven tonna lőszert tartalmazó raktár. Az épület egyes darabjait 800 méterrel távolabb találták meg. A lőszerraktárban tízezer egységnyi ugyanolyan típusú lőszer robbant fel, amit korábban már küldtek Csehországból Szíriába. Ismert, hogy korábban hasonló lőszerrel a szociáldemokrata Sobotka-kormány a kurd szabadságharcos felkelőket támogatta.

Még ugyanabban az évben további robbanások történtek Csehországban: egy tizenhat tonna tüzérségi lőszert és géppuskákat tartalmazó raktár repült a levegőbe. Akkor az Imex Group képviselője kijelentette: a raktárakban tárolt katonai eszközök maguktól nem tudnak felrobbani.

A Bellingcat oknyomozó csoport már tavaly júniusban megemlítette a két orosz gyanúsított csehországi útját a lőszerraktár felrobbanása idejében. A csoport szóvivője erről egy a salisburyi merényletkísérletről szóló podcastban beszélt.

Emlékezetes: csütörtökön az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A politikai nyomásgyakorlás egyik része tíz orosz diplomata kiutasítása volt az USA-ból. Egy nappal később Lengyelország, az amerikaiak felé mutatott szolidaritás jegyében, három orosz diplomatát utasított ki.

Vezető képünkön a cseh miniszterelnököt és belügyminisztert látják a szombat esti drámai bejelentés pillanatában. Fotó: rozhlas.cz.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás