Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Interjú

Cseh Kalózpárt: Orbán Viktor kritizálása nem a magyar nemzet kritizálása

Interjút adott a Dotoho blognak a cseh Kalózpárt alelnöke és európai parlamenti képviselője. A balközép-liberális párt politikusát hazája külügyminisztériumának napokban alkalmazott cenzúrájáról kérdeztük. Mikuláš Peksa válaszolt a visegrádi együttműködés jövőjével és az idei cseh országgyűlési válaszás megnyerésére is esélyes pártjának célkitűzéseivel kapcsolatos kérdésekre is.

Múlt hét pénteken írta meg a cseh Respekt hetilap, hogy az idei budapesti cseh filmfesztivál egyik alkotásának bemutatása veszélybe került, mert a cseh külügyminisztérium betiltotta a rendezők videoüzenetét, amelyet filmjük előtt játszottak volna le a magyar nézőknek. Az alkotók visszavonnák a filmet, de a film producere még nem döntött.

Szombaton este a magyar kormány nevében Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált a Facebookon az esetre.

„A cseh külügyminisztérium tiszteletre méltó döntést hozott. Olyan döntést, amelynek semmi köze a politikához. Pusztán a józan észhez van köze,” írta Menczer. De valóban? Hétfő este az Átlátszó többek között erről is kérdezte a civilben biofizikus végzettségű, 1986-os születésű Mikuláš Peksa Kalózpárt alelnököt és a 2019-től a Zöldek/Európai Szabad Szövetség páneurópai frakcióban ülő EP-képviselőt.

Képviselő úr, az előbb idéztem önnek hosszabban Menczer Tamás Facebook posztjából. A magyar külügyminisztérium államtitkára elégedett a cseh külügyminisztérium döntésével. Ön is?

Nem gondolom, hogy Orbán Viktor kritizálása a magyar nemzet kritikája lenne. Hiszen éppen a csehek és a magyarok közt fennálló régi, hosszú távú barátságnak és megannyi kulturális kapcsolatnak köszönhetően számomra normálisnak tűnik mindkét ország, bármelyik politikusának bírálata, függetlenül a beszélt nyelvtől vagy nemzeti hovatartozástól. És a politikusoknak az ilyen irányú kritikát nem szabadna korlátozni.

Olvastam a magyarországi reakciókat. Többen csalódottan kommentálták az ügyet, meglepődtek a cseh cenzúra miatt. Magyarországon általában él egy pozitív kép a csehekről, mint a magyarhoz képest demokratikusabb nemzet, persze, itt Csehországban mindketten tudjuk, hogy ettől sokkal árnyaltabb a kép. Ha ön lenne a cseh külügyminiszter, hogyan döntött volna?

Szerintem nem volt megfelelő döntés. Ha külügyminiszter lennék, biztosan nem így tettem volna. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a cseh társadalom azon részét képviselem, amely kritikusan viszonyul a korrupció jelenségéhez és a politikában megfigyelhető oligarchikus folyamatokhoz. Biztosak lehetnek benne, hogy hasonló kritikus pozícióból tárgyalnék Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel is, ha magyar külügyminiszter lennék, bár arra nem számítok, hogy valaha ezt a pozíciót betölteném.

Ha már külpolitika, a mai nap (hétfő) leváltották Csehországban az eddig Európa-barát külpolitikát folytató Tomáš Petříček cseh külügyminisztert. Elképzelhetőnek tartja, hogy a videóüzenet letiltása már a miniszter eltávolításának előszele volt?

Úgy gondolom, hogy Petříček miniszter úr elsősorban a Cseh Szociáldemokrata Párton (ČSSD) belüli tisztogatások áldozata lett. Nem volt tovább hajlandó ugyanis támogatni a cseh politika babiši útját, a további oligarchizálódást és nem akarta engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül a Sputnik V oltóanyag használatát sem Csehországban. Ráadásul a napokban elindult a párt elnöki tisztségéért Jan Hamáček, a ČSSD jelenlegi elnökével szemben, aki a Babiš-Zeman-tengely féle politikát követi. Vesztett. Nem igazán értem, mit akarnak a szociáldemokraták így elérni, hiszen pontosan ez az illiberális politika képviselete vezetett el ahhoz, hogy jelenlegi a közvélemény-kutatások már csak 3 százalékon mérték a pártot.

Menczer államtitkár Facebook-posztjában a kulturális életben megvalósult cenzúrát összekapcsolta a vakcinák beszerzésével. Ahhoz mit szól egyébként, hogy a magyar kormány hetek óta sikerpropagandát folytat a beadott oltások számával, de már nemcsak Magyarországon, külföldön is?

Amióta a szlovákok bebizonyították, hogy a Sputnik V vakcina minden egyes legyártott tételsora különbözik, a túlárazott, alacsony minőségű oltóanyag európai országokba történő bevezetése egyszerű bohózattá vált. Ráadásul a kezdetektől fogva egyértelmű, hogy az olyan emberek, mint Orbán Viktor vagy Andrej Babiš csak bábfigurák Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében. Pontosabban mondva, csak remélhetjük, hogy az előadást, amit ezeknek a bábfiguráknak el kellett volna játszani, nem vígjátéknak szánták. Menczer államtitkár helyében nem feszíteném tovább a húrt, mert a szégyen, ami már most körbeveszi, éppen elég méretes enélkül is.

Szóval akkor nem is örül a 40 ezer Pfizer vakcinának, amit az ön hazájába küld a magyar kormány?

Őszintén azt gondolom, hogy egy páneurópai oltási várakozási listára van szükségünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban idős és kockázati csoportba sorolt emberek továbbra is oltásra várnak? Oda küldeném a 40 ezer vakcinát, ahol arra a legnagyobb szükség van, mert az oltóanyag nem az egyes miniszterelnökök bicepszmutogató gesztusainak kihangsúlyozására szolgáló eszköz.

Vasárnap jelent meg Csehországban a legfrissebb közvélemény-kutatás. Pártja, a Kalózpárt a 2021 októberi választás fő esélyese, de vélhetően koalícióra kényszerülnek a jobbközép-konzervatív blokkal, hogy Babišt ellenzékbe szorítsák. Szintén hétfőn, Petr Fiala, a konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke úgy nyilatkozott a Novinky hírportálnak, hogy „inkább Bartošsal kormányon, mint Babišsal.” Mit várhatunk önöktől, ha az új cseh kormányt a Kalózpárt vezeti?

Úgy gondolom, hogy a Kalózpárt-STAN választási koalíció rendelkezik a legjobb eséllyel a következő választások megnyerésére, mert olyan kiegyensúlyozott programmal rendelkezünk, amely modernizálja és megnyitja a világ előtt Csehországot. Digitalizálni és depolitizálni akarjuk az állami közigazgatást, bevezetjük az eurót, és előremozdítjuk az ipart a zöldebb és magasabb hozzáadott értéket képviselő termelési irányban. Védelmezzük és tovább bővítjük a polgári jogokat, legyen szó az internetes magánéletről, a saját testünkkel kapcsolatos döntésekről és megszabadítjuk az értelmetlen állami korlátozásoktól a házasságkötés intézményét is.

Hozzáteszem, hogy bár a fenti céljaink elérésében a legfőbb akadály Babiš miniszterelnök, de a konzervatív ODS sem a legideálisabb szövetséges az ország modernizációjához szükséges lépések megtételében. De olyan anyaggal dolgozunk, ami a rendelkezésünkre áll. És természetesen, ugyanerről az alapról azt is gondolom, hogy a Visegrádi Négyek csoportjának is meg kell változni: Európa liberális és progresszív motorjává kell válni a régiónak, amely minden egyes fordulatával megadja az egész kontinens számára a fejlődés dinamikáját és irányát.

Köszönöm a válaszokat!

A cseh külügyminisztérium által alkalmazott cenzúráról Magyarországon a Dotoho blog számolt be először az Átlátszó felületén.

Betiltotta a cseh külügyminisztérium az Orbán Viktort kritizáló videóüzenet budapesti vetítését

Visszavonná egy cseh rendezőpáros filmjét a budapesti Cseh Filmkarneválról, miután hazájuk külügyminisztériuma nem engedélyezte a rendezők videóüzenetét.

A hírt Szlovákiában is átvették és a magyarországi hírportálok is beszámoltak az ügyről, amelyről angol nyelven is olvashattak.

A rendezők letiltott videóját hétfő estig több mint harmincezren nézték meg.

A cseh filmesek letiltott kisfilmjéről egyébként elsőként Csehországban a jobbközép TOP09 elnöke, Markéta Pekarová Adamová reagált a Twitteren pénteken. A TOP09 egy ellenzéki párt, a három pártból álló Konzervatív Blokk (Spolu – Együtt) tagja, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt (EPP) frakciójának tagja, a Fidesz egykori frakciótársai.

„Hogyan tovább? Ne kritizáljuk Zemant? Ne kritizáljuk Putyint? Ne kritizáljuk Erdoğant? A kritika elhallgatása az autoriter politikusok hobbija, mi azt inkább kihagynánk. Az Orbán rezsim leglátványosabb objektív kritikáját ugyanis az a több százezer polgár adja, akik kivándoroltak Magyarországról. Miatta és cenzúrája miatt,” írta a Twitteren a TOP09 elnöke.

Vezető képünkön a Kalózpárt EP-képviselői pózolnak a pártelnökkel: Markéta Gregorová EP-képviselő, Ivan Bartoš pártelnök, Marcel Kolaja EP-képviselő, és Mikuláš Peksa EP-képviselő, a párt alelnöke. Foto: Petr Hloušek, Právo

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás