Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

#FREESZFE

Hajdu Szabolcs filmrendező: „Orbán Viktornak vége. Már minket sem tud szétkergetni”

Szlovákiában élénk figyelemmel követik a budapesti Színház és Filmművészeti Főiskola (SZFE) diákjainak ellenállását az illiberális hatalommal szemben. A maroknyi csoport több mint egy hónapja tartó demokratikus küzdelméről és a szlovákiai olvasó számára érthetetlen részletekről a liberális Sme.sk hírportál kérdezte a Csehországban és Szlovákiában is ismert Hajdu Szabolcs filmrendezőt. Az interjú a Sme kulturális rovatában jelent meg pénteken.

Hogyan lehetne elmagyarázni, mi történt önöknél? Gondoltak arra, hogy a kormány ilyen beavatkozásra készül?

Fogalmunk sem volt. Még januárban átvettem a filmes osztály mesterképzését. De már az is egy furcsa helyzet volt, mert elődömnek volt egy nem a munkájával összefüggő problémája, és az iskola úgy értékelte, hogy vissza kell hívni.

Az iskola új igazgatótanácsa azonnal összegyűjtött a fentihez hasonló régebbi és újabb esetet, hogy az iskolára támadjon.

Aztán jött a covid, és az osztállyal már alig tudtunk dolgozni. Végül rögtön a karantén után gyorsan és agresszívan végrehajtották a működési modellváltást.

A hatalom úgy gondolta, hogy a változást lezavarja nyáron, amikor az emberek hazajönnek a nyaralásból, és senki nem fog ellenállni. Azzal nem számoltak, hogy a diákok nem adják fel.

Kik vannak az új igazgatósági tanácsban?

Világi Oszkár, a MOL olajtársaság igazgatója, aki Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartozik. Egy a kis szűk csoport venné át nemcsak az iskola vezetését, de el akarják lopni az egyetemhez tartozó ingatlanokat is.

Ha tehát egy esetleges kormányváltás bekövetkezne, még akkor is uralmuk alatt tudnák tartani az iskolát. Vagy teljesen felszámolják ha úgy gondolják, hogy nincs rá szükségük, esetleg propagandacélokra használják fel.

Hogyan mutatja be Világi Oszkár a nyilvánosság előtt elképzeléseit, hogy érdekli az egyetem vezetése?

Sehogyan, még csak meg sem próbálta. Egyáltalán nem mondott semmit. Itt nem egy szakmai váltásról van szó, ez csak a pénzről szól.

Az egyetem vezetését elfoglalók között van egy hivatásos katona is.

Igen, ez is teljesen abszurd. A hatalom ilyen agresszív demonstrációjának nincs párja, a fasizmusra emlékeztet, a negyvenes évekre. Ez valami szörnyű.

Azt a katonát kinevezték kancellárnak. Általában mindenki megijed, ha megtudják, hogy ezredes. De a diákok nem ijedtek meg tőle és megállították. Az épület hátsó bejáratánál akart bemenni, de észrevették és kidobták. Valószínűleg karrierje során még nem fordult elő, hogy néhány lány elzavarta.

Hogyan foglalták el a diákok az egyetemet?

A tüntetés során több fontos beszéd is elhangzott. Esni kezdett. Az volt a szerencse, ha nem esett volna, az emberek hazamennek.

Milyen hangulat uralkodik most? Harag, kétségbeesés, öröm?

A hallgatók különbözőek, másképp reagálnak. Vannak köztük színészek, filmrendezők. Eleinte mindenki saját érdekeit nézte, de hamar kiderült, hogy mindannyiuknak közös az érdeke.

A hatalom minél jobban szét akarta szakítani őket, annál inkább összezártak. Az egyes szakok így még soha nem kapcsolódtak össze és soha nem volt ilyen szabadság, hogy az egyes szakok hallgatói együtt látogatják az előadásokat.

Ott is alszanak?

Az egyetem elfoglalása utáni első napon sátrakat állítottak fel. Hatalmas támogatást kaptak a lakosság részéről. Tízpercenként vittek be nekik ételt, felszerelést, ruhát, tisztálkodási eszközöket, takarókat. Mások cigarettát hoztak és a dobozába pénzt dugtak.

Amikor azonban súlyosbodott a vírushelyzet, ki kellett pakolni. Előfordult néhány eset, úgyhogy most csak néhány ember lehet bent.

Éjjel-nappal őrködnek, az ezredes próbálkozása miatt már a hátsó bejáratnál is. Az őrséget szimbolikusan is váltják amikor a diákok támogatására érkező művészek is beállnak őrködni fél órára.

A diákok elfoglalták azt az épületet is, ahol televíziós stúdió van, ahonnan a közvetítéseket adják. Szinte minden nap fórumot tartanak. A munkacsoportok demokratikusan eldöntik, hogyan tovább. Így döntötték el az élőlánc szervezését vagy a külsős helyszíneken történő tanulást is.

El tudja képzelni, hogy katonák jelennek meg és erőszakkal kidobják a diákokat?

A kormányhatalom tisztában van vele, hogy ez már nagyon rosszul nézne ki. Egyébként már megtették volna. Ha azonban a rendőrség megszállná az iskolát, az több tízezer embert kivinne az utcára. Szóval a kormány szemszögéből nézve ez nem egy jó helyzet. Nem az utcákon történnek az események, a diákokat nem tudják szétkergetni.

A magyar diákokat olyan világsztárok támogatják, mint például Salman Rushdie, Cate Blanchett. Ez segíthet valahogyan?

A diákoknak minden nap szükségük van ilyen támogatásra, hogy ne veszítsék el a reményt. Fáradtak, néha úgy érzik feleslegesek az erőfeszítéseik.

A civil lakosság támogatása fantasztikus, de számomra úgy tűnik, ez ma már kevés. Most arra lenne szükség, ha más iskolákban is, más frontokon is történjenek az események. Például néhány nappal korábban a debreceni egyetemen fogadtak, mindenki nagyon kedves volt, de a város lakói nem akarták, hogy az egyetemük előtt valami hasonló esemény történjen. A hatvanezer debreceni diákból húszan jöttek el.

Ez tényleg nagyon kevés.

Na igen, de ez az egyetem adott Putyinnak elsőként díszpolgári címet.

Hogyan magyarázza Orbán azon törekvését, hogy szeretné uralni a film-, és a színházművészetet? Attól fél, hogy film és televíziós propaganda nélkül a magyarok nem választják meg?

A kormány már nagyon gyenge. Nincs szellemi bázisa, Orbán minden értelmiségit elűzött a köreiből, csak a vakon hívők maradtak. A kormány nem hozott létre egy működőképes struktúrát, éppen ellenkezőleg cselekszik, amikor szervesen működő folyamatokat akaszt meg. Az Orbán-kormány nem hozott létre összetartó erőt, semmi mást nem kínál, csak az agresszivitást.

Vannak olyan filmesek, akik hajlandóak propagandát forgatni? Kik ők?

Senki nem akar ilyet tenni a nyilvánosság előtt, senki nem ír alá nekik kormányzati támogatással. A mi oldalunkon épp fordított a helyzet, mindenki a saját bőrét viszi a vásárra, elköteleztük magunkat. Mindenki köztünk van az ismertebbtől kezdve a kevésbé ismert filmesig. Nem tudom elképzelni, ki áll a másik oldalon.

Olyan nevek merültek fel, akikről az életben nem hallottam. Néhány hatvanas. Persze nem akarom ezt sem lebecsülni, mert a Fidesz propagandája bár abszolút hazug, de óriási hatása van. Vidéken például a propagandán kívül más nem hallatszik. Lehetséges, hogy sokan el is hiszik.

Önről például mit terjesztenek?

Például az első dolog, amit egy diák a felvételi után nálunk megtesz, hogy elmegy a tanáraival sörözni és velük alszik. Vagy, hogy a a művészvilágban az a legfontosabb, hogy a férfi nővé, a nő pedig férfivá alakuljon át. Tömören fogalmazva, félelmetes hírek terjednek a színészi világról.

A pokol képzetét alakítják ki, ahol már az ördög ül a trónon és úgy érzi, hogy eljött végre az ő ideje. Mások kétkezi munkára küldenének, hogy valami hasznosat is csináljunk. Ezért jött az ezredes is, hogy rendet tegyen köztünk.

Hogyan mutatkozik meg az, hogy a kormány tisztában van gyengülő helyzetével?

Kétségbeesett dolgokat tesz. Néhány nappal korábban az ezredes azt mondta, hogy ha a diákok október 7-ig nem hagyják abba a sztrájkot és nem engedik be az iskolába, akkor leállítja a tanároknak, takarítóknak, konyhásoknak, satöbbi, járó kifizetéseket. Szembefordította egymással a diákokat és az alkalmazottakat, ami undorító.

De a diákok azt válaszolták, hogy felejtse el, ide nem jöhet be. Nem hagyták magukat megzsarolni. Nincs semmi jogalapja arra, amivel megfenyegette őket. Senki nem reagált arra az ajánlatára sem, hogy ha valaki feladja a sztrájkot, a kormány nem fogja bántani.

Amit most az Orbán-kormány csinál, az hasonló a kommunista diktatúrához?

Először is, elsősorban a hozzáértés hiánya nyilvánul meg náluk, minden fronton. Orbán nem veszi figyelembe a társadalom fejlődését és semmit nem kínál számára. A szocializmus legalább valamilyen ideológiai alapra épült, de Orbánnak még ez sincs. Ez itt már nem baloldaliság vagy jobboldaliság kérdése, ez a kormányzó hatalom színtiszta maffia.

Ráadásul a szocializmus idején a hatalom fifikásabb volt, nem voltak olyan lelki szegények, mint a mostaniak. A szocializmusban a hatalom együttműködött a művészekkel, nem tekintette őket szembenálló félnek. Természetesen szerette volna az akkori hatalom is megnyeri a művészvilágot, de a mai hatalom a művészeket egyszerűen csak megsemmisíteni akarja. Már én is az emberek ellensége vagyok. Orbán így írt le minket beszédében. Aki nincs vele, az liberális.

Már ez is sértés maguknál?

Igen. Libernyák. Meg akarnak semmisíteni. Vidnyánszky Attila, az iskola igazgatótanácsának elnöke azt terjeszti, hogy nemzetközi befolyás alatt állunk és a diákok nemzetközi serege irányít. Cate Blanchettől Soros Györgyig, mindenki minket irányít.

Rendelkezik Orbán valamiféle különleges karizmával, hogy az emberek máig rá szavaznak?

A rendszerváltás óta képes tematizálni a közbeszédet. Ő választotta ki, mire irányuljon a figyelem, miről fogunk beszélni. Ügyes megoldásokat dolgozott ki a hatalom megszerzéséhez és megtartásához. Sikerült a választási rendszert is úgy átalakítani, hogy az ellenfélnek csak akkor van esélye nyerni ellene, ha mindenki mindenkivel összefog. Még úgy is, hogy egy ilyen összefogásban a szélsőjobb is benne van.

Az országban már régóta nem támogatja a többség politikáját, de rendszerének köszönhetően biztosítja kétharmados többségét és a törvényeket tetszőlegesen megváltoztatni. A bíróságokat képtelen volt teljesen megszállni, de a médiát, a legnagyobb cégeket, a turizmust, minden mást igen. Minden a zsebében van. Ha véletlenül elveszíti a választást, nagyon kérdéses lenne, mit lehet tenni az általa felhalmozott gazdasági erővel.

Ennek ellenére meglehetősen optimista. Hisz abbban, hogy az események pozitív fordulatot vehetnek?

Mindez, paradox módon, megvilágosító erejű. Eddig mindig az történt, hogy valakit lerohantak, a társadalom meg csak bámult. Na, most ezúttal a pofonok a másik irányból jönnek. Biztos vagyok, ha a hatalom képes lenne ezt a problémát megoldani, eltávolítani egy szálkát a köröm alól, már régen megtette volna. De nem, nem képes eltávolítani, és a szálka csak sajogat és irritálja. A dolgok most egyik napról a másikra változnak. Amikor minket megzsaroltak, nagyon dühös és kissé szkeptikus voltam. De amikor a diákok nem voltak hajlandók elfogadni a hatalom ajánlatát, visszanyertem optimizmusom.

A diktatúrával szembeni ellenállást, ami a magyarok között már jelen volt a szocializmus idején is, valahogy meg kell őrizni, nem igaz?

Igen, de még mindig csak egy kis csoportról beszélünk: hetven tanárról és kétszázötven diákról. Nagyon szeretném, ha a polgári ellenállás a mi kis szigetünkön túlnőjön.

Érkezik támogatás a politika részéről?

Nem. A diákok nem szerették volna, a pedagógusok egyetértettek. A politika kihasználhatja őket, bárki is legyen az.

Mit gondol, hogy fog ez a harc végződni?

Már ez a harminc napos ellenállás hatalmas dolog. Ilyen szabadságért folytatott küzdelem nem történt nálunk 1989 óta, előtte pedig csak 1956-ban volt. Mivel régóta ellenállunk és a hatalom nem tud minket leverni, ez számomra egy olyan jel, ami azt jelenti, hogy ez a rendszer szétesik. Lehetséges, hogy a kormány még valameddig eljátszadozik, de nem tudom elképzelni hogyan. Mi is igyekszünk az ő fejükkel gondolkodni – és ahogy ők sem látnak megoldást, nem látunk mi sem.

Hajdu Szabolcs filmrendezővel készült interjú a Sme.sk liberális hírportál kultúrális rovatában 2020 október 9-én. Az interjúból még szombaton fordítottam részleteket és tettem ki a Dotoho blog Facebook oldalára, de később a beérkező kérésekneknek eleget téve a teljes interjút lefordítotam magyra nyelvre. Kép forrása: sme.sk

Fordította: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás