Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

„Kapsz a pofádra, ha idejössz!” – Verekedtek a képviselők a cseh parlamentben

Először történt fizikai erőszak a cseh parlamentarizmus modern története során a parlament alsóházában a csütörtök délutáni órákban. A parlamentbe a szélsőjobboldali SPD színeiben bejutó képviselők provokáltak, egyikük az ülést levezető szociáldemokrata elnökre és annak párttársaira támadt. A képviselők végül elfogadták az újabb három hétig tartó országos szükségállapotot és járványellenes óvintézkedések meghosszabbítását.

A maszk nélkül felszólaló Lubomír Volný képviselő azért kezdett el tiltakozni Tomáš Hanzel levezető elnöknél, mert az korábban megrótta párttársát, Marian Bojko képviselőt. Ő szintén maszk nélkül vett részt a járványellenes óvintézkedések meghosszabbításáról szóló rendkívüli parlamenti tárgyaláson.

Az utána felszólaló Volný kötekedni kezdett, először Hanzel pártjához való viszonyát kezdte el firtatni. Hanzel reakciójában felszólította képviselőtársát, hogy próbáljon meg a napirendi témánál maradni és fejtse ki a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló véleményét. Volný nem törődött a higgadt figyelmeztetéssel és tovább kötekedett.

„Nem fogom engedni, hogy elnémítsanak és mint a nép megválasztott képviselője jogomban áll elmondani a véleményem. Ha idejössz, kapsz a pofádra,” fenyegette meg Volný képviselő az ülést levezető elnököt.

Ezek után Hanzel odament és kikapcsolta a képviselő mikrofonját, ami láthatóan nem tetszett Volný képviselőnek. Az egykori SPD-képviselő a házelnök mikrofonjában szerette volna folytatni mondókáját, de Hanzel azt is kikapcsolta. Volný lökdösődni kezdett, káromkodások hangzottak el a mikrofonba, majd fizikailag rátámadt a parlamenti elnök védelmére siető két másik szocdem képviselőre is.

Radek Vondráček (ANO) a cseh képviselőház elnöke az ülés végéig kizárta az ülésteremből a magáról megfeledkezett képviselőt. „Nem toleráljuk az ilyen viselkedést, Volný képviselőt a nap végéig kizárom az ülésteremből,” jelentette be a házelnök, aki Hanzel után vette át az ülés vezetését. Vondráček azt is bejelentette, hogy a verekedő képviselő ellen a cseh parlament mentelmi bizottságánál eljárást indít. A lépést azzal indokolta, hogy ilyen esemény soha nem történt még a cseh parlamentarizmus fennállása során azon a helyen, ahol Tomáš Garrigue Masarykot, az első csehszlovák köztársaság elnökét is megválasztották.

Biztonsági őrök nem voltak a parlament alsóházi tárgyalótermében, csak az előcsarnokban tartózkodtak. A házelnök szerint senki nem volt ilyen eseményre felkészülve és arra sem gondolt senki, hogy egy ilyen jelenet valaha megtörténhet a cseh parlament alsóházában. Vondráček ugyanakkor hozzátette: a lehetőségekhez képest kollégái jó válaszokat adtak.

Az eset után a csütörtöki parlamenti ülést fél órára felfüggesztették.

Volný képviselő viselkedése miatt Tomio Okamura a szélsőjobboldali-bevándorlásellenes SPD képviselője még csütörtök este elnézést kért. Emlékezetes, hogy, Volnýt és Bojkót is a SPD morva-sziléziai kerületében választották képviselőnek a 2017-es országgyűlési választásokon. Még 2019-ben ideológiai egyet nem értés miatt kiváltak a pártból és egy másik szélsőjobb szervezetet alapítottak Egységesen – Alternatíva patrióták számára elnevezéssel.

Az esetet természetesen élesen elítélte az összes cseh politikai párt.

Így tett Andrej Babiš cseh kormányfő is, aki szerint Volný csak azt bizonyította be a társadalom előtt, hogy nem képes normális és tisztességes párbeszédre. „Totálisan oda nem illően és hülyén viselkedett a képviselő úr. Ha kommentálnom kéne az esetet, csak nyomdafestéket nem tűrő kifejezések jutnának eszembe. Az ilyen jelenetek egészen biztosan nem tartoznak a parlament üléstermébe,” szögezte le a cseh miniszterelnök.

A konzervatív jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) képviselője a cseh köztelevíziónak nyilatkozottt. „Nem emlékszem, hogy ilyen jelenetek valaha is lejátszódtak volna a cseh parlamentben. Az ilyen esetekről készült televíziós felvételek eddig tőlünk keletre fekvő országok parlamentjéből érkeztek. A Volný képviselőtársunkból most kitörő primitív erőszakot nem először láttuk már, korábban másokkal is volt már konfliktusa. Ignorálni kell az ilyen viselkedést, de a biztonsági szolgálat sem állt a helyzet magaslatán,” kritizálta az ellenzéki képviselő a szerinte nem elégséges biztonsági körülményeket.

A konzervatív képviselő szerint nyilvánvaló volt, hogy Volný konfliktust akart kirobbantani. Az ODS politikusa szerint az egész jelenet egy tudatos provokáció volt.

Dominik Feri az ellenzéki nemzeti-liberális TOP09 képviselője Volný képviselőt önző idiótának nevezte.

Csütörtök délután a cseh rendőrség higiéniai óvintézkedések esetleges megsértése miatt vizsgálatot indított két maszkot nem viselő képviselő ellen. A rendelkezésükre álló felvételek alapján nyomoznak az ügyben. A cseh rendőrség twitter csatornáján konkrét nevek említése nélkül azt írták, hogy a Cseh Köztársaság két parlamenti képviselője megsértette a higiéniai előírásokat a csütörtöki parlamenti tárgyalás során. A rendelkezésre álló felvételek alapján nyilvánvaló, hogy a verekedést kirobbantó Volný és Marian Bojko képviselők nem hordtak maszkot.

A Denník N független cseh hírportál csütörtök délután érdeklődött a cseh képviselő-testület vezetésénél, hogyan tervezik a két renitens képviselő ügyét, a kormányzati intézkedések be nem tartását, kezelni.

A cseh parlament sajtóosztálya szerint Volný és Bojko képviselők döntésükről, miszerint maszk nélkül lépnek be a parlament épületébe, korábban maguk tájékoztatták a cseh közvéleményt. A képviselőház szóvivője szerint a képviselők saját lelkiismeretük alapján döntöttek. Ugyanakkor a szóvivő emlékeztetett Vondráček házelnök véleményére, miszerint a két képviselő felelőtlen magatartást tanúsít képviselőtársaival szemben.

A botrányt kirobbantó képviselő nem mond le mandátumáról. Újságírók kérdésére elmondta, hogy a eset után még jobban elhivatottnak érzi magát a jelenlegi megszorító intézkedésekkel egyet nem értő emberek véleményének képviseletére. A képviselő szerint egyébként őt támadták meg fizikailag. Lubomír Volný a twitteren is összefoglalta álláspontját:

„Az igazságért küzdeni kell, pofonokat adni és kapni. Mindig harcra készen ;)”

A cseh parlament végül csütörtök este fél nyolckor elfogadta az országos rendkívüli járványellenes intézkedések meghosszabbítását február 14-ig. A javaslatot a kommunisták nyújtották be, amit a hivatalos megfogalmazás szerint az ANO és a szocdemek tolerálnak.

Az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatot.

Jan Blatný cseh egészségügyi miniszter a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló parlament döntése után egy órával már azt mondta a cseh köztévében, hogy a kormánynak vélhetően újra a parlament felé kell fordulni a koronavírus világjárvány miatt bevezetett szükségállapot meghosszabbítása miatt. A cseh politikában ugyanakkor egyetértés mutatkozik, hogy néhány jogszabály megváltoztatása esetén a szükségállapot meghosszabbítására már nem lenne szükség egyes védelmi intézkedések alkalmazásához.

Emlékezetes: Andrej Babiš 2017-ben kisebbségi kormányt alakított mozgalma az ANO és a szociáldemokrata párt (ČSSD) koalíciójából, amelyet kívülről a szélsőjobboldali SPD és a cseh kommunista párt (KSČM) támogat. Az illiberális blokknak is nevezett hatalmi erőtér két kormánypártja előzetesen a szükségállapotot február 21-ig akarták meghosszabbítani.

Csehországban több alkalommal demonstráltak már a kormány korlátozó intézkedései ellen az elmúlt hónapokban.

Növekvő elégedetlenség a régióban – a járványellenes óvintézkedések ellen demonstráltak

Egyre komolyabb elégedetlenséget váltanak ki a régióban a járványellenes óvintézkedések. Szombaton Pozsonyban, vasárnap Prágában támadtak agresszív demonstrálók a rendőrökre, akik mindkét városban könnygáz és vízágyú bevetésével válaszoltak. De láthattunk lovasrohamot is. Friss felmérések szerint a szlovák és a cseh kormánykoalíció is elvesztette a társadalom többségének támogatását. Az emberek kezdik megérteni, hogy a vírus még hosszabb időre velük marad.

Vezető képünkön a történelmi verekedés pillanatai a cseh parlament alsóházi termében 2021 január 21-én a csütörtök délutáni órákban. Screenshot, cseh köztévé.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás