Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Koronavírus

Jaroslav Flegr: napi ezer halott, leáll az élet – súlyos árat fizetnek felkészületlenségükért a csehek

Egy hónap múlva ezrek fognak meghalni naponta, a tanítási szezon 2021 áprilisában indulhat újra a koronavírus miatt, jósolja Jaroslav Flegr evolúciós biológus és parazitológus. A még néhány hete is őrült professzornak tartott tudóst ma már a cseh kormányhoz közeli személyek is olyan forrásnak tartják, aki időben figyelmeztetett, hogy mi fog történni ősszel Csehországban. Az elmúlt napokban több fősodratú médiát is érdekelt a professzor véleménye a cseh kormány október 13-án hozott járványügyi óvintézkedéseiről és a következő hónapokban várható koronavírus-helyzetről. Múlt hét pénteken az Economica médiaházzal együttműködő DVTV internetes tv kérdezte a professzort. A Dotoho blog a beszélgetést közszolgálati tartalma miatt lefordította magyarra.

„Az egyetlen hely, amit nem értek pontosan, az Csehország, ahol elvadult állapotok vannak, és elszabadultak valahogyan a számok” (Orbán Viktor, Tények, 2020 szeptember 26.)

Professzor úr, most akkor minden rendben? Ön már régóta határozottabb korlátozó intézkedések bevezetését követelte. Érez elégtételt?

Valóban fantasztikus elégtétel, csak az a baj, hogy nem tizennégy nappal hamarabb történt. Másrészt nagy kár, hogy a kormányrendelet, a sok kivétel miatt, nem más, mint egy darab papír. Hogyan lesz képes ellenőrizni az állam, hogy az emberek betartják az intézkedéseket, ha mindeközben rengeteg lehetőséget biztosítanak számukra otthonuk elhagyására? Ez az intézkedés így nem más, mint egy darab papír.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a legfontosabb intézkedéseket kirakta a twitter-csatornájára is. Javasolta az emberek közötti érintkezés korlátozását, a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést, a kiskereskedelmi és szórakoztatóipari egységek bezárását, valamint a parkokban történő feltöltődést. Majd következett egy jó hosszú lista, hogy mik azok a helyzetek, amelyekre a fenti rendelkezések nem vonatkoznak. Ön szerint ez egy rossz megoldás?

Ez így értelmetlenség. A rendelkezéseket a kivételek végrehajthatatlanná teszik. Ráadásul a lakosság húsz százaléka nem fogadja el, amit a kormány mond. Ezért sem fog működni. Az emberek egy része szerint az intézkedések haszontalan dolgok, a kormány számukra hiteltelenné vált. Valahogy úgy képzelik el, hogy kemények vagyunk és megbírkóznak maguk is a vírussal. Pont az ellenkezőjét fogják csinálni, amit a kormány szeretne.

Mit gondol, egy ideális helyzetben hogyan kellett volna az intézkedéseket meghozni, hogy az ne csak egy darab papír legyen?

Pontosan ugyanígy, de kivételek nélkül.

Akkor nem hisz a cseh társadalomban, hogy ezeket a rendelkezéseket betartják?

Nem. Azok alapján, amit eddig idén átélhettünk, ma már nem. Amennyiben a cseh társadalom olyan fegyelmezett lenne, mint tavasszal, akkor működhetne. Csakhogy a nyár folyamán itt mindenki arról kezdett el beszélni, hogy a koronavírus nem létezik esetleg csak egy influenzácska. Különben is, mi, csehek oldottuk meg a világon a legjobban a koronavírus-válságot.

Nemrég elkezdtük kiszámolni, hogy mennyibe került ez az egész. Aztán a nyári szünet után hirtelen elismerték, hogy mindez hiba volt és most korlátozásokat vezettek be. Ezek után természetesen nem tudok hinni a cseh társadalomban.

Akkor most mégis korlátoznak ezek az intézkedések?

Ha kivételek nélkül vezették volna be, akkor igen. Bár jelenleg abban sem vagyok biztos, hogy működne kivételek nélkül is. Megállapításom az izraeli tapasztalatokra alapozom. Izraelben egy darabig hasonló volt a helyzet, de most már Csehországban rosszabb. Az izraeliek viszont ügyesen kiszámolták, mi mindent kell tenniük. Szeptember közepén elrendelték a második lezárást és egyelőre a nagyobb gondok mögöttük vannak. Nekünk is akkor kellett volna lépni, még mielőtt az egészségügyi rendszerünk összeomlik. De nem lesz más választásunk, hiszen amikor napi szinten ezrek halnak meg, az élet így vagy úgy, de le fog állni.

A cseh közvélemény fősodra önt akkor ismerhette meg, amikor az áprilisban előrejelzett megfertőződött és kórházba került emberek létszáma nagyon pontosan bejött.

Talán igen, de azért több pontatlanság is volt ott és a legfontosabb adatot is rosszul becsültem meg. Amikor a kormány augusztus végén elrendelte az iskolák megnyitását, arra az időszakra azt jeleztem, hogy napi ezer körül lesz az új fertőzések száma. Majd szeptember és október folyamán szép lassan ez az érték eléri a kétezer körüli számot. Most itt vagyunk október végén és tizenkétezer új fertőzött van naponta. Ezt a részét nagyon elrontottam.

Sokkal rosszabbul alakultak a dolgok, ahogy ön várta?

Pontosan.

Amikor ezt az interjút felvesszük, az esti hat órás adatok alapján több mint nyolcezer új pozitív teszteredményünk van. Professzor úr, ön hozott egy érdekes ábrát. Érdemes lenne elmagyarázni, hogy mit látunk rajta.

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

A szemilogaritmikus rendszerben a halottak számát láthatjuk, amit a fekete pontok mutatnak. Az x-tengelyt hónapok alapján osztottam fel augusztustól, decemberig. Értelemszerűen a novemberi és a decemberi adatok az előrejelzések. Az y-tengelyen a halottak napi számának növekedését látjuk, amely nagyjából kilenc naponta megduplázódik. Ez alapján tudunk előrejelzést mondani, ha rajzolunk egy egyenest, ami azt mutatja, hogy itt exponenciális növekedésről van szó.

Ez gyakorlatilag az exponenciális növekedésnek egy klasszikus tankönyvi példája. Ezek a csehországi adatok. Ma száz körül volt a halottak száma. November elsejétől naponta kétszázötven körül lesz a halottak napi száma. Csakhogy a mai naptól számítva harminc nap múlva napi ezer halottal lehet számolni. És velük már nem tudunk mit kezdeni, mert megfertőződtek. Ha most bevezetnénk egy teljes lezárását, azon már semmit nem változtatna, hogy harminc nap múlva ezresével fognak meghalni az emberek.

És ha a most meghozott intézkedések hatékonyak lesznek, akkor változhat ez a trend?

Ha a kormány nem hozta volna meg az intézkedéseket, akkor egy újabb hónap múlva, december elsejétől, napi kétezer ember halhat meg. Amennyiben az intézkedések hatékonyak lennének, akkor valamennyit változni fog a halottak száma is. De ne azt képzeljük el, hogy akkor a számok hirtelen csökkeni kezdenek, hanem úgy, hogy a most felfelé mutató vonal először kiegyenesedik, majd halványan csökkenni kezd. És újabb harminc nappal később, ha a reprodukciós számunk az 1-es érték alá csökken, akkor jön el az esély, hogy a számok valóban látványosabban csökkeni fognak.

Jól értem, azt állítja, hogy minden kormányzati intézkedés mellett a lezárások életbelépése után egészen december elsejéig a halottak száma növekedni fog?

Igen. Muszáj abban bíznunk, hogy a vége felé nem a jelenlegi tempóban. Tehát december elejétől nem fog a halottak száma egyből kétezer fő körülire emelkedni, hanem valahol napi ezer és kétezer halott között számolhatunk.

Professzor úr hozott egy másik grafikont is.

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

Igen. Ezen ugyanazok az adatok szerepelnek mint az előző ábrán, csak koordináta-rendszerben. A vonal itt is a halottak számának lehetséges exponenciális növekedését mutatja, de természetesen nehéz megtippelni, hogy pontosan hova tart. Ha mellétesszük a szemilogaritmikus-rendszerben ábrázolt vonalat – otthon mindenki ellenőrizheti, hogy nincs-e benne számítási hiba.

Sok minden érdekelne most még, de egy valami különösen. Amiről ön beszél, arról a kormány és a Krízis stáb mai sajtótájékoztatóján nem volt szó. Ebben lát logikát? Mert amiről beszélgetünk az rémisztő, de senki nem hallott róla hivatalos helyekről. Az a kérdésem, hogy tudunk-e olyan intézkedésről, ami az ön által jelzett forgatókönyvet megakadályozná? Csinálhatjuk még ezt másképp?

Természetesen ennek nem kellene így történni. A szabadságolások elején még teljesen fantasztikus helyzetben voltunk. Maradhatott volna úgy. Elég lett volna néhány egyszerű intézkedést bevezetni. Mint például nem kinyitni a középiskolákat. Megtartani a kötelező maszk hordását minden helyiségben. Ezzel a két intézkedéssel és egy működő kontaktkutatási rendszerrel ellenőrzés alatt tarthattuk volna a vírust novemberig. Aztán novemberben, nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor, de kezdődik a harmadik hullám.

Micsoda? Most novemberben jön egy harmadik hullám?

Persze, természetesen. Amit most látunk ez még csak a második hullám, amit saját hülységünknek köszönhetünk. Valaki jobban akart szerepelni és szüksége volt néhány plusz százalékra a regionális és szenátusi választásokon. Mindent a szőnyeg alá söpörtek, miközben azt állították, hogy minden kiváló.

A cseh kormánypártok vereségét hozta a szenátusi választás második fordulója

A cseh parlament felsőháza csaknem teljesen ellenzéki összetételűvé vált a múlt hétvégén tartott csehországi részleges szenátusi választás második fordulója után. A cseh liberális demokrácia biztosítékának is nevezett képviselő-testület tagjait alacsony részvételi aránnyal választotta meg a cseh közép- és felsőosztály.

Mintha egy kicsit most mérges lenne.

Persze, hogy mérges vagyok, hiszen több ezer halálesetről beszélünk, amelyek abszolút feleslegesen történnek meg. Gondoljon már bele, november elsejétől napi szinten ezres nagyságrendben fognak itt meghalni emberek. Elképzelhető, hogy december elsejétől ez a szám kétezer körüli lesz.

Rendben, értem. A második hullámot magunk hoztuk létre úgy, hogy nem hoztunk időben döntéseket. De mi ez a harmadik hullám? Beleszámolta az influenza időszakot is?

Az influenza most nem számít, nem lesz hatása. Amennyiben rendesen fogjuk hordani a maszkot az utcán, és napi szinten látjuk hány ember hal meg, az influenzának nincs esélye. Sokan otthon maradnak, az influenzának pedig alacsonyabb fertőzési képessége van. De a COVID-19 légzőszervi megbetegedés, ezért a fertőzőképesség indexe, különböző okok miatt, a csökkenő hőmérsékletben növekszik. Ha nem történik valami csoda, és mondjuk decemberig nem lesz vénasszonyok nyara Csehországban, akkor egyszerűen ez a reprodukciós szám meg fog kétszereződni. Szóval azok az intézkedések, amelyeket meghoztunk, egyszerűen nem fognak érvényesülni.

Professzor úr, amit most elmagyaráz nekünk, nem először teszi. Hogy látja, a cseh társadalom felfog ebből valamit és kezdi megérteni, hogy ez már nem vicc?

Egy részük biztosan. De a politikusok még mindig nem értik. Állandóan azt hangoztatják, hogy a helyzet nagyon komoly lesz október végére, de azt már nem teszik hozzá, hogy harminc nap múlva ezrek fognak naponta meghalni. Ha ezt hallanák az emberek, többen megértenék, mi várható.

Ne haragudjon, hogy a saját érzéseimről kezdek beszélni, de látta a mai kormányzati sajtótájékoztatót? A miniszterelnök és miniszterei teljesen össze voltak törve. Mintha tudnák ők is azt, amit ön mond.

Lehetséges, hogy tudatosult bennük is mindez, de semmit nem tettek ellene.

Már elnézést, de egy ilyen grafikont, amit ön összeállított, milyen nehéz megcsinálni?

Szerintem egy kilencedikes már össze tudná rakni, hiszen, a koordináta-rendszerekről általános iskolában tanulunk.

Már azt is sikernek könyvelhetjük el, ha egyáltalán a kezükbe vették az ön számításait?

De nem hittek nekem. Érteni kell azt is, hogy egy tényeken túli (angolul: post factual) korszakban élünk, amelyben az igazság az lesz, amit sokszor egymás után elismételnek és a politikusok számára kifizetődő. Ez a esetünkben azt jelentette, hogy amikor elhitették, hogy nincs szükség semmilyen típusú lockdownra, akkor arra nem is lett igény. Csak éppen elfelejtették elmagyarázni az embereknek a vírus működését.

Hogyan lehet értékelni az ön szempontjából a politikusok szándékát, hogy november másodikától újra megnyissák az általános iskolák alsó tagozatát?

Természetesen ezt ostobaság lenne meglépni. Az előrejelzés alapján akkor naponta nagyjából kétszázötven ember fog meghalni. Nem vagyok biztos benne, hogy ezt az elképzelést sikerül megvalósítani, amikor a szülők minden nap szembesülnek a túlterhelt kórházakkal. Hűtőkocsik nem lesznek, ahogy azt Hamaček úr megígérte…

De ön beszélt egy másik interjúban egy hete, hogy az utcákon fognak állni a hűtőkocsik…

Alapvetően próbáltam elkerülni a szó használatát addig, amíg nem jelenik meg a hivatalos kommunikációban is. De most már ők is erről beszélnek. Ha még egyelőre abban az értelemben is, amit néhány kollégám jelzett, hogy a csehek kilencven százaléka a hamvasztást részesíti előnyben. Az amerikai képektől eltérően, a hivatalos magyarázat szerint, ezért nem lesznek hűtőkocsik az utcákon. Akkor most most örülnünk kellene? Annyira nem…

Az a szándék, hogy a gyerekek elkezdjék az új tanévet az egyelőre igencsak kérdéses.

Úgy gondolom, hogy az új tanítási évre 2021 áprilisáig várnunk kell. Az iskolákat nem lenne szabad újra kinyitni. Ez a jóslatom az előbb említett harmadik hullámra épül. Amit jelenleg átélünk, ez egyelőre vicc. Ahogy azt előbb említettem, számításba kell vennünk a fertőzöttség terjedésének reprodukciós számát is. Ami persze növekedni fog, de ha jól csináljuk, akkor valamennyit csökkenthetjünk belőle a lezárásokkal. Fejben gyorsan utánaszámolva, nagyjából 1,6-os reprodukciós számot várok.

Visszatérve: a harmadik hullámban a reprodukciós szám nagyjából megduplázódik. Léteznek nagyon szép tanulmányok a témában, amelyek kimutatták a korrelációt az egy nap alatt megfertőzöttek száma és az adott ország átlaghőmérséklete között. Egy hónapot vizsgáltak meg, kiszűrtek minden zavaró tényezőt, nem lehet kritizálni a tanulmányt. Ez alapján állítható, hogy egy fok hőmérsékletcsökkenés három százalékkal magasabb fertőzöttségi arányt jelent. Az ábránkon látható vonal nagy valószínűséggel felfelé fog megindulni.

Van még az ön számára egy táblázatom, amit az Echo24 hírportál tett közzé. Az adatok forrása az Egészségügyi Információs és Statisztikai Intézet. A táblázatban a COVID-19 betegségben megfertőződött Csehországban, különböző társadalmi környezetben élő emberek számának alakulása és – ami különösen fontos – a megfertőződés valószínűsíthető helye látható. A csillaggal jelzet magyarázat pedig azt mondja, hogy nem mindenki tudta pontosan meghatározni a fertőzés helyszínét. A vizsgált időszak márciustól októberig tart. Érdekelne, hogy ez lehet önnek releváns valamilyen szempontból?

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

Kép forrása: DVTV, Aktualne.cz

Ez a munka jelenthet bizonyos kapaszkodót a jövőben az epidemiológia számára, ha létezne Csehországban epidemiológia. Ha létezne még kontaktkutatás. Lehetséges, hogy a regionális és szenátusi választásokra készülve alábecsültük ezt a fontos munkát, és nem emeltük meg a kontaktkutatásban résztvevők számát. Később kétszáz munkatárssal növeltük. A nyári szünetben a kontaktkutatást háromszáz emberrel végeztük. Ma már ezt a számot régen meg kellett volna háromszorozni. Most október vége felé már ez a szám is kevés lenne ekkora fertőzési terjedés mellett. Mára Csehországban abszolút nem működik a kontaktkutatás. Amit ma csinálunk ezen a néven, az szimbolikus jelentőségű munka.

Megszületett a remény, hogy a Babiš-korszak jövőre véget érhet Csehországban

Hiába nyerte meg Andrej Babiš miniszterelnök pártja a csehországi szenátusi és megyei választásokat a hétvégén, a kormánypárt és a hatalmon lévő illiberális blokk érzékeny veszteségeket szenvedett. Visszatértek a Zöldek, a Kalózpárt országos jelentőségű párttá nőtt. A konzervatívok is jól szerepeltek. A történelmi baloldali pártok sokadik összeomlásukat szenvedték el. A rasszista-homofób szélsőjobb egyszerűen leszerepelt. Ha az ellenzéki pártoknak sikerül a megyei szintű megállapodásokat országossá alakítani, akkor a 2021-es országgyűlési választásokon véget vethetnek a Babiš-korszaknak.

Nem fogok öntől pontos előrejelzést kérni, de amennyiben ön itt már harmadik hullámról beszél, akkor ilyen szemszögből mi fog ránk várni? Hogy fog ezt követően kinézni a helyzet?

Naponta ezres nagyságrendben fognak emberek meghalni. Ez a periódus jövő márciusig fog tartani. Úgy gondolom, hogy az emberek nem fognak munkába járni, mert ha a pestis irányít, az emberek bezárkóznak otthonaikba. A jó hír az, hogy tavasszal a hőmérséklet emelkedésével és értelmezhető, de természetesen fájdalmas lezárások mellett ez a szám csökkenhet.

Bocsánat professzor úr, jól értettem, hogy ön komolyan a pestishez hasonlította a COVID-19-et?

Ez egy olyan betegség, amellyel szemben nem vagyunk védettek. A pestissel összehasonlítva a COVID-19 halálozási aránya sokkal alacsonyabb. Ha ez a betegség a középkorban bukkan fel, elképzelhető, hogy észre sem vették volna eleink. Ők még úgy számoltak, hogy ha van tíz gyerek, akkor megmarad kettő, a többi meghal. A 21. században azonban már alapvetően másképp számolunk. Egy mai szülő sokkal nehezebben fogja iskolába küldeni gyerekét, ha közben ismerni fogja a halálozási arányokat.

Dolgozott ön együtt a kormánnyal? Megmutatta a számait? Felajánlotta nekik szolgálatait?

Ezeket a számokat ismerniük kell. Bárki ki tudja számolni. De ha nem hittek a számoknak, akkor miért hinnének nekem? Részletesebben augusztus óta kezdtem foglalkozni a témával. Érzékeltem, hogy az állam lehet elhitte, nem lesz második hullám. Aztán nem foglalkozott a témával. De nem vagyok járványügyi szakember, hanem parazitológus. Előadásokat tartok az evolúciós parazitológiáról, amelyben van egy fejezet a járványokról is.

Kész lenne segíteni a kormánynak?

A cseh kormánynak most inkább pszichológusokra lesz szüksége, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogyan kellene viselkedni. Mert ha ezt nem sikerül megoldani, akkor több ezer halottal számolhatunk minden nap. Ez nem vicc, ilyen a természet. A koronavírus ugyanolyan elem, mint egy áradás, csak éppen rosszabb, mert az áradás nem exponenciális.

Nem akarom negatív hangulatban befejezni a beszélgetést, ezért idézem a külföldön sok tapasztalatot szerzett Tomaš Šepka sebészt, aki azt mondta: ez nem az afganisztáni háború, nem az ebola, hanem egy krízis, amit meg fogunk tudni oldani. Egyetért vele?

Mint emberiség biztosan megoldjuk, hiszen rengeteg ország képes volt nagyon jól kezelni, de mi nem. Nagyon nagy és felesleges árat fogunk fizetni a gondatlanságunkért. De az emberiséget nem fogja kiirtani, ha akart egy jó hírt a végére hallani. A vírus megmutatja, hogy képesek lehetünk hülyén kezelni egyes helyzeteket, felkészületlenül várjuk. De azt is kiderült, hogy más államok jól reagáltak. Ezeket a jó megoldásokat majd beillesztik az európai jogrendszerbe is és átvesszük, alkalmazzuk.

Az emberek számára pedig az lehet a tanulság, hogy egy politikus megválasztásánál az erkölcsi kvalitás nem valamiféle hab a tortán, miközben fontosabb, hogy valaki ügyes vállalkozó és sikeres üzletember. Ha nem grál lovag ül magas politikai pozícióban azt egy normális időszakban túl lehet élni. De abban a pillanatban, ha emberek életének ezrei múlnak ezen az emberen, elképesztően fontos, hogy olyan valaki legyen, akinek a kommuna tagjainak élete számít. És nem az a néhány százalék egy választás előtt.

Professzor úr, köszönöm a beszélgetést.

Kérem.

A teljes interjú az Aktualne.cz hírportálon is meghallgatható.

Kicsoda Jaroslav Flegr?

Jaroslav Flegr evolúciós biológus és parazitológus a világon és Csehországban is meglehetősen szokatlan kísérleteiről híres. Világfigyelmet kapott az a kijelentése, hogy a toxoplasma gondii fertőzés hatására, módosulhat az emberi viselkedés,  ami emberi pszichét is jelentősen befolyásolhatja. Jaroslav Flegr szintén „befagyott evolúció” elmélete, amelyről könyvet is írt „avagy másképp volt az, Darwin úr.”

Idén tavasszal Flegr professzor Facebook oldalán figyelmeztetett a koronavírus járvány második hullámára. Néhány napos eltéréssel előre jelezte, mikor lépi át a fertőzött emberek száma a napi ezret. Flegr szeptember közepétől többször figyelmeztet: ha a cseh kormány nem fog újra korlátozásokat bevezetni, akkor 50 ezer ember haláláért is felelősség terheli.

Az állítólagosan szükségtelenül szigorú korlátozások kritikusa, Roman Šmucler a Cseh Fogorvosi Kamara elnöke, élő adásban lépett ki egy Flegrrel folytatott vitából, mert szerinte a professzor feleslegesen ijesztgeti a lakosságot. Néhány héttel később kiderült, hogy a járvány fejlődésének őszi útját – az új fertőzöttek, kórházi ellátásra szorulók és halottak számát – Flegr pontosan adta meg.

Hirtelen mindenki érdeklődni kezdett a professzor és jóslatai iránt. Mások meglepődtek, hogy még nem hallottak róla. Flegr szeptembertől különböző hírműsorok és beszélgető-műsorok rendszeres meghívott vendége, mint elismert szakember. Lubomír Zaorálek volt kulturális miniszter pedig az ellenzéki pártokat kritizálta, mivel szerinte Šmucler helyett Flegr professzort kellett volna a Központi Válságstáb ellenzéki tagjának jelölni.

Flegr tanulmányai arról nevezetesek, hogy megalapozott feltételezései részletes, gondos elemzésen alapul, de kritikusai szerint következtetései néha ellentmondásosak. A koronavírus terjedése idején tett kijelentéseivel kapcsolatban Flegr most Csehországban egyféle igazságosztó szerepébe tolta a média, de érdemes megjegyezni, hogy hozzá hasonlóan számos más szakértő is előre jelezte a vírus fejlődését.

Ami eltérő volt a többiek előadásmódjában – kettőt e sorok írója is olvasott – hogy enyhébben fogalmaztak, összetettebb kifejezéseket és rengeteg hivatkozást használtak. Azonban mindannyian ugyanarra a következtetésre jutottak: a vírus nem fog eltűnni, gyengülni. Ellenkezőleg: a korlátozó intézkedések lazítása után a betegség erőre kaphat és exponenciálisan terjedni kezd. Ez pedig a megbetegedések és a halálesetek növekedésével jár.

Vezető képünkön Jaroslav Flegr professzort látják otthoni környezetben Micík nevű macskájával. Kép forrása: Jaroslav Flegr, Facebook.

Írta és fordította: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás