Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Koronavírus

Nincs közös V4 megállapodás az oltási igazolványokról – kipukkadt az oltásverseny lufi

Az Európai Unió (EU) az idei nyári szezonra azt tervezi, hogy újra lehetővé teszi a szabad utazást a tagállamok között. A külföldre utazók számára a megoldást az európai COVID-19 zöldkártya jelenti. Ugyanakkor Magyarország számára a nyitás diplomáciai többletmunkával jár, mivel a lakosság egy részét az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott vakcinákkal oltották be. Budapest kétoldalú megállapodásokkal próbálja a tavasszal meghozott kockázatos járványkezelési döntésének következményeit elsimítani. Ez pénteken újabb, nem várt akadályokba ütközött, amikor a V4 csoport külügyminiszterei nem tudtak megállapodni az oltási igazolásaik kölcsönös elismerésében Łódźban.

Alaposan megdolgoztatja a magyar külügyminisztert az Orbán-kormány különös vakcinapolitikája, mivel Magyarországon több százezer embert az EMA által nem jóváhagyott keleti vakcinával oltottak már eddig is be. Ez az oka, hogy most Magyarországnak kétoldalú megállapodásokat kell kötni a magyar állampolgárok zavartalan utazása érdekében.

Az Európai Unió álláspontja ismert: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elismert vakcinákkal beoltott emberek nem utazhatnak be automatikusan egy másik európai országba. Brüsszel azonban nem akarja diszkriminálni az európai embereket oltások alapján sem, ezért lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy nemzetállami szinten megállapodhatnak egymás között állampolgáraik kölcsönös beutazási feltételeiről. Valójában a probléma kizárólag a magyar állampolgárokat érinti, mivel az Orbán-kormány, szembefordulva az egységes EU-s oltási tervvel, kínai és orosz vakcinákat is behozott az országba, amellyel belpolitikai előnyt próbáltak, nem is sikertelenül, szerezni.

Az EB lengyelországi képviselete a TVN24 lengyel hírtelevízió kérdésére mindezt pénteken megerősítette. „Az EU-s tagállamoknak kötelező kiadni oltási igazolást, függetlenül a beadott vakcína típusától. Tehát a rendelkezés az EMA által jóváhagyott vakcinára éppúgy vonatkozik, mint azokra a vakcinákra, amelyeket egy tagállam nemzetállami hatáskörben hagyott jóvá.” Ugyanakkor a lengyel brüsszeli forrás hozzátette: az igazolás nem egyenértékű ezen dokumentumok kötelező elismerésével.

„Ha egy tagállam az oltási igazolvánnyal lehetővé teszi bizonyos egészségügyi korlátozásról való lemondást – például: kötelező karantén – akkor hasonló működési elv alapján el kell ismernie az európai zöldkártyát is. Ez a kötelezettség azonban csak azon oltásokra vonatkozik, amelyeket hivatalosan engedélyezték az EU-ban. Az egyes tagállamok azonban eldönthetik, hogy elfogadják a más vakcinák beadásáról szóló igazolást is.” A lengyel brüsszeli forrás konkrétan említi a Sinopharm vakcinát, amellyel a beoltott embernek problémája lehet az Európai Unió több országában, ugyanis az EMA egyelőre ezt a vakcinát nem fogadta el, tehát Lengyelország sem.

Nem ismeri el hivatalos oltásként a kínai és orosz vakcinákat Lengyelország

Megváltoztak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül, kedd éjféltől az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba. Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek.

Pozsonyban létrejött a cseh-magyar alku

Éppen ezért is hívta össze Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Pozsonyba május 13-án, csütörtökön Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovénia külügyminiszterét. A C5 csoport külügyminiszterei immár negyedik alkalommal találkoztak.

A Central 5 vagyis a C5 egy informális politikai együttműködés Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia külügyminiszterei között. A csoport megalakulását Ausztria kezdeményezte a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos intézkedések összehangolása érdekében. A tárgyalások középpontjában a határátlépés és a COVID-19 hatásainak leküzdésére tett EU-s tervek megbeszélése áll.

Korčok Facebook bejegyzése szerint ezúttal is az országaik közötti zavartalan közlekedésről és a gazdaság újraindításáról tárgyaltak. Korčok állítja, az idei nyári turisztikai szezon jobb kilátásokkal rendelkezik, ezért szót váltottak az EU-s zöldkártya alkalmazásáról is.

Cseh kollégája, Jakub Kulhánek üdvözölte az EU elkötelezettségét, miszerint a COVID-19 zöld kártya elfogadásával megtalálták az európai megoldást. Ugyanakkor amíg a zöld kártyát nem lehet használni, ezért „ideiglenesen szeretnénk engedélyezni a szomszédos országok beoltott lakosainak szabad utazás biztosítását országaink között.”

A szlovák külügyminiszter ugyanakkor jelezte, hogy olyan további technikai részletek pontosítása szükséges, mint az oltás teljesítésének megerősítéséről szóló dokumentum kiadása. „Abban a pillanatban, amikor ezek a részletek is megoldódnak, lehetőség lesz kétoldalú megállapodásra jutni.” Korčok hozzátette: egyelőre még nem ismert Szlovákia hivatalos álláspontja az olyan vakcinák esetében, amelyeket az EMA nem hagyott jóvá.

Szijjártó Péter mindenesetre május 14-én újabb Facebookon közzétett győzelmi jelentésében bejelentette: megállapodtak a csehekkel, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolványait, „így teljesen mindegy, milyen oltóanyaggal vannak beoltva.” A magyar külügyminiszter hozzátette: „az elmúlt napokban sokat tárgyaltunk az utazási könnyítésekről azok számára, akiket már beoltottak, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az oltás biztonságot és védettséget jelent, ezért nincs ok arra, hogy ne engedjük utazni a már beoltott embereket”

A magyar külügyminiszter azt már nem tette hozzá, hogy más visegrádi államok, például Szlovákia és Lengyelország, továbbra is fenntartásokkal kezeli az EMA által nem jóváhagyott vakcinákat.

Łódźban újra szétesett a visegrádi csoport

Egymással szemben – Ivan Korčok szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2021 május 14-én, a lengyelországi Łódźban a soros V4 találkozó tárgyalásán. Kép forrása: Ivan Korčok hivatalos Facebook oldala.

A visegrádi országok külügyminiszterei Pozsony után, másnap, május 15-én, a lengyelországi Łódźban találkoztak. A Pozsonyban megkezdett tárgyalások ezúttal sem vezettek eredményre. A cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák külügyminiszternek nem sikerült megállapodni az COVID-19 elleni oltóanyaggal beoltott állampolgáraik számára létesített közös tér létrehozásáról. Ilyen megállapodást egyelőre csak a csehek és a magyarok kötöttek, írta a Gazeta Wyborcza című lengyel lap.

Zbigniew Rau a lengyel diplomácia vezetője a helyi Łódź Rádiónak elmondta, hogy létezik egy magyar javaslat, amely alapján a V4-es államok szabad utazási teret hoznának létre a beoltott polgárok számára. „További megfontolás tárgya, hogy Lengyelország csak az Európai Unió teljes területére kiterjedő zöldkártyát fogja alkalmazni az EU teljes területén érvényes oltásokkal vagy bevezetünk-e még pluszban valamit csak a visegrádi országok számára, hogy megkönnyítsük az országaink közötti turizmust,” tette hozzá.

Végül a kölcsönös, négyoldalú megállapodásból nem lett semmi, a felek még nem állapodtak meg. A magyar javaslatot csak a cseh fél fogadta el.

A lódźi találkozó egyébként a V4-es együttműködés 30 évéről és az EU-ban lévő menekültek újraelosztására vonatkozó törekvés letöréséről valamint a keresztény értékek fontosságáról szólt – legalábbis Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldalán olvasható mondatok alapján.

A cseh-magyar megállapodás ellentmondásai

Érdemes egy pillantást vetni azonban a pozsonyi cseh-magyar megállapodásra is. A magyar külügyminiszter szavai alapján Magyarországon gondolhatják, hogy a prágai és brnoi városnézésre való miniszteri felhívás a koronavírus előtti időszakot hozza vissza. Valójában ha az egyszeri magyar turista ezen a hétvégén dönt úgy, hogy Csehországba indul, több kellemetlen meglepetéssel szembesülhet. Például azzal, hogy kedvenc étterme, sörözője vagy megszokott szálláshelye továbbra is zárva. Ez már csak azért sem meglepetés, mert hivatalosan Csehországban május 17-én egyelőre a szabadtéri teraszok és a szálláshelyek nyitnak ki.

A nyitást idén a csehek nem kapkodják el a tavalyi Károly-hídon megtartott ünnepi covidzáró buli tapasztalatai alapján. Ráadásul az egészségügyi előírásokat többször megváltoztatta a kormány, igazodva a folyamatosan javuló járványhelyzethez és a különböző szakmai ágazatok kéréséhez. A legfrissebb, péntek délutáni kormányzati bejelentés alapján a május 17-én nyíló teraszokra ellenőrzés nélkül is be lehet ülni. Az eddig szabály értelmében az étterem tulajdonosának kötelező lett volna ellenőrizni hogy a vendég rendelkezik oltási igazolvánnyal, vagy érvényes negatív teszttel. A cseh kormány rendelete értelmében a felelősséget a vendég viseli és hivatalos ellenőrzés esetén kötelező felmutatni a dokumentumokat.

A Csehországba készülő magyar turistáknak érdekes lehet még, hogy a szabadban található nyitott gyógyfürdők és medencék május 31-én nyithatnak, a belső tereket, wellness központokat június 14-től nyitják.

Péntek délután Csehországban Karel Havlíček (ANO) miniszterelnök-helyettes jelentette be hivatalosan, hogy május 15-től azon személyek, akik legalább 22 napja megkapták első oltásukat beléphetnek Csehország területére Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból és Szlovéniából. Hasonló szabályok érvényesek a cseh állampolgárokra is. A csehek a magyarokhoz hasonlóan egyelőre nem állapodtak meg Szlovákiával.

A késő délutáni hírek szerint a szlovák-cseh megállapodást a jövő héten létrejöhet.

Kipukkad az oltásverseny lufi

A legújabb magyar kormányzati propaganda szerint a nyugat-európai országok hónapokkal lemaradva Magyarország mögött kullognak a koronavírus elleni védekezésben. Csakhogy, ránézve az átoltottsági adatokra, ez a kijelentés egyre inkább tarthatatlan. A sokáig a lista utolsó harmadában található Csehországban például pénteken bejelentették, hogy beadtak négymillió oltást, miközben ez a szám Magyarországon 7 millió. Ha nem változik Csehországban a napi 85-90 ezer beadott oltás trendje, Prága beéri Budapestet. Kinai es orosz vakcinák beadása nélkül.

Az Orbán-kormány mindenáron azt szeretné mutatni a külvilág felé, hogy Magyarország élen jár a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben. A törekvés belpolitikai szempontból értelmezhető. Lakosságarányosan Magyarország vezeti a halálozási listát hetek óta. Mégis, a legfrissebb közvéleménykutatási eredmények alapján az Orbán-kormány népszerűsége nemhogy csökkent, de növekedett. Mindeközben Európa más országaiban a hatalmon lévő politikai erők népszerűsége visszaesett vagy kormányválság tört ki.

Ennek ellenére Európa tagállamai nagyjából hasonló ütemben lazítanak. Szlovákiában május 14-én beszüntették a COVID-19 világjárvány miatt meghozott szükségállapotot. Csehországban május 24-én térnek vissza az iskolapadokba a középiskolások. Görögországban pénteken megnyitották a turistaszezont. A nyitást még csütörtökön jelentette be Charis Theocharis turizmusért felelős miniszter szimbolikusan a Sunion nemzeti parkban. A görög turistakampány jelszava: „Amire szükséged van, az Görögország.” Más görög turista szigeteken is bejelentették, hogy legyőzték a vírust és szigorú járványügyi intézkedések mellett várják a turistákat.

Az Egyesült Államokban szintén bejelentették, hogy akik megkapták mindkét oltást, nekik a legtöbb helyen már nem kell maszkot hordani. Az amerikai lakosság csaknem fele rendelkezik egy oltással. Tunéziában szintén lazítanak, újra kinyitnak az éttermek, iskolák és a mecsetek is, de a turisták számára a karantén-előírások továbbra is érvényben maradnak. Nyitnak Spanyolországban, ahol a kormány engedélyezte, hogy a legkedvezőbb vírushelyzetben lévő országrészekben visszatérhetnek a nézők a futballstadionokba. A maximum nézőszámot egyelőre ötezer főben határozták meg.

Lengyelországban a miniszterelnök bejelentette, hogy május 21-től újra kinyitnak a színházak, a mozik és hamarosan kezdik a 16-17 éves korosztály oltását. Franciaországban május 14-én a képviselők egy ún. Covid-19 útlevél létrehozásáról döntöttek. Az ideiglenes dokumentum sporteseményeken, fesztiválokon és egyéb tömeges rendezvényeken való részvételt engedélyez. További nyitásról határoztak Hollandiában, ahol az éttermeken kívül az edzőtermek, uszodák is kinyithatnak. A hollandok május 15-én utazhatnak külföldre biztonságosnak minősített országokba.

Belgiumban szintén május 14-én jelentette be a helyi kormány, hogy június 9-től lazít a legtöbb járványellenes intézkedésen. Kinyitnak a szaunák a sportközpontok és a kaszinók is. Spanyolország május 20-tól engedélyezi a brit turisták fogadását, azzal a feltétellel, ha a járványhelyzet tovább javul az Egyesült Királyságban. A csehek teszt nélkül mehetnek 24 órás tartózkodásra a szomszédos Szászországba. A hírt a cseh közrádiónak a szász rendőrfőkapitányság erősítette meg. Ezen kívül vásárlókörúta vagy tankolás céljából az átjárás újra zavartalan a cseh-német határon a német kormány legújabb lazító intézkedései alapján.

A kezdő képen Szijjártó Péter magyar, Ivan Korčok szlovák, Jakub Kulhánek cseh, Alexander Schallenberg osztrák, Anže Logar szlovén látható 2021 május 13-án, a szlovákiai Pozsonyban a C5 csoport negyedik találkozóján. Kép forrása: Ivan Korčok hivatalos Facebook oldala.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás