Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

Bécsből és Budapestről érkeztek a csehországi lőszerraktár elleni orosz szabotázsakció szervezői

A vrběticei lőszerraktár felrobbantásával végződött orosz GRU titkosügynökök akciója jóval szélesebb kiterjedésű, mint azt az első megjelent hírek alapján megismertük. Az új információkat a Bellingcat oknyomozó csoport és a cseh Respekt hetilap közös nyomozása alapján megjelent cikkből tudjuk. A Dotoho blogon bemutatjuk az akcióban részt vevő többi szereplőt és mozgását.

A csehországi Zlin régióban található vrběticei lőszerraktár 2014 október 16-án robbant fel. Aznap reggel a 16-os számú raktár repült a levegőbe. Két hónappal később, december 3-án a 12-es számú raktár semmisült meg. Az első robbanás idején két cseh állampolgár meghalt. Mindkét raktár a cseh állam tulajdona volt. A Katonai Műszaki Intézet vállalattól az ostravai Imex Group bérelte. A cseh rendőrség nyomozása alapján a robbantást két orosz útlevéllel rendelkező férfi követte el. A nyomozás azonban elakadt. Hivatalosan műszaki hibáról beszéltek a robbanás kapcsán.

Amikor a Bellingcat csoport 2018-ban nyilvánosságra hozta a Salisbury merényletkísérlet két elkövetőjének arcát, kiderült, hogy a csehek ugyanazon emberek után nyomoznak. Az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU két tagja, Anatolij Csepiga és Alexander Miskin 2018-ban hajtott végre merényletkísérletet a nagy-britanniai Salisbury településen Szergej Skripal és lánya, Julianna ellen novicsok idegméreggel.

A Csepiga-Miskin páros az Oroszország területén kívüli, erőszakos cselekményekre szakosodott GRU egyik különleges, 29155-ös számú egységéhez tartozott. Moszkva azt állította, hogy csak civilekről van szó, pedig mindketten megkapták 2014-ben Putyin orosz elnöktől az Oroszország hőse kitüntetést. De akkor még nem nem lehetett tudni, miért.

Anatolij Csepiga és Alexander Miskin. Forrás: police.cz

Ma már tudható: a 2018-ban még nyilvánosan nem ismert, sikeres cseh akció elkövetőit bízták meg az angliai művelettel is.

A Respekt hetilap és a Bellingcat oknyomozó csoport új információi szerint az orosz titkosszolgálat szabotázsakciója sokkal kiterjedtebb volt. Ugyanis abban legkevesebb hat GRU ügynök és az akciót személyesen figyelemmel kísérő egységparancsnok, Andrej V. Averjanov vezérezredes is részt vett. Ez a – jelenlegi feltételezések szerint – 15-20 fős elitalakulat Európában 2014 és 2018 között több sikertelen merényletkísérletet (Nagy-Britannia, Bulgária) és államcsínykísérlet (Montenegro) is végrehajtott.

Az alakulat vezetője Oroszországon kívüli eddig mindössze csak két akciót kísért közelebbről. Averjanov vezérezredes közvetlenül a GRU igazgatójának és Lavrov külügyminiszternek jelentett. Már csak ez a néhány körülmény is azt jelenti, hogy a vrběticei robbantás Oroszország számára fontos hadművelet volt.

A Bellingcat a maláj MH17-es civileket szállító repülőgép oroszbarát szeparatista területről történt lelövése (2014) óta kezdte el az orosz ügynökök telefonszámait és egyéb nyilvános adatait összegyűjteni, rendszerezni. A Respekt hetilap a Telex.hu magyarországi hírportált egyszeri ajándékösszeggel támogató Zdeněk Bakala oligarcha médiaházának ékköve, az egyik legtekintélyesebb, fősodratú hetilap Csehországban.


Az új cikkből megismerjük a vrběticei robbantás előzményeit.

A felkészülés

A 29155-ös számú különleges egység két tagja már 2014 elején megjelent Csehországban. Január 24-től február 2-ig tartózkodott Prágában Szergej Fedotov ügynök, akinek a nemzetközi média szerint Denisz Szergejev a valódi neve és a Szkripal merényletkísérlet harmadik tagja volt. Két héttel később február 4-től a csoport másik tagja jelent meg a cseh fővárosban. Ő Jegor Gordijenko volt és február 24-én hagyta el Csehországot.

A különleges csoport 2014 szeptemberéig Svájcban készült fel az akcióra. Szergejev és Gordijenko szeptember 25-én Genfbe repült, a helyi Nash Airport Hotelben szálltak meg. Másnap béreltek egy BMW 116i-t és az Alpok felé a Mont Blanc csúcsa alatt található francia üdülőrégió, Haute-Savoie felé vették az irányt. A francia titkosszolgálat adatai szerint abban az időben legalább 15 GRU-ügynök kereste fel ezt az “alapbázist”. Egyesek Londonból, Moszkvából, Spanyolországból, vagy éppen Svájcból érkeztek. A különböző helyszínekről való megérkezést biztonsági okok miatt alkalmazták. Egy olyan szem előtt nem lévő kisváros, mint Annemasse, Evian vagy Chamonix biztos menedéket és nyugodt helyszínt biztosította a hadműveletek logisztikai megszervezéséhez.

Az októberi akció előtt közvetlenül váratlan vendég érkezett Moszkvából. Averjanov vezérezredes még Moszkvában jegyet foglalt a portugáliai Lisszabonba és vízumot is intézett. Végül október 4-én nem Portugáliába repült, hanem Svájc fővárosába. Genfben Szergejev egyik kollégája várta. Két nappal később Averjanov Varsón keresztül tért vissza Moszkvába. Így tett a speciális egység több tagja is.

Mindenki felkészült az akcióra. A csoport tagjai újra repülőjegyeket vásároltak, hogy egy héttel később elfoglalják helyüket a cseh lőszerraktár közelében.

Akció, indul

A 29155-ös csoportból elsőként a közép-európai térségbe az Alexej Kapinos és Jevgenyij Kalinyin páros érkezett meg október 10-én. A többiekkel ellentétben ők a valódi nevüket használták az utazás során. A hivatalos sztori szerint diplomataként érkeztek diplomáciai postával a budapesti orosz nagykövetségre.

A Seznam zprávy cseh rendőrségi forrásokból származó információja szerint a Kalinyin a salisburyi hősök, Csepiga és Miskin felettese

Magyarországról érkezett Csehországba és a nyomozati anyagok alapján a teljes hadművelet koordinálása volt a feladata.

Nyikolaj Jezsov ügynök, Nyikolaj Konochin álnéven, érkezett a második hullámban repülővel Bécsbe 2014 október 11-én. Jezsov autót bérelt és két nappal később felvette felettesét, Averjanov egységparancsnokot. Október 13-án együtt utaztak tovább az osztrák fővárosból a csehországi Ostrava városába. Tudjuk például, hogy Averjanov mobilja október 13-án kapcsolódik utoljára egy osztrák telefonhálózathoz.

Aznap, tehát október 13-án szállt le Prágában az Aeroflot menetrend szerinti járatával Anatolij Csepiga és Alexander Miskin kémpáros is. Moszkvában Ruslan Bosirov és Alexandr Perov nevekre kiállított hamis útlevéllel szálltak fel a gépre. A megérkezés napján “Bosirov” azaz Csepiga turistáskodott Prága belvárosában. Facebook oldalán egy fotót posztolt a prágai Óváros térről. Másnap együtt utaztak a morvaországi Ostravába, ahol a Corrado Hotelben szálltak meg.

A cseh nyomozók hipotézise és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Averjanov parancsnok, Jezsov, Csepiga és Miskin GRU ügynökök valamint azok Budapestről érkező felettese Kalinyin és társa, Kapinos Ostravában készültek fel közvetlenül a szabotázsakcióra. A nyomozócsoport elmélete szerint ekkor készítették elő a távirányítású robbanóanyag telepítését a raktár területén.

A cseh Seznam zprávy hírportál cseh rendőrségi forrásból származó információja szerint a csehországi akcióban azért vett részt az orosz különleges alakulat több tagja, mert Csepiga és Miskin sem robbantásszakértő. A cseh rendőrség nyomozati anyagából tudjuk, hogy a Fedotov álnéven működő Denisz Szergejev mérgek és a robbanószerkezetek specialistája.

A cseh rendőrség nemrégiben felfedezett e-mailes levelezés alapján arra a következtetésre jutott, hogy a prágai páros (Csepiga és Miskin), újabb hamis személyazonosító okmányokkal, a később bekövetkezett robbanással egy időben belépési engedélyt kértek a csehországi lőszerrraktárba. Az engedélyt október 13. és 17. közötti időtartamra kapták meg.

Az 50 tonna lőszer és fegyver október 16-án 9 óra 25 perckor robbant fel.

Csepiga és Miskin GRU ügynökök már becsekkoltak és a bécsi repülőtéren egy Moszkva felé induló Aeroflot repülőgép fedélzetén várták a 10:05-ös felszállást. A nyomozási anyagból tudjuk, hogy a Averjanov mobilja október 16-án csak a délutáni órákban csatlakozik újra egy osztrák telefonos hálózathoz. Averjanov nem használta fel előre lefoglalt repülőjegyét, hanem Bécsből egyenesen Moszkvába repült vissza. Jezsov ügynök viszont hosszabb ideig Ausztriában maradt. Kapinos ügynök retúr repülőjegye eredetileg 15-re szólt.

Mi volt a támadás célja?

A 2014-es októberi robbanás pillanatában a cseh nyomozók munkája alapján tudjuk, hogy a vrběticei lőszerraktárban fegyvereket és lőszereket készítettek elő szállításra. A szállítmány vevője Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő volt. A cseh rendőrség szerint az árut a tervek szerint Ukrajnába kellett volna szállítani az oroszok ellen harcoló ukrán fél számára. Éppen ennek megakadályozása volt az orosz titkosügynökök feladata. Ismert: 2014 áprilisában tört ki a háborús konfliktus az oroszbarát szeparatisták és az ukrán állami hadsereg között a kelet-ukrajnai Donbass vidékén.

A Bellingcat oknyomozócsoport hangsúlyozta, hogy a vrběticei lőszerraktár felrobbanásának idején Bulgáriában is felrobbant néhány lőszerraktár. Ott válik még izgalmasabbá a történet, hogy a bulgáriai robbantásokkal szintén összekapcsolható a 29155-ös orosz különleges alakulat személyzete. Ráadásul 2015-ben Gebrev fegyverkereskedőt sikeresen túlélt egy mérgezési kísérletet, amely éppen akkor történt, amikor Szergejev és Gordijenko Bulgáriában tartózkodtak.

Emilijan Gebrev bolgár üzletember – piros karikával jelölve – aki a cseh nyomozók alapján a felrobbant lőszerraktárból szállította volna a lőszert és a fegyvereket Ukrajnába. A képen Gebrev és kollégái, valamint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök látható. Forrás: gov.bg

A cseh nyomozók szerint valószínűleg a vrběticei támadás nem pontosan a tervek szerint alakult. Jelenleg az ügy olyan változatán is dolgoznak, amely szerint a fegyver-, és lőszerszállítmánynak később, csak Bulgáriában kellett volna felrobbani. Ezt az információt elsőként Jan Hamáček a cseh kormány belügyminisztere jelentette be a cseh köztévében, annak kapcsán, hogy a cseh hatóságok a nyomozásban már együttműködnek a bolgár hatóságokkal is. Ismert, hogy a második robbanás decemberben történt. Ebből következtetnek arra a nyomozók, hogy a robbanás időpontja mindkét esetben úgy volt beállítva, hogy az már a csehországi lőszerraktár területén kívül történjen. A legfontosabb bizonyítékot – az robbanószerkezet indítóját – eddig nem találták meg a nyomozók a robbanás során porig rombolt területen.

A Seznam zpárvy hírportál nyomozta ki, hogy a 29155-ös különleges egység csehországi tevékenysége csak a napokban, vasárnap este fejeződött be, amikor a prágai nemzetközi repülőteret elhagyta az orosz felségjelű repülőgép, fedélzetén a Csehországból kiutasított 18 diplomatának álcázott ügynökkel. Egyikük, hamis diplomata útlevéllel, Viktor Budiak néven, tavaly nyáron érkezett a prágai orosz nagykövetségre és hivatalosan mint katonai attasé kezdett el dolgozni. Egészen addig a pillanatig, amíg a cseh hatóságok rá nem tették a kiutasítandó orosz állampolgárok listájára.

Orosz kémek robbantottak fel egy cseh lőszerraktárat – Prága terrortámadásról beszél

A demokratikus rendszerváltás óta soha nem látott mélységben a cseh-orosz viszony. Prága tizennyolc orosz diplomatát kiutasít Csehországból. A gyanú szerint orosz titkosszolgálati szabotázsakció volt a vrběticei lőszerraktár felrobbanása, hogy megakadályozzák a Szíriába és Ukrajnába irányuló utánpótlásszállítást. Az ellenzéki pártok Csehország elleni támadásról, terrorizmusról beszélnek és európai szintű választ küldenének Moszkva felé.

Vezető képünkön a csehországi lőszerraktár felrobbantásában szerepet kapott titkosügynökök mozgását látjuk a Bellingcat oknyomozó hírportál ábrája alapján.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás