Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Cseh

Csak a kommunisták és a szélsőjobb tüntetett Orbán mellett Prágában

Együtt tüntetett a cseh szélsőjobb és a szélsőbal Orbán Viktor miniszterelnök politikája mellett csütörtökön délután a prágai magyar nagykövetség előtt. A tüntetést egy orosz-barát cseh “civil” egyesület szervezte. A Kreml-barát propaganda-média a hírt meghamisítva számolt be az eseményről Magyarországon. Ismerjék meg, kik azok, akik Csehországban Orbán Viktor politikáját támogatják!

A magyar kormány mellett tüntettek a csehek” (hirado.hu), illetve “Tüntettek Prágában a magyar kormány migrációs politikája mellett” (mandiner.hu) hazug és dezinformatív címekkel számolt be az orbánista, Kreml-barát propaganda-média Magyarországon. Amíg a Mandiner szégyenlősen elhallgatta a tüntetésen résztvevők politikai identitását, addig a köztévé úgy tájékoztatta félre a magyar polgárokat, mintha a csehek általában szimpatizálnának a magyar kormány politikájával. A valóság ezzel szemben az, hogy Csehországban is csak azok a szélsőséges politikai erők állnak be Orbán Viktor miniszterelnök mögé, akik az Európa Parlamentben is megtapsolták: a kommunisták és a fasiszták. A CVVM közvélemény-kutató cég áprilisi felmérése szerint a csehek mindössze negyede hisz Orbán Viktornak.

Dezinformál a Magyar Tájékoztatási Iroda (MTI) is. Több magyar nyelvű felület is átvette az MTI össszefoglalóját a cseh Hospodárské noviny gazdasági napilapban megjelent írásról: „Cseh sajtó: A V4 mint migránsellenes szövetség, működik.” Ondřej Houska publicisztikáját egy kérdéssel kezdni, miszerint kik ma Csehország barátai, majd felsorolja a visegrádi országokat és azt írja, hogy a visegrádi négyek mint egy migrációellenes szövetség működik. Így folytatódik a fordított magyar szöveg: „Nem olyan egyszerű minden, ahogy azt néhány nyugati kritikus igyekszik hangoztatni, és Orbán Viktor miniszterelnöknek is sok esetben igaza volt a migrációs kérdésekben – teszi hozzá a szerző.” Eredetiben: „Ne, není to tak jednoduché, jak se snaží vylíčit někteří kritici na Západě. I ten proklínaný Viktor Orbán měl ohledně migrace v mnohém pravdu. I když zároveň ve svých prohlášeních o migrační krizi hodně přeháněl, nebo rovnou lhal.” A gondolatmenet utolsó mondatát az MTI már nem tartotta fontosnak lefordítani, ami így hangzik: „Még akkor is, ha a migrációs krízisre vonatkozó kijelentéseiben (Orbán) jelentősen túlzott vagy egyenesen hazudott„.

A KSČM és az SPD

A csütörtök délutáni, különös összetételű demonstráció oka, hogy Csehországban hamarosan önkormányzati választásokat tartanak, és a helyi szélsőséges erők a magyarországi kormánypárt etnicista-populista politikáját átvéve akarnak jó eredményt elérni a választásokon. A cseh szélsőjobb és szélsőbal több témában is hasonlóan gondolkozik, ők ma Orbán Viktor legfőbb csehországi támogatói. A Cseh Kommunista Párt (KSČM) és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) szerint ki Csehországnak el kellene hagynia az Európai Uniót és a NATO-t, és sokkal barátságosabban kellene politizálni Oroszországgal. Mindkét szélsőséges párt gyűlöli Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat, és a mai napig nem tudják elfogadni azt a demokratikus berendezkedést, amelyet 1989 után vezettek be Csehországban.

A két szélsőséges párton kívül a cseh illiberális blokk tagja még Miloš Zeman köztársasági elnök és Andrej Babiš cseh kormányfő is. Az idős Kreml-barát elnök csütörtökön nyilatkozott „házi” televíziójában, a Barrandov TV-ben, miszerint azért kell kiállni Magyarország mellett, mert szerinte „valami hasonló történhet hamarosan Csehországgal is„. Hasonlóan nyilatkozott a miniszterenök is, aki külön találkozón kérte számon pártja EP-képviselőitől a Sargentini-jelentés megszavazását. A cseh belpolitikában meglehetősen nagy vihart kavart az Orbán-kormány munkájáról szóló EP-szavazás végeredményét a kommunisták és a szélsőjobb párton kívül Zeman és Babiš kritizálta. A Sargentini-jelentés mellett kiállt a cseh Kalózpárt, a szabadelvű, konzervatív-liberális TOP09, és a Polgármesterek Pártja (STAN) is.

Ifjabb Václav Klaus

A kommmunistákon és a fasisztákon kívül két hagyományos párt különös figurája is megjelent a magyar követség előtt. Az egyik a ma még a Polgári Demokraták (ODS) színeiben politizáló ifjabb Václav Klaus, az egykori köztársasági elnök fia. Az idősebb Klaushoz hasonlóan ő is orbánista, szélsőjobb nézeteket képvisel, amihez a cseh belpolitikában az SPD és a cseh Kommmunista Párt áll legközelebb. A legfrissebb fejlemények szerint ifj. Klaus hajszálnyira van attól, hogy kirúgják pártjából, többszöri figyelmeztetés ellenére folyamatosan szembemegy a konzervatív párt hivatalos politikájával. Ez már csak azért is problémás, mert az ODS a második legnépszerűbb alakulat jelenleg Csehországban a Babis-féle ANO mögött, de sok konzervatív szavazót elijeszt ifj. Klaus szélsőjobboldali aktivistáskodása.

Az ODS vezetésében akkor törhetett el végleg valami, amikor ifj. Klaus a Facebookon jelezte, hogy az októberi cseh önkormányzati választásokon Prága második kerületében nem pártja, az ODS, hanem a szélsőjobboldali Okamura párt jelöltjét támogatja. Miközben az ODS rendszeresen elhatárolódik az SPD-től, Klaus újabb témában okozott botrányt: az Afganisztánban elhunyt három cseh NATO-katona temetése napján kijelentette, hogy a NATO afganisztáni szerepvállalása hasonló az USA vietnámi fellépésével. Szerinte  a csehek még a törököknél is több katonát küldenek Afganisztánba, amit később többen is cáfoltak. Ifj. Klaus nemrég arról próbálta meggyőzni a cseh közvéleményt a Cato Intézetből is kizárt apjáról elnevezett prágai think tank klubban, hogy a liberális demokrácia nem liberális és nem is demokrata.

A videón Tomio Okamura, a szélsőjobb SPD pártelnöke beszél a prágai magyar nagykövetség előtt.

Jaroslav Foldyna

De ott volt a tüntetésen egy másik hagyományos párt kakukktojása is, Jaroslav Foldyna. A szociáldemokratákat képviselő valójában Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja, ezért nem meglepetés, hogy ő is az orbáni politika mellett tüntetett. Foldyna elutasítja az Oroszország elleni euroatlanti szankciókat, csodálja Putyint, és bírálja a Nyugat Kreml-ellenes nézeteit. A kéviselő nyilatkozatait az orosz propaganda rendszeresen újrahasznosítja. A cseh belpolitikában az oroszbarát Milos Zeman köztársasági elnök régi hívének számít és a szocdem párt Kreml-barát köréhez tartozik. Szerepe pártján belül megegyezik ifjabb Klaus helyzetével: folyamatosan szembemegy a párt fő politikai irányvonalával nagy médiavisszhangot kiváltó folyamatos provokációival.

Foldynáról annyit érdemes még tudni, hogy Okamurához hasonlóan neki is bevándorló hátterű családja van: családja az egykori Jugoszlávia szerb területéről érkezett Csehországba. A mai napig rendszeresen szokott demonstrálni a NATO egykori szerbiai bombázásai ellen. A boszniai Szrebrenicában nyolcezer civil halálos áldozatot követelő mészárlásért a helyi muszlimokat okolja, és természetesen, összhangban a szerb politikával, elutasítja Koszovó elismerését is. Az orosz-ukrán katonai konfliktusban az oroszok oldalára állt, a második világháború végét a prágai orosz nagykövetségen ünnepelte. Korábban élesen kritizálta az amerikai katonai konvojok Csehország területén való áthaladását.

“Hej, polgárok!”

A prágai magyar nagykövetség előtt tartott demonstrációt egyébként egy orosz-barát “civil” szervezet szervezte meg. Az akció apropója az Európa Parlamentben az Orbán-kormány teljesítményéről szóló szavazás volt, amely elsöprő többségben ítélte el Magyarország demokrácia-, és jogállamot csorbító politikáját. Az egyesület “Orbán értünk, mi Orbánért!’ című akciójának egyetlen üzenete az Orbán kormány migrációs politikájának támogatása és az EU migrációs politikájának elutasítása volt. A szélsőséges politikai erők, a kommunisták és a fasiszták, mindent elkövetnek azért, hogy a Sargentini-jelentés megszavazását úgy mutassák be a cseh közvélemény előtt, mintha az kizárólag a magyar kormány menekültkérdésben elfoglalt álláspontjáról szólna.

A szervezet az októberi önkormányzati választásokon “Koalíció Zemanért” elnevezésű összefogás pártjait támogatja. A koalícióban ott van Zeman pártja, a cseh Nemzeti Szocialisták, és több oroszbarát aktivista is. Érdemes még egy pillanatra megnézni a rendezvényt szervező “Hej, polgárok!” csoport hivatalos politikai programjára is. Többek között támogatják a nemzeti határvédelem újbóli felállítását, önkéntes határőr-, és honvédő egységek toborzását, és a lisszaboni szerződés felmondását, és az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépést. Követelik az iszlám egyházak betiltását, a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését és 40 éves korig mindenki számára katonai alapkiképzés biztosítását, illetve a nemzeti költségvetésből négy százalékot adnának cseh katonai kiadásokra.

Csehországban ők tehát Orbán Viktor barátai.

A vezető képen Tomio Okamura, japán-morva származású szélsőjobb cseh politikust látják rajongói körében a prágai magyar nagykövetség előtt szervezett csütörtöki demonstráción. A háttérben magyar nemzeti színű táblán a felirat: „Veletek vagyunk”. Kép forrása: idnes.cz

Írta: Bőtös Botond

 

Megosztás