Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Prágában is tüntettek a CEU megmaradása mellett

17855592_1819037084789324_8639409574447757667_o
Gyűlés a Közép-európai Egyetem támogatásáért címmel szervezett demonstrációt a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának diáktanácsa, szombat délután, Magyarország nagykövetsége elé. Az eseményen nagyjából megjelent kétszáz fős tömeg nagy része az egyetem hallgatóiból állt, de elvétve lehetett magyar szót is hallani.
[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]
Prágában több száz magyar él, előzetesen többen is jelezték részvételüket. A rendezvény szokatlanul erős rendőri biztosítás kapott. A magyar követség és konzulátus épületét kordonnal választották el, több rendőrautót, legalább egy tucat egyenruhás rendőrt, de civil ruhás és sűrán telefonáló, a rendezvényt szemmel pásztázó felügyelőt is látni lehetett.

A megjelentek többsége az egyetem hallgatói voltak, akik láthatóan nem a kordonok bedöntésére készültek. Az eseményen többen felszólaltak, volt közöttük feminista teoretikus, politológus, filozófus és amerikanisztikus is. A felszólalók fele egyébként a budapesti Közép-európai Egyetemen szerzett diplomát. Az utolsó beszédet Josef Jařab, a CEU egykori rektora mondta, aki kiemelte, hogy a CEU ellen hozott budapesti törvény kizárólag a CEU ellen született, minden egyeztetés nélkül.

A beszédek végén a részvevők aláírták azt a nyílt levelet, amelyet Áder János köztársasági elnöknek címeztek. A levélben hangsúlyozzák, hogy elfogadhatatlan számukra a CEU-ra szabott törvény, mivel korlátozza az akadémiai kutatást, tanulmányokat és művelődést, és ez a tény ellentmond annak is, amelyet Magyarország nemzetközi szerződéseknek aláírásával vállalt.

Másrészt erősen diszkriminatív a törvény azon  kitétele is, amely megköveteli egy OECD tagállamból érkezett alkalmazottjától, hogy olyan felsőoktatási intézmény alkalmazottja legyen, amely fenntartója egy magyar alapítvány. Végül a levélben kiálltak az akadémiai szabadságért, amelynek sérülése negatív következményekkel járhat Magyarországra nézve. Felhívják Áder figyelmét arra is, hogy az akadémiai szabadságot világszerte több jelentős tudós és intézmény is támogatja.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás