Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Az idegen nemcsak szép, de eredményes is

Meg kell őrizni az etnikai homogenitást, legyen a takarítónő is magyar, így érvelt Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az etnikailag kevert, történelmi téli olimpiai aranyérem megszerzése előtt egy évvel. Kell még valamit mondani, miniszterelnök úr?

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Megszerezte Magyarország történelme első téli olimpiai aranyérmét csütörtökön, miután elsőként siklott át a férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó utolsó tagja a célvonalon. Normális országban alighanem az ilyenkor szokásos ügymenetben folytatódnának az események. A mosolygó és magabiztos győztesek elmesélik a sajtóban történetük, láthatjuk az ünnepélyes eredményátadás pillanatait, majd ki-ki megy a dolgára, amit éppen félbehagyott.

Csakhogy Magyarország évek óta már nem normális ország. Hogyan is lehetne az, amikor az élet minden területét uralni akaró paranoiás kormánypárt olyan hallucinogén gyűlöletet ültetett el a magyar emberekbe, illetve, hétköznapi magyar szavainkat, aktuális politikai érdekek mentén, olyan tökéletesen kifordított jelentéssel haszálja, mintha a Stranger Things népszerű sorozat Upside down – a magyarul talán Tótágasként fordítható – világában járnánk.

Pedig csak annyi történt, hogy a részben kínai származású, magyar állampolgárságú Liu testvérekkel felállt gyorskorcsolyaváltó győzelme alkalmából néhányan emlékeztették a jelenlegi szélsőjobb kurzust, hogy azok az emberek, illetve felmenőik, akik életében vagy családjukban valaha személyesen vagy közvetve részesei voltak a migrációnak, nem feltétlenül terroristák és a magyar embereket, európai kultúrát megsemmisíteni akaró honfoglalók.

Sőt, a migráns hátterű emberek adott esetben, nemhogy elvesznek, hanem hozzáadott értéket is jelenthetnek egy zártabb, homogénebb nemzeti közösség javára.

Esetünkben például Magyarország számára, a kínai felmenőkkel is rendelkező, de a gyakorlatban éppen kínai származású edzővel felkészülő Liu-testvérek járultak hozzá felbecsülhetetlen sporteredménnyel a magyar egyetemes sporttörténelem gazdagításához.

Majtényi László, a mai kommunikációs formákhoz igazodva, röviden és ügyesen összefoglalta mindazt, ami az Orbán-kormány avittságát, unalmasságát és minden frissességet nélkülöző, kétségbeesett múltbanéző világszemléletét jellemzi és a kormányzati kormánypropaganda kelléktárát kifordítva mutatta fel a görbe tükröt az Orbán-kormánynak és Rogán propagandaminisztériumának:

Két migráns olimpiai aranyat nyert Magyarországnak. Köszönjük.”

Talált, süllyedt.

Bullshitgenerátor, betöltve

Ami ezután következett, az pedig már egy ország és közéletének drámája. Az aktuális oligarcháktól függetlenül, a nacionalista jobboldali felületek a képmutatás Kancsendzöngáját megmászva olyan alternatív valóság-showt zúdítottak a nyakunkba, és háborodtak fel egy emberként Majtényi posztján, hogy ha eddig nem magyar nyelven olvastad a napi sajtót, akkor nem hiszed el, ami történt.

Lánczi András: Majtényi és a migráns-arany (hirado.hu), Stumpf András: Őrültség, és még csak rendszer sincs benne (valasz.hu), Szalma György: Majtényi esete a kínos migránsozással (mandiner.hu), Máté T. Gyula: Majtényi: migránsok a Liu testvérek (Pesti Srácok). A dili akkor vált teljessé, amikor a fideszes bullshitgenerátorba csodálatos módon beleállt a hvg.s G.M. is: A színmagyar olimpiai győzelem és a kirekesztő baloldali kommentek.

Értitek, ugye: a magyar kormány évek óta folytatott, a migrációs jelenséget előbb a menekültkérdéssel összemosó, majd egy inváziós megszálláshoz hasonlító, uszító politikáját kifigurázó Majtényit a nacionalista, xenofób jobboldali sajtó azért támadja, mert Majtényi “migránsozik”. Sőt, itt ezek a cikkek nem állnak meg: a hvg.hu rögtön “kirekesztő baloldaliakről” ír, de a többi cikk is alaposan beleesik az általánosítás hibájába.

Ez a kicsavart logika nem újdonság a térségben, a szlovákiai “orbánisták”, azaz a neonáci Kotleba hívei előszeretettel jelentik fel azokat, akik a szélsőséges jelenségekre figyelmeztetnek vagy éppen kiparodizálják őket. Ezzel a kicsavart logikával akarják Magyarországon három és fél éve az emberekbe nevelni, hogy létezik Soros-terv. És ezzel a kicsavart érveléssel támadtak most rá Majtényira is.

migrans_cikkbe

Teszik ezt azok, akik évek óta uszítanak mindenki ellen, aki összekapcsolható a migrációval. A Liu testvérek esetében konkrétan ez a propaganda másodgenerációs gazdasági migránsokat szokott emlegetni, legutoljára a franciaországi terrortámadásokkal kapcsolatban, amely szerintük arra is volt példa, hogy a bevándorlók integrációja megbukott. Majtényi leegyszerűsített üzenetében ezt e logikát csúfolja ki azzal, hogy tömören megmondja:

Ha nincs migráció, nincs első történelmi téli olimpiai aranyérem sem.

A migráció ugyanis egy olyan jelenség, ami mindenkire vonatkozik. Nincs iszlám migráció, japán migráció vagy 56-os magyar emigráció. Ezért nagyon fontos, hogy visszavegyük a szavak eredeti jelentését, amelyet a Fidesz propaganda tudatosan kisajátított és átértelmezett. A migráció kifejezéssel önmagában ugyanis semmilyen probléma nincs. A szó például szerepel a Migration Aid szervezet elnevezésében is.

Magyarországon viszont ott tartunk, hála a kormány „áldásos” tevékenységének és gyűlöletpropagandájának, hogy a szó puszta hallatán falvak hívnak össze rendkívüli lakossági fórumot, hogy így tiltakozzanak a menekültek ideiglenes elszállásolása ellen. Mert migránsok. Amely magatartást a magyar miniszterelnök megerősíti, jóváhagyja. A hvg cikke is ott téved a legnagyobbat érvelésében, amikor elfogadja az orbáni érvelést és a migráns szót pejoratív értelemben kezdi el használni, értelmezni.

Együtt hergeli a magyarokat a menekültek ellen a Fidesz és a Jobbik

Akik most jó szándékúan, de a helyzetet félreértelmezve zavarban vannak Majtényi leírt mondata miatt, azoknak mondom, hogy ne féljenek használni és visszafordítani az olyan kommunikációs eszközöket, amit a Fidesz bevet hazugságai terjesztésének érdekében. Az információs háborúban – tévedés ne essék, Orbánék, orosz mintára, ezt is beveti hatalmon maradása érdekében – nem léteznek már azok a szabályok, amelyek a valamikori demokratikus Magyarországon még léteztek.

Amikor Orbánék arról beszélnek, hogy több millió afrikai fogja elárasztani az európai kontinenst, akkor ők nagyon is tudatosan, saját politikai céljaik eléréséhez olyan párhuzamos valóságot teremtettek röpke néhány év alatt a magyarok fejében, amit nem félnek használni. Arról akarnak minket, szintén migrációnak köszönhetően a Kárpát-medencébe érkező magyarokat meggyőzni, hogy a migráció egy mesterségesen kitalált dolog, amely nem mellesleg a magyar nemzet és a keresztény Európa elpusztításáról szóló összeesküvéselmélet része.

Orbánék szerint ugyanis a szíriaiak nem a háború elől menekültek Európába, és az afrikai emberek is csak azért indultak el otthonról több ezer kilométeres távolságokra, mert nincs jobb dolguk otthon, hanem mert valaki rábeszélte őket! Egyébként, nyilvánvalóan ez az ötlet sem a szíriaiaknak sem az afrikaiaknak eszébe sem jutott volna. És az, aki ezeknek az embereknek az útját támogatja, ennek az összeesküvésnek a része, és minden megengedett velük szemben.

A magyar kormány ma már ott tart, hogy orosz mintára, nyíltan megfenygette ezeket a civil aktivistákat, akik ugye egyelőre úgy járhatnak-kelhetnek az országban, hogy senki nem bántja őket, de ez hamarosan megváltozhat. Orbán lényegében támadásra szólította fel híveit magyar emberek egy csoportja ellen, és az eddig történtek fényében nem lenne meglepő, ha valaki ezt a felhívást komolyan is venné. Számukra többé nem az számít, mi az igazság, hanem az, hogy az emberek mit akarnak igazságnak elhinni.

Fantommigránsoktól retteg az ország

A magyar kormány és személyesen Orbán Viktor látványosan szembemegy a valósággal, amikor kiáll az etnikai homogenitás mellett. A saját polgártársaik elleni uszítás mellett – Soros György, civil szervezetek munktársai – azt akarják elhitetni velünk, hogy a bevándorlók rosszak és kárt okoznak a magyar nemzeti identitástudatban. Fontos, hogy ne dőljünk be nekik, de az is, hogy az emberek számára érthetően elmagyarázzuk, miért teljesen értelmetlen és hazug a magyar miniszterelnök álláspontja, a magyar állam hivatalos ideológiája.

Hogy mindezt milyen technikával érhetjük el és, hogy általában milyen érveléstechnikával lehet a populista politikusok hazugságaival szemben érvelni, vasárnapi cikkemben írok.

Írta: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás