Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Együtt hergeli a magyarokat a menekültek ellen a Fidesz és a Jobbik

Felváltva hergeli Magyarország polgárait a kormánypárti Fidesz és az ellenzéki Jobbik a hazánkban legálisan tartózkodó és oltalom alatt álló emberek ellen. 

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Miközben mindenki Orbán Viktor és a kormány felelősségét emeli ki az őcsényi eset kapcsán, kevesebb szó esik arról, hogy a gyűlöletkampányban a Jobbik ugyanúgy kiveszi a részét vidéken. Az őcsényi falugyűlés előtt, helyi szinten, az ellenzéki párt hergelte az embereket.

Szeptember 18-án, héfőn, a Heti Napló Sváby Andrással című műsorban, A rettegés foka! Menekülnek a menekültek elől címmel, riportot adtak le az ATV csatornán.

Hídvégi Krisztina riporter és Siewert András a Migration Aid igazgató Őcsénybe és Esztergályhorvátiba látogattak el, mert, a tervek szerint, mindkét településbe érkeznének menekültek, néhány napra, nyaralni.

A korábbi, keszthelyi esetből tanulva, amikor az a vád ért minket, hogy titokban szerveztük le az üdültetést, ezúttal a média bevonásával szerveztünk egy kisebb csoportnak néhány napos pihenést, Őcsényben – indokolta az Átlátszónak Siewert András, hogy miért fordultak a nyilvánossághoz.

Az ATV riportjában a polgármester és a kulcsosház tulajdonosán kívül megszólaltak az őcsényiek is, akik nem voltak elragadtatva, hogy menekültek érkeznek nyaralni a faluba.

Az ATV-s riport után a jobbikos Szabó Balázs telefonon kereste meg a polgármestert és lehazaárulózta. A történetre a jobbikos képviselő másképp emlékszik.

Jobbikos uszítás történt Szekszárdon

Amíg augusztusban helyi fideszes polgármesterek és fideszes országgyűlési képviselő tiltakozott a Keszthely-környéki üdültetés ellen, ezúttal az ellenzéki párt helyi embere és országgyűlési képviselője lépett fel szavakban a magyar oltalom alatt álló menekültek nyaraltatása ellen.

Szeptember 21-én, csütörtökön Szabó Balázs, mint Tolna megyei jobbikos képviselő, Facebook profilján újra kiposztolt egy 2015-ös demonstrációra felhívó plakátot: “Magyarország a magyaroké! Tüntetés a bevándorlók letelepítése ellen”, ezzel a szöveggel: “2015.szeptember. 1. Mi már ekkor mondtuk, hol volt a fidesz?

Szeptember 22-én, pénteken Szabó Balázs sajtótájékoztatót tartott Szekszárdon. Az eseményen részt vett a Jobbik országgyűlési képviselője, Volner János is. A jobbikos politikus az augusztusi fideszes, hiszterizáló, populista és midnen szinten értelmetlen uszítást ismételte meg:

Addig, amíg nagyon sok magyar embernek, több millió magyar emberről beszélünk, nincs lehetősége arra, hogy nyáron elmenjen üdülni, addig mi természetesen elsősorban a magyarok üdültetését szeretnénk megoldani, és nagyon is ellene vagyunk annak, hogy mondjuk a harmadik világból hozzanak ide különböző úgynevezett migránsokat és aztán itt végezzék az üdültetésüket” – jelentette ki Volner János Jobbik-alelnök.

Az eseményről a helyi hírportál beszámolt, de az országos lefedettségű csatornák és hírportálok – a Hír Tv-n kívül – nem tudósítottak a Jobbik uszításáról.

Ezután jön létre a “Mi kis Falunk! Őcsény” elnevezésű Facebook csoport, amely az első napokban még mindenki számára elérhető volt, majd zárt csoporttá alakult át.

Siewert András igazgató elmondta, hogy a csoport tagjai az erőszakos ellenállás lehetőségét is latolgatták, felmerült, hogy az előadókat dobálják meg tojással. “Amikor híre ment, hogy a média is jelen lesz az eseményen, az ötletet elvetették”, tette hozzá.

A később zárt csoporttá alakult Facebook oldal résztvevőinek jó része nem is őcsényi, hanem szekszárdi lakos. Ismert: ebben a városban önkormányzati képviselő a jobbikos Szabó Balázs. Ez a tény már csak azért is érdekes, mert a hétfői falugyűlésen részt vett emberek egy része Szekszárdról érkezett.

Félelem és rettegés Őcsényben

Egy biztos: utólag látszik, hogy a tiltakozó falugyűlés nem spontán tiltakozás eredménye, amelyre, jó érzékkel, rátelepedett a politika is.

A helyi, őcsényi viszonyokba betekintést nyerő Siewert az Átlátszónak elárulta: a tizenegy éve posztján lévő polgármestert már régebb óta szerette volna elmozdítani az alpolgármester és köre. A menekültek érkezésének híre által kiváltott elégedetlenségi hullám és a nagypolitika megjelenése a faluban erre most minden eddiginél nagyobb esélyt adott a polgármester helyi ellenzékének.

Három önkormányzati képviselő kezdeményezésére a polgármester falugyűlést hívott össze.

Az őcsényi falugyűlést szeptember 25-én, hétfőn tartották meg, az eseményről a helyi hírportál másnap tudósított Felfokozott hangulat című írásában és videóriportjában:

A beszámolókból nem derült ki, de a gyűlésen részt vevő és később felszólaló Siewert András az Átlátszónak elmondta, hogy a polgármester után, második felszólalóként a jobbikos Szabó szította a hangulatot a Migration Aid, a szállást felajánló vállalkozó és a menekültek befogadása ellen.

Az index szintén 26-án írt az esetről, illetve a gyűlést követő fizikai támadássorozatról. Az országos sajtó szeptember 27-én hozta az eseményről az első nyomtatott riportot. Az őcsényi polgármester lemondott, a kulcsos ház tulajdonosa elhalasztotta az üdülést.

A történetben az újabb csavar a miniszterelnök szeptember 29-i tallini kommentárja volt: nincs itt semmi látnivaló, Őcsényben azért  tiltakoznak a migráns gyerekek táboroztatása ellen, mert annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy nem hiszik el, hogy csak gyermekek érkeznének.

Viktor, ha eddig nem jelezték volna a munkatársaid, most tőlem tudod meg: a Migration Aid csak azokat az embereket pátyolgatja itthon, akiket te beengedtél az országba. Illetve a te embereid beengedtek az utasításaidnak megfelelően. Most akkor döntsd el, hogy mi van. Vagy rúgd ki a Pintért, szántsd be a BMH-t, AH-t és hintsd be sóval a helyüket, mert nem csinálják azt, amire te utasítod őket, vagy fejezd be az emberek hülyítését, kommentálta Siewert a miniszterelnököt.

Ezt követően minden nagyobb hírportál riporttal, publicisztikával jelentkezett a témában, amelyben kivétel nélkül Orbán Viktor nyakába varrták a vidék Magyarországán terjedő irracionális gyűlöletet. Az országos gyűlületkampányt valóban a Fidesz szabadította az országra, de hiba lenne nem megemlíteni, hogy a Jobbik ugyanúgy kiveszi a részét az emberek hergeléséből, mint az Orbán-párt.

Vicces epizód, hogy a Jobbik-közeli zsurpubi.hu két két anyagban is úgy számolt be fejleményekről, mintha ehhez a Jobbiknak semmi köze nem lett volna, holott konkrétan ez a párt uszította a környék lakosságát a falugyűlés előtt: Őcsény, a fidesz agymosásának purgatóriuma és az Őcsényi események: a magyar katolikus egyház is asszisztál a Fidesz gyűlöletpolitikájához? címekkel.

Mi történt eddig?

Menekültek hiányában a kormánypropaganda az oltalom alatt álló embereket tette gyűlöletkampánya céltáblájává az elmúlt két hónapban.

Emlékeztetőül: még augusztus elején történt, hogy a Migration Aid szervezet felhívást tett közzé honlapján, amelyben önkénteseket kerestek egy Keszthely környéki telek rendezéséhez, ahol menekülteket láttak volna vendégül. A kormány és propagandasajtója azonnal felkapta az ügyet.

Bevándorlókat költöztetne Keszthelyre a MigAid, írta a Magyar Idők, amely szakmányba gyártotta cikkeit a szervezet lejáratására. Később a Migration Aid egy külön posztban szedte össze a kormánypropaganda lewgnagyobb haugságait és cáfolta meg azokat.

Manninger Jenő zalai fideszes képviselő azóta eltávolított Facebook posztban kezdte el a hisztériakampányt és az emberek riogatását a Magyarországra törvényes úton befogadott menekültekkel. Később, Papp Gábor, Hévíz polgármestere is a Facebookra posztolt elhatárolódó közleményt, Ruzics Ferenc, keszthelyi polgármester még egy menekült-ellenes demonstráció szervezésének ötletét is belengette.

Aztán a rossz idő miatt csúszott a menekültek megérkezése az osztrák orvosnő által felajánlott faházakba, később egy házilag barkácsolt rendelettel oltási könyvek bemutatásával próbálták szivatni a távoli helyekről érkezett embereket. A jogszabály nyilvánvalóan alkotmányellenes.

A szélsőjobb nem alternativa

Sok liberális és baloldali barátom tapsol Simicska Lajosnak, ex-fideszes oligarchának, akinek Orbán Viktorral az a legnagyobb problémája, hogy nem engedi kirakni kedvenc pártjának, a Jobbiknak plakátjait.

Emlékszünk: a Jobbik 2009-től növekedett középpárttá vidéken, rasszista, cigányellenes politikájával, sok egykori, vidéki MSZP-szavazót szólítottak meg. Az etnicista, illiberális politikát folytató Jobbik helyét a 2010-es évek közepétől fokozatosan átvette e Fidesz. Ezzel párhuzamosan a Jobbik politikája és narratívája finomodni látszott, lásd még: cukiságkampány.

Most ott tartunk, hogy alternatívának próbálják magukat bemutatni a baloldali, liberális szavazók felé. Az őcsényi eset mutatja, a Jobbik alapjaiban semmit nem változott, vidéken, ahová talán nem jut el minden kamera és hírportál, a szavazatmaximalizálás jegyében, ugyanolyan gyűlöletkampányt folytat, mint a kormánypárt.

Márpedig az emberi jogokban, a nyitott társadalmakban gondolkodó pro-európai, progresszív választók számára ezek a pártok nem jelenthetnek soha alternatívát.

EDIT: Cikkem kiélesítése után vettem észre, hogy a 168 órának is feltűnt a jobbikos uszítás.

Az őcsényiek nem ilyenek” – idegenek gerjesztették a feszültésget a falugyűlésen” címmel jelent meg csütörtökon a kollegáknál a beszámoló, miszerint a helyiek szekszárdi jobbikosokat láttak a közönség soraiban.

A 168 óra megszólította Hadházy Ákost is, aki szerint így a falubeliek nemcsak áttételesen áldozatai a sok milliárd forintból felépített ellenségkereső hecckampánynak, hanem közvetlenül megtapasztalhatták az uszítást és annak következményeit.

Írta: Bőtös Botond

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás