Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Illiberális Összeomlás – avagy a Bokszoló, az Ajtómester és a Nagy Részeg drámája Prágában

Összetört kamera, megütött újságírók és alkoholmérgezés – egészen hihetetlen jelenetek játszódtak le Prágában a hétvégi köztársaságelnök-választás győzelmi mámorában. Az Átlátszó-Dotoho most megmutatja a régi-új elnök, Zeman győzelmi beszéde után lejátszódó legfontosabb jeleneteket. Illiberális dráma, öt felvonásban.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Új karakterekkel gazdagodott a a cseh belpolitika. Milan Rokytka, a leghíresebb részeg cseh, Karel Slezák, amatőr „bokszoló”, és Jan Šolta, az elválasztó ajtók mestere, a három szórakoztató művész olyan előadást produkált, amely az orosz és ukrán internet legsúlyosabb trash videóinak hangulatát hozzák el Közép-Európába.

Evokáció

A cseh elnökválasztás egyik helyszínéről a jelenlegi elnök főhadiszállásáról tudósító újságírók a meghívott vendégek között végezték munkájukat. A Zeman stáb tagjai, illetve több meghívott vendég már a szavazatok számlálása idején sem tudták feldolgozni a növekvő feszültséget, verbálisan inzultálták a sajtómunkásokat:

„Itt van a söpredék!”, Ez egy hiéna. És itt egy újabb hiéna”

Ha esetleg nem tudná az olvasó, Csehországban is a kisebb településekről beérkezett voksokat adják össze először, utoljára pedig a nagyvárosi szavazatokat. A nagyvárosokban élők általában nem Zemant támogatták. A két jelölt közötti távolság folyamatosan csökkent. Az eredmény ismert: végül szorosan, mindössze 150 ezer szavazat különbséggel, a jelenlegi elnök nyerte meg a választást.

Korábbi cikkeink:

Cseh elnökválasztás: az oroszbarát Zeman már az első fordulóban nyerhet

Bukhat az illiberális Orbán klón Csehországban

Folytassa, Zeman! – Csehország is az illiberalizmust választotta

Az öt felvonásos szombat esti dráma legfontosabb és legviccesebb jeleneteit cseh újságíró kollégák szóbeli beszámolói, illetve videói alapján rekonstruáltam.

Expozíció

Prága külvárosában, a Top Hotel frissítőket, üdítőket, alkoholos italokat, szendvicseket és különböző meleg ételeket kínáló helységében járunk, amelyet elválasztó ajtók tesznek otthonosabbá a központi előadó mellett, ahol néhány órával korábban még az újraválasztott cseh elnök, Milos Zeman mondta el ünnepi beszédét családtagjai és legszorosabb politikai szövetségesei gyűrűjében.

A büféteremben ünnepeltek a Zeman stáb közeli munkatársai, újságírók, bloggerek és azok, akik egy kicsit magukénak érezték az elnök sikerét. Az egyik ilyen meghívott vendég volt, a Cseh Kommunista Párt (KSČM) tagja, a Parlamenti Levelek (Parlamentní listiny) dezinformációs weboldal bloggere, hivatásos Zeman-rajongó, Milan Rokytka is, aki egy Staropramennel vezette le a választási éjszaka minden feszültségét.

De a helységben tartózkodott még egy másik, állítólag akkreditált újságíró is, Jan Slezák, egykori bokszoló, aki a kommunista Csehszlovákiában állítólag a Pénzügyminiszterium alkalmazásában is állt, illetve Jan Šolta, egykori főiskolai tanár és Parlamenti Levelek egy másik bloggere, aki ahhoz a nyomulós rajongó kategóriájába tartozik, aki hiába keresi meg kedvelt pártját egy általa zseniálisnak tartott ötlettel, az már számukra is vállalhatatlan.

Bonyodalom

Nincs az a gyógyszertől furcsán artikuláló közmédia-, vagy a kialvatlanságtól meggyötört ATV-riporter, akinek bemutatója akár csak nyomaiban is emlékeztetne a drámai szombat este cselekménysorozatát elindító jelenetre, amit Zeman elnök hangos támogatója, Milan Rokytka előadásában láthattunk. Rokytka mesterszínészeket meghazudtoló alakítással olyan mozdulatsort indított el, amely várhatóan még sokáig a „Leghíresebb Részeg Cseh” pozíciójában tartja.

Megdelejezve néztem vissza a pillanatot, amikor jól láthatóan Rokytka teste megadja magát az alkoholnak. Hiába tiltakozott a Propagandista szervezete az ítélet ellen, amikor az agyközpont által kiadott utolsó értelmezhető parancs szerint fáradtságot színlelve, egy asztalra borult kellemes testtatásban kellett volna átvészelni a nehezebb pillanatokat, de a mozdulatsor félbe maradt, előhívva a magyar nyelv által tökéletesen leírt úgynevezett merev részeg státuszt.

Persze, csak az nem látott embert ilyen állapotban, aki még nem járt kocsmában!

De a prágai Top Hotel halljában vélhetően külső ingerek hatására félbemaradt mozdulatsor olyan állapotot idézett elő, amikor főhősünk fél lábbal már a detoxban volt, a másikkal járni kezdett egy akkor még nem érzékelt safe place felé – erőteljes külső támogatás mellett.

Bohumil Hrabal egy meg nem írt regényének jelenete és nevetséges kispolgárai kelnek életre, amikor a jelenetet felvevő újságírónő telefonjával elhaladt az angyali nyugalommal falatozó és telefonáló Bennfentes (0:31-nél) előtt:

“Momentán gulášt eszem”

miközben néhány lépéssel mögötte Rokyta reménytelenül megpróbálja egyensúlyát viszaszerezni. 

Mintha nem is azon a helyen lennénk, ahol a Cseh Köztársaság újraválasztott elnöke egy órával korábban ünnepi beszédében megígérte, hogy visszavesz arroganciájából és alázatosabb lesz, majd a következő újságírói kérdésre már nem is válaszolt, hanem a lap tulajdonosát gyalázta, hanem egy kis cseh falu kocsmája előtt, ahol éppen egy lócára terítik ki a falu leghangosabb macsóját, aki még inni sem tud rendesen.

De bontsuk ki a fentieket teljes terjedelmében vizuálisan is, íme:

Válság (Krízis)

Hogy ez a fantasztikus este és illiberális győzelem a határtalan boldogságból a teljes összeomlásig reménytelenül sodródjon tovább, arról az első felvonásból megismert tökrészeg Zeman-rajongó manipulátort a színpadig elkísérő és kifektető Karel Slezák és Jan Šolta alkalmi színészóriások gondoskodtak.

Az intoxikált állapotba került férfihez mentőt hívtak. Mikor a mentők tizenöt perc után sem érkeztek ki a helyszínre, mindenki a liberális Prága Zeman-ellenes összeesküvését sejtette a háttérben, ami még feszültebbé tette Főhőseinket. Amikor végre az orvosi beavatkozás elkezdődött, Jan Šolta, hivatásos Zeman-rajongó elkezdte az újságírókat kiterelni a helységből:

„Húzzanak innen a francba! Ön egy újságró-hiéna!”

Benny Hill zenéjéért kiálltott a jelenet, amikor Šolta kétségbeesve próbálta lezárni a helységet, de a válaszfalak nem engedelmeskedtek és makacs tevékenysége különösebb eredmény nélkül zárult.

Miután Rokyta nagyjelenete érthető módon felkeltette még a helyszínen dolgozó újságírók figyelmét, a helyszínre siettek, hogy az incidenst rögzítsék kamerájukkal.

De Šolta Ajtómester mellett az ápolóból biztonsági őrré átváltozott Slezák kolléga is útjukba állt, aki ráadásul saját kollegáit kezdte el szidalmazni, küldte el őket a francba, a helyszín pontos kijelölésével:

„Húzzatok át a Drahošotokhoz!”

Eközben Šolta blogger lazán kiverte az egyik munkáját végző operatőr kezéből az egymillió koronás kamerát, majd szóban és később tettleg inzultált egy másik helyszínről tudósító újságírónőt. 

Šolta elfogadhatatlan viselkedésére Alexander Šulc, az idnes videoriportere figyelmeztette a szintén a közelben tartózkodó Slezákot, aki ahelyett, hogy lecsillapította volna eszmetársát még tovább ment a rendfenntartásban és a videoriportert szabálytalan bokszmeccsre hívta ki a még mindig nem tökéletesen záródó elválasztó ajtók előtt és háromszor megütötte. Lássuk:

Késleltetés (Retardáció)

Az incidenst több kamera is rögzítette, a rendőrség is vizsgálódni kezdett az ügyben, de az eset tisztázását bonyolították Főhőseink zavaros kommentárjai.

A másnap kijózanodó Rokytka előadóművész és dezinformációs blogger szerint demokrata és liberális behatolók mérget tettek a sörébe. Egy másik bulvárlapnak még tovább ment és már arról beszélt, hogy egy „különösen kifinomult, szofisztikált méreggel” próbálták megölni.

De tegyük ide a valóságnak azt a darabkáját is, amelyet Jana Poštová, a prágai mentőszolgálat szóvivője úgy tolmácsolt, hogy főhősünk állapotát valójában túlzott alkoholfogyasztás okozta.

Slezák bokszoló első eset utáni reakciójában azt mesélte el, hogy a kameraman támadta meg, ő csak védekezett.

Šolta mester kommentárjában pedig úgy próbált egyensúlyozni, hogy az ő reakciója kifjezetten aránytalan volt az agresszív újságírókkal szemben, mivel normális körülmények között az újságírókat ki kellett volna hajítani az ablakon, majd elásni.

A cseh internet természetesen felrobbant, mémek születtek a legszebb jelenetekről és olyan Facebook eseményeket hoztak létre, mint például „Karel Slezák esti boxleckéi” vagy „Elsősegélynyújtás Karel Slezák módra„, esetleg „Sommelier képzés Milan Rokytával„.

Katasztrófa (vagy megoldás)

A konfliktus utáni harmadik napon Slezák kolléga pozíciója tarthatatlan lett, találkozót kért megütött kollégájától és nyilvánosan elnézést kért. A két főszereplőt a Nova kereskedelmi tv hozta össze, ahol aztán az is kiderült Slezák kolléga állítólag harminc éve újságíró – ilyen minőségében vett részt a rendezvényen, de még egyetlen egy cikket sem írt. Ezt a különös fejleményt azzal indokolta, hogy eddig nem volt rá ideje.

Slezák „kolléga” időbeosztását mindenesetre újragondolhatja, mert a Cseh Újságírók Szindikátusa kedden kizárta a különös sajtómunkást sorai közül, jelentette a twitteren az érdekvédelmi szervezet.

Šolta a mai napig nem kért elnézést viselkedésért, sőt, többször megismételte az őt megkereső újságíróknak, hogy hasonlóan cselekedne.

A Zeman stáb tagjai igyekeztek elhatárolódni a kellemetlen jelenetsortól. A cseh „Habony Árpád”, Martin Nejedlý, Zeman elnök titokzatos tanácsadója, úgy kommentálta az esetet, hogy senkit nem azért hívtak meg az eseményre, hogy újságírókat bántalmazzanak.

Az elnök szóvivője, Jiří Ovčáček az incidens után azonnal elnézést kért az megtámadt újságíróktól.

A küldföldi sajtó a támadókat a szlovák neonáci Kotleba embereihez hasonlította. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szerezet cseh irodája elítélte a hétvégi szombati erőszakos jeleneteket. Szerintük hasonló jelenetek nem férnek bele egy demokratikus társadalom életébe, „elfogadhatatlan, hogy politikusok rajongói fizikailag bántalmazzák a munkájukat végző újságírókat”.

Bohuslav Sobotka volt miniszterelnök szintén megszólalt az eset kapcsán és a twitteren elítélte az újságírók elleni támadást. Sobotka szerint az újságíróknak félelem nélkül kell végezni munkájuk, mert ez a demokrácia működésének egyik fontos feltétele.

Írta: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás