Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Német szélsőjobbos írással “cáfolná” a Magyar Idők a FAZ Orbán-cikkét

Az Alternatíva Németországért szélsőjobboldali német párthoz közel álló blogplatformról leszedett poszttal kampányol a kormánypropagandista Magyar Idők, amely egy Echo TV-s betelefonáló színvonalú blogbejegyzéssel próbálta megcáfolni a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) “Orbán kampányt tervez a milliárdos Soros ellen” című cikkét.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Junge Freiheit (JF) Soros Migránstervéről: a FAZ hazudik, mint a vízfolyás” címmel közölt egy rövid írást a kormánypárti Magyar Idők, amely előszeretettel tallózza Európa szubkulturális felületeit, ha azok Orbán miniszterelnök véleményéhez hasonló álláspontot fogalmaznak meg. Ez keltette fel érdeklődésem, hogy utánanézzek a JF reakciójának, amelyet egy bizonyos “Adorján F. Kovács, Németországban született, magyar származású orvosprofesszor és publicista” írt – a kormánypárti propagandafelület állítása szerint.

Rövid keresés után kiderült, hogy F Kovács Adorján egy német orvos és hobbipublicista, aki a neten megtalált írásai alapján konzi és libertarianus fórumokon szokott irogatni. Ilyen felület például a The European című közösségi blog, ahol 2015 őszétől találtam írásokat a szabadidejében politikai nézeteit is népszerűsítő orvostól, nagyjából egy tucatot, két év alatt.

Ráírtam cseten Techet Péter kollégára, aki otthonosan mozog a német nyelvterület sajtójában és megkérdeztem tőle, mit lehet tudni a JF-ről, ha már a Magyar Idők is idézi. Techet szerint a Lovas által hivatkozott felület az újjobboldali, jobboldali értelmiség által az FDP jobbszélétől az AfD-ig, libertariánusoktól a völkisch rasszistákig olvasott felületről van szó, ami Európa egyetlen jól szerkesztett radikális jobbos felületének is tekinthető. Igaz, az újság nem túl keresett, nagyjából 20 ezer olvasóval rendelkezik. 

Aztán jött egy kis meglepetés. Hiába kerestem, nem találtam a JF felületén F Kovács cikkét. De egy újabb keresés már kidobta az írást, amely egy klasszikus névtelen blogfelületen, a Die Freie Welt – Die Internet-, Blogzeitung für die Zivilgesellschaft nevű platformon jelent meg, itt.

A fideszes Magyar Idők forrása: az AfD-hoz közel álló blogplatform. Print screen.

A fideszes Magyar Idők forrása: az AfD-hoz közel álló blogplatform. Print screen.

Die Freie Welt az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) szélsőjobboldali párthoz közel álló felület, amely a párt köré lazán kapcsolódó civileket és szervezeteiket összefogó hálózat egy platformja. Ezt a networköt Sven von Storch német kereskedő üzemelteti feleségével, a blogot Storch maga szerkeszti.

A Magyar Idők által pörgetett kontent Németországban legfeljebb egy néhány százalékos szubkultúra által olvasott populista, összefércelt gyűlöletbeszéd, amely most – közvetítéssel – a magyar kormánypárt hivatalos szócsövének felületén landolt.

Bőtös Botond
[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás