Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Bértüntetők

Nem félmillióan, legfeljebb hetvenezren vehettek részt a 2021-es Békemeneten

Legfeljebb hetvenezer ember vett részt a 2021 október 23-án megrendezett úgynevezett Békemeneten. Ez a létszám nagyjából tízezer fővel több, mint a négy évvel ezelőtt megtartott hasonló elnevezésű rendezvényen résztvevők létszáma. Miközben akkor és idén is a kormányzati propaganda „sok százezres” felvonulásról beszélt. A külföldről érkező vendégek részaránya ugyanakkor idén magasabb volt, mint négy éve.

„Ottó, hozzád fordulok, lehet, hogy ez lesz a legnagyobb létszámú Békemenet, pont akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá?” – kérdezte a Hír TV stúdiójában a riporter Gajdics Ottó fideszes propagandistát október 23-án, péntek délután valamivel három óra után. Ekkor a Hír TV tájékoztatása szerint az az Astoriától a Gellért térig ért a tömeg, amit a mutatott élő felvételek visszaigazoltak.

„Én hiszek ebben (…) ez egy gyógyító menet, mert a magyar társadalom beteg,” válaszolta Gajdics Ottó.

A fenti párbeszéd nem sokkal azután hangzott el, hogy a helyszíni riporter a a menet élén haladó ifjabb Lomnici Zoltánt faggata a résztvevők számáról. „Úgy tűnik, hogy letaglózó, iszonyatos, hatalmas tömeg fejezi ki szolidaritását,” nézett körbe megrendült tekintettel az Astorián a a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) egyik emblematikus arca.

A kormánypropaganda számára váratlanul sikeres ellenzéki előválasztási mobilizáció után muszáj volt sikert felmutatni és érzékeltetni, hogy tömegek állnak Orbán Viktor mögött.

A rendezvény után megjelent első kormánypárti beszámolók „a rendszerváltás utáni egyik, ha nem a legnagyobb létszámú politikai megmozdulásról”, „régen látott hatalmas, lélegzetelállító tömegről” és „sokszázezer résztvevőről” írtak.

Vasárnap délután jelent meg az Orbán-kormány pártlapjában, hogy közel félmillióan lehettek a Békemeneten. A hírt három órával később vette át az origo.hu és a megyei napilapok. A Hír TV beszámolójában megemlítik, hogy a rendezvényen váratlanul többen vettek részt.

De sikerült?

Valóban jártak ennyien az eseményen? Az nem kérdés, hogy rengeteg ember vonult fel október 23-án délután Budapesten, de Rákay Filip legendárius két milliós tömegbecslése óta, a magyar választópolgár óvatosabb az Orbán-párt által kiadott részvételi számokkal.

A 2021-es Békemenet létszámát nem volt könnyű racionálisan megbecsülni. Talán nem véletlenül, de a kormányzati propaganda hiába adott élő közvetítést a Békemenetről nyolc kamerával és drónnal, az esemény után nem jelent meg hivatalosan a teljes tömeget megmutató felvétel. A Hír TV élő közvetítése idején, a tömeg egy részét mutató felvételek alapján azonban viszonylag pontosan meg lehetett határozni a vonuló tömeg kiterjedését. A tömeg kiterjedésének meghatározásában segítettek a youtube-ra a résztvevők által feltöltött amatőr videófelvételek is.

A nyolcadik Békemenet résztvevői a pesti Műegyetem előtt találkoztak. Innen indult az „Európai Unió és Brüsszel felé is erőt mutató” menet a Szabadság híd-Vámház körút-Károly körút-Erzsébet tér útvonalon. A Hír TV élő közvetítése idején nem mutatták meg egyetlen alkalommal sem a vonuló tömeg egészét, de amikor a Bayer Zsolték által vezetett tömeg áthaladt az Astorián, az élő közetítés jobb alsó kis képén látható, hogy a tömeg vége a Gellért fürdő előtt járt.

Hírtv, screenshoot. A tömeg eleje az Astórián, a menet vége a Gelllért-téren. Hírtv, screenshoot.

A tömeg eleje az Astórián, a menet vége a Gelllért-téren. Hír TV, screenshoot.

Módszertanilag viszonylag nehéz megbecsülni egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát. Nemzetközi gyakorlat alapján álló tömeg esetén 3,5 emberrel számolnak négyzetméterenként, mozgó tömeg esetén 2,5 emberrel, négyzetméterenként. Googlemaps segítségével rajzoltam körbe a tömeg által kitakart területet a Gellért tértől az Astóriáig. Utóbbi szorzóval 33800 ember menetelt a két távolság között. Abban a hipotetikus esetben, ha álló tömeggel számolunk, a menetben haladók száma 47500 fő.

33 ezer és 47 ezer fő között lehetett a vonuló tömeg létszáma.

Nagyjából 33 ezer és 47 ezer fő között lehetett a vonuló tömeg létszáma.

A 2021-es Békemenet végállomása a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében felállított színpad volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondta el beszédét. Ezen a helyszínen szintén nem jelentek meg hivatalosan a teljes hallgatóságot bemutató légifelvételek. A Hvg.hu Orbán beszéd alatt rögzített felvétele és más amatőr videó segítségével azonban itt is viszonylag pontosan körbe lehetett rajzolni a résztvevők elhelyezkedését.

A tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében áll a legsűrűbben. A Műegyetem elől induló menetet itt már több ezren várták, akik látványosan olvadtak össze az érkezőkkel. Az Astoria irányában a Károly körúton nagyjából a Deák téri evangélikus templom előtti szakaszon állt a kormányfőt hallgató sokaság vége. Sűrűn álló tömeg esetében mindenképp indokolt volt a 3,5 emberrel számolni négyzetméterenként. Az általam körberajzolt területen nem álltak mindenhol, de nagyjából kiegyensúlyozhatja a most meghatározott területen kívül eső szórványosan állók száma.

Az ünnepi beszéd pillanatában a Deák-tér és környékén nagyjából 60 ezer ember hallgatta Orbán miniszterelnököt.

Az ünnepi beszéd pillanatában a Deák-tér és környékén nagyjából 60 ezer ember hallgatta Orbán miniszterelnököt.

A résztvevők helyzetének pontosbb beazonosításában a Hvg.hu hozott nyilvánosságra egy perdöntő felvételt Orbán beszéde idején. A vélhetően az egyik kiskörúti lakóház ablakából készített néhány másodperces felvételen először a Deák téren a szónoki színpad előtt álló tömeg végét látjuk. Majd a kamera balra fordul az Astoria irányába és egy kisebb, de sűrű tömeget is érzékelhetünk. A módszertan itt is a szokásos volt és videófelvétel alapján körberajzolt területen négyzetméterenként 3,5 emberrel számoltam.

És egy a fő tömegtől leszakadt, kisebb, nagyjából tízezres csoport az Astoria kereszteződésénél hallgatta kivetítőn a magyar kormányfő ünnepi beszédét.

És egy a fő tömegtől leszakadt, kisebb, nagyjából tízezres csoport az Astoria kereszteződésénél hallgatta kivetítőn a magyar kormányfő ünnepi beszédét.

A rendelkezésemre álló videófelvételek és fotók hiányosságai ellenére megállapítható, hogy

a 2021-es Békemeneten nagyjából 35-50 ezer ember vonult át Pestről Budára, ahol mintegy további 20 ezer fő csatlakozott vagy várta a felállított színpad környékén az időközben beérkező felvonuláshoz.

Számításom természetesen tartalmazhat pontatlanságokat, de az mindenképp kijelenthető, hogy a kormányzati propagandában bemondott félmilliós vagy sok százezres tömeg csupán a fantázia szüleménye. Az idei Békemeneten is maximum tízezrek vettek részt.

„Kétmilliótól” a „sokszázezerig”

A Békemenet szervezői egyébként nem először túloznak a rendezvényükön megjelent emberek létszámával kapcsolatban. Emlékezetes a négy évvel korábbi Békemenet esete, amelyen a hivatalos kormánypropaganda szerint kétszázezer embert vártak, viszont számításaink szerint az átalakított Kossuth téren a Parlament előtt mindössze 60 ezer ember vett részt az előző országgyűlési választások előtt megrendezett Békemeneten.

Hogyan támogatja Békemenet, 2018: milyen “százezrek”? Hatvanezer.

Az előzetesen várt tömeg kevesebb, mint a fele jelent meg a 2018. március 15-i Békemeneten.

Nyolc évvel korábban, hasonló politikai helyzetben, tehát a 2014-es országgyűlési választások előtt megszervezett Békemenet létszámát a Belügyminisztérium 440-460 ezer főre becsülte. A kormánypárti Magyar Nemzet „minden idők legnagyobb Békemenetéről” írt. A két évvel korábbi, az október 23-i ünnepségre szervezett Békemenet létszámát a Belügyminisztérium 400 ezer főre becsülte.

Azt már lehetett tudni 2021 áprilisában, hogy a CÖF-CÖKA ismét soha nem látott méretű Békemenet szervezését tervezi a pandémiás-helyzet csillapodása után a „mutáns ellenzék” ellen. Nyáron bejelentették, hogy a nyolcadik Békemenetet október 23-án rendezik meg, mert „egy átfogó, összehangolt támadás indult Magyarország ellen, a saját életformánkat kell megvédenünk, már a támadás olyan szintre érkezett a globális liberális köröktől, az európai uniós bürokráciától, valamint elittől, ami gyakorlatilag a saját életformánkat veszélyezteti.”

Külföldi vendégek, buszlabirintus

Lengyel tüntetők érkeznek a budapesti Nyugati pályaudvar melletti parkolóba 2021 október 22-én. Kép forrása: Kluby Gazety Polskiej, Facebook.

A Fidesz szavazótáborának mozgósítását elősegítő eseményről előzetesen több hír is megjelent. A civil megmozdulásnak maszkírozott rendezvényre állami telefonnal toboroztak embereket, de egy szabolcsi önkormányzat is buszos utazást szervezett Budapestre.

De buszok érkeztek külföldről is. Romániából az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezett buszokat. A Hír TV élő tudósításában elhangzott, hogy a riporter látott az ukrajnai Kárpátaljáról és a szerbiai Délvidékről érkező csoportokat is.

A helyszíni tudósítások elképesztő számú autóbuszról számoltak be. Dévényi István, a Magyar Hang újságírója így írta le a Békemenet fő útvonala mögötti állapotokat a 161. Kötöttfogás című műsorban:

„Az összes utca le volt zárva, ilyen három-négy mellékutcányira az Erzsébet-tér körül. De a főutak is, tehát a Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út is. Ott parkoltatták a buszokat. De olyan volt, mint egy végtelen történet. Majdnem a Keleti pályaudvarig tartott a Rákóczi úton a négy sávban parkoló buszok. A Bajcsyn haszálkaszerűen parkoltatták a buszokat az Erzsébet tértől a Nyugati pályaudvarig.”

A Magyar Hang újságírója később egy videót is posztolt buszlabirintusról Facebook oldalán:

A Hvg.hu percről percre tudósítása délután háromnegyed háromkor azt jelentette, hogy „a Nyugati pályaudvartól az Arany János utcáig összesen 81 darab buszt számolt össze tudósítónk, ezekkel szállították a résztvevőket a Békemenet helyszínére. Ennél lényegesen több járművel jöttek, hiszen reggel már a Ferenciek tere és az Astoria között is sorban álltak a buszok.” Ha egy busz átlagosan ötven embert szállított Budapestre, akkor csak a Hvg.hu által megszámolt buszok 2050 embert hoztak az ország különböző pontjáról a rendezvényre.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska Codziennie főszerkesztője korábbi nyilatkozata szerint a járvány miatt nem várják, hogy annyian megjelennének, mint a korábbi magyarországi útjaikon, de a világban élő lengyel diaszpóra támogatásának köszönhetően Litvániából és Olaszországból is érkeztek lengyel állampolgárok. Szerinte ez annak a jele, hogy a tíz éve elindult esemény mára nemzetközi méretűvé vált. Sakiewicz egy másik nyilatkozatában arról beszélt, hogy még az első Békemeneten tízezer lengyel vett részt, ezúttal is „százak, ezrek” keltek útra szervezett és egyéni úton Budapest felé.

Lengyel és magyar nacionalista menetelők találkozása a pesti Nagykörúton 2021 október 23-án, péntek délután. Videó forrása: Gazeta Polska.

A varsói Központi Pályaudvarról október 22-én induló vasúti szerelvény lengyel küldöttsége 350 főből állt. A rendezvény civil jellegét mindenesetre halványította, hogy a lengyelországi tüntetőket Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország lengyelországi nagykövete, illetve Janusz Kowalski és Michał Wójcik, a Miniszterelnökség miniszterei búcsúztatták.

Csekö Balázs nemzetközi riporter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy nemcsak Orbán Viktor lengyel hívei csatlakoztak az idei budapesti Békemenethez, hanem az olaszországi UGL szakszervezetből is több tucat szimpatizánsa érkezett, akik a vonuláson elénekelték az Avanti ragazzi di Buda című antikommunista dalt.

Az olasz szélsőjobb lap címében tízezreket említ.

A Primato Nazionale szélsőjobboldali olasz híroldal is beszámolt a jelenleg bírósági tárgyalásokra járó, Matteo Salvini által vezetett Legával szorosan együttműködő, 2 millió tagot számláló 1950-ben alapított Általános Munkaszervezet (UGL) részvételéről a budapesti Békemeneten.

A cikk címe szerint az 56-os forradalomra több tízezren emlékeztek.

Mit jelent a Fidesz mozgósítása?

De akkor most sok vagy kevés a Fidesz által megmozgatott tömeg? Kétségtelen: Magyarországon egy hetvenezer fős megmozdulás jelentősebb tömegnek számít. A Hősök terén megtartott összellenzéki megemlékezésen részt vevő 5-6 ezer fős tömeghez képest tizennégyszer nagyobb tömeg hallgatta Orbánt. Ugyanakkor ez a tömeg nem valamiért gyűlt spontán össze, hanem valami ellen („Soha többé”, „Stop Gyurcsány, Stop Márky-Zay!”) és az állampárti helyzetben működő Orbán-párt mozgósító gépezetének demonstrációját láthattuk. Emlékezetes, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő több esetet is bemutatott, amikor állami alkalmazottak toboroztak résztvevőket az orbánista erődemonstrációra.

Hétfőn délelőtt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a magyar országgyűlésben „köszönetet mondott azoknak a százezreknek”, akik „méltósággal, békésen, emelt fővel emlékeztek október 23-án.” Csakhogy a becsült létszám alapján az mindenképp látszik, hogy a nagy fogadkozás és a rendezvény napján tett sok százezres tömegbecslés nem igazolta vissza, hogy a Fidesznek sikerült volna legalább a négy évvel korábbi Békemenethethez képest nagyságrendileg nagyobb tömeget verbuválni a budapesti rendezvénye, amelyen csupán alig vehettek részt többen, mint négy éve.

Ráadásul idén résztvevő magyar állampolgárok mellett nagyobb számban érkeztek külföldi, román, ukrán, lengyel és olasz állampolgárok is. A külföldi résztvevők számát nehéz megbecsülni. A lengyel állampolgárok legalább fél tucat busszal és egy 18 vagonból álló vonatoszloppal érkeztek. A felvételek tanúsága szerint az olasz vendégek száma is elérte a százas nagyságrendet. A környező országok magyar nemzetiségűek által lakott településeiről becslés alapján pedig ezres nagyságrendben érkezhettek emberek Budapestre.

Ha a Fidesz mozgósítását onnan nézzük, hogy alig néhány hete az ellenzéki pártok több mint nyolcszázezer embert tudtak elvinni az urnákhoz egy demokratikus szavazásra, lélektanilag nem kell, hogy feltétlenül elrontsa az ellenzéki hangulatú szavazók kedvét. Az Orbán-párt látványosan és profin megszervezett eseményéről ugyanis a politikai vezető iránti feltétlen rajongáson kívül hiányzott minden, ami az ellenzéki pártok mozgósítását jobban átélhetővé tette.

A Fidesz által egy nagyobb politikai esemény, a Békemenet esetében ez a mindenkori országgyűlési választások, előtt mandatorikusan bemozgatott többtízezres tömeg nélkülözött minden civil és demokratikus jelleget. Ami viszont továbbra is felhajtó erő lehet az ellenzéki táborban, ugyanakkor a Fidesz gépezete – a propagandagyár állítása ellenére – otthon nem tudott látványosan javítani mozgósító erején. Viszont nemzetközivé vált. A külföldi partnerhálózat kiépítésében az ellenzéknek lenne mit tanulnia.

Írta: Bőtös Botond

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás