Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Demonstráció

„Legrosszabb a Covidban, legjobb a gyűlöletben” – Orbán ellen tüntettek Prágában

Egész napos csehországi látogatásra érkezett Orbán Viktor, kollégája, Andrej Babiš meghívására. A magyar kormányfő a cseh választási kampány hajrájában jelent meg, útját demonstrációk és tiltakozások kísérik. A prágai tiltakozó akción személyesen is részt vettünk.

Demonstrálók várták kedd délelőtt Andrej Babiš cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a prágai Kramář villa bejárata előtt. A „Pulse of Europe” elnevezésű EU-barát aktivista csoport néhány tucat tagja transzparensekkel, illetve „Szégyen!” és „Orbán, takarodj” jelszavakkal tiltakozott az autoriter politikus és cseh vendéglátója érkezésekor.

Facebookon meghirdetett tiltakozás szervezői napokkal az esemény előtt zártkörű csoportokban figyelmeztették az érdeklődőket, hogy a hivatalosan szerda délelőtt kilenc órára meghirdetett ceremónia előtt legalább egy órával legyenek a helyszínen. A hivatalos Facebook esemény meghívójában többek között ezt írták:

„Babiš számára Orbán meghívásával lehetőség nyílik a nacionalista, idegengyűlölő és queerfób hangulat felkorbácsolására a cseh társadalomban. Szégyen, hogy miniszterelnökünk egy olyan politikus barátságával büszkélkedik, aki Magyarországot tekintélyelvű állammá változtatta, amely aláássa a demokratikus értékeket és amely rendszerszinten elnyomja az LGBTQI+ közösség jogait.”

Nyolc óra előtt váratlanul megcsörrent a telefonom. A Klubrádió munkatársa hívott, így a demonstráció helyszínéhez közeledve az internetre kiszorított rádió Reggeli Gyors című műsorában Para-Kovács Imrével beszélgetve a tiltakozó akcióról beszámolhattam a magyarországi választópolgárok számára is.

A cseh rendőrség kordonokkal zárta le a Kramář villa felé vezető utat. Fotó: Dotoho.blog

A Kramář villa a Letna park és a prágai Vár között található, 1918 óta a csehszlovák, majd cseh miniszterelnök hivatalos rezidenciája. Egyben a cseh és a magyar miniszterelnök egész napos programjának első állomása.

A demonstrálók a füves területen gyülekeztek EU-s és LGBT-zászlókkal. Fotó: Dotoho.blog

Szerda reggel nyolc órától az épület udvarához vezető bekötőút elején több Európa Uniós zászlóval és transzparensekkel sétáló és egymással beszélgető embert lehetett látni. Velük szemben több tucat rendőr sorakozott fel az út szélén a demonstrálók felé fordulva.

A tiltakozók miután megtudták, hogy magyarországi újságíró vagyok, egymás után tették fel kérdéseiket Orbán rendszerével kapcsolatban. Amikor a Klubrádió történetét és a hatalom számára kényelmetlen médiák elhallgatásának részleteit meséltem el, többen megdöbbentek, mert ilyen részletesen nem hallottak arról, hogyan és milyen jogi és egyéb trükközésekkel számolta fel Orbán Viktor a magyar sajtószabadságot.

Rákérdeztem, mi háborította fel őket legjobban a két miniszterelnök találkozójában. Többeknek nem tetszett, hogy Orbán ezzel a látogatással megsérti Csehország politikai szuverenitását. Számukra a cseh országgyűlési választás a cseh nemzet sorsáról döntő, szent közéleti aktus, így idegen államok, különösen regionális szomszédok nem engedhetnék meg maguknak az ilyen beavatkozást.

Bizony, a cseh tiltakozókat hallgatva egyből értelmezhető lesz az ukrán-magyar konfliktus legújabb sajnálatos epizódja. Emlékezetes: keleti szomszédunk több fideszes politikust is kitiltott már az ország területéről, mert azok folyamatosan beavatkoztak az ukrajnai választásokba. Az Orbánt többször “barátjának” említő Babiš részéről hasonló gesztus nem várható.

Mások a cseh külügyminisztérium szervilitásán háborodtak fel, mert elvárták volna, hogy amikor Oroszország és Kína legfőbb kelet-európai szövetségese, Magyarország miniszterelnöke a cseh választás hajrájában látogatást tervez Prágába, akkor az ellen felszólaljanak, esetleg megakadályozzák.

„Best in Covid” – mondta tavaly nyáron a cseh kormányfő a szlovéniai Bledben tartott konferencián a cseh járványkezelésről, majd egy hónappal később a cseheknél haltak meg legtöbben egy millió főre kivetítve. A halálozási lista dicstelen vezető helyét aztán Magyarország vette át a csehektől. Fotó: Dotoho.blog

A cseh választási kampányban az ellenzéki pártok kiemelt helyen kezelik a 30 ezer cseh állampolgárt halálát követelő koronavírus világjárványt is. A kormányváltásra készülő erők egyértelműen a cseh kormányfőt teszik felelőssé a magas halálozási számért, ezért nem meglepő, hogy Babiš egy évvel ezelőtt tett mondatait parafrazálták az egyik transzparensen is:

„Legrosszabb a Covidban, legjobb a gyűlöletbeszédben”

„Arra szeretnénk figyelmeztetni, ha nálunk esetleg rosszul alakulnak a választások, akkor mi is hasonló utat járhatunk be, mint ti. Orbán és Babiš félelmet gerjeszt és korlátozza a szabadságunkat,” üzente a Dotoho olvasóinak Otakar. Fotó: Dotoho.blog

Időközben a főleg középkorúak és idősebbek által képviselt EU-szimpatizáns aktivista csoport mellett összeállt egy arcukat eltakaró, fekete ruhába öltözött fiatalokból álló, kisebb csoport is.

„Mi vagyunk itthon. LGBTQI emberek, romák, bevándorlók, hátrányos helyzetűek”

Olvasható a maguk előtt tartott transzparensen.

A korban és politikai üzenetekben is különböző két nagyobb csoport együttes fellépése Orbán érkezése ellen már csak azért is szimbolikus, mert a nemzeti-liberális, baloldali-liberális politikai pártok összefogása hozta el karnyújtásnyi közelségbe a cseh illiberális hatalmi blokk felszámolását is.

Fotó: Dotoho.blog

Délelőtt fél tíz után a tüntetők előtt bevonult a villa díszertjébe a zenekar és cseh nemzeti zászlóval az élen a díszőrség is.

Fotó: Dotoho.blog

Aztán egy kisbusszal megérkeztek a rohamosztagos rendőrök is és az antifasiszta tüntetők mellett csoportosultak.

Fotó: Dotoho.blog

A cseh és magyar miniszterelnök illetve az őt kísérő munkatársaik konvoja délelőtt tíz órakor kanyarodott be a Kramář villa felé vezető útra.

„Szégyen!” és „Orbán, takarodj!” rigmusokkal és füttyszóval, fújolással fogadták a magyarországi küldöttséget a demonstrálók.

A néhány percig tartó bevonulás után a demonstrálók többsége távozott, néhányan még a helyszínen maradtunk politizálni. Később a cseh köztévé riportere kérdezett az orbáni Magyarországról.

Babiš és Orbán prágai randevúja után együtt keresik fel az Aero Vodochody repülőgépgyárat, amely finanszírozásába Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is beszáll.

A hivatalos és ünnepélyes munkaebédet már az észak-csehországi Ústí nad Labem város határában található Větruše kastélyban tartják. Emlékezetes, hogy ezen a helyszínen kezdte meg kampányát az ANO mozgalom és itt rohanta le Babiš fia is a meglepett apját. Korábban azt is bejelentették, hogy az ANO délutáni választási kampányeseményén Orbán is fellép.

Szerda este hét órakor Orbánt lányi rezidenciáján fogadja Zeman cseh elnök is. Az elnöki kabinet külügyi osztályának vezetője szerint Zeman és Orbán az aktuális politikai helyzetről is beszél. A tervek szerint egy órás találkozón szó lesz még a migrációs kérdésekről, a visegrádi csoportról valamint a közelgő cseh EU-s elnökségről is. Ezen kívül a két Moszkva-barát politikus beszélni fog az emelkedő energiaárakról és az orosz együttműködésben tervezett paksi atomerőmű építéséről is.

Az októberi választások után kormányalakításra is esélyes Kalózpárt és Polgármesterek Pártja által létrehozott választási blokk külön Facebook posztban tiltakozott a magyar miniszterelnök csehországi látogatása napján.

„Magyarországon már öt éve a törvények érvényességét korlátozó szükségállapot uralkodik. Az Orbán kormány a tavalyi év óta megkerülve a parlamentet és a közbeszerzési törvényt, rendeletekkel kormányoz. Továbbá korlátozza a demokrácia három alappillérének egyikét az igazságszolgáltatás függetlenségét, beleértve az Alkotmánybíróságot is. Elég ebből. Nem akarunk magyar utat”, írja a Kalózpárt szerda reggeli posztjában.

Vezető képünkön a „Pulse of Europe” EU-barát aktivista csoport tagjai és prágai antifasiszták láthatók a prágai Letna park bejáratánál a Kramář villa felé vezető út szélén 2021 szeptember 29-én, szerda délelőtt. Fotó: Dotoho.blog

Írta: Bőtös Botond

Megosztás