Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Interjú

Panyi Szabolcs: Veszélyes bűnözőkkel helyeztek egy szintre, a kémprogramot játékszerként használták

„Nagyon örülök, hogy csak megfigyeltek és nem börtönbe zártak vagy megkínoztak. Valóban szerencsésnek érzem magam, hogy magyar vagyok és Magyarország az Európai Unió tagja,“ nyilatkozta az izraeli kémprogrammal megfigyelt újságírók egyike, Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója a cseh Investigace.cz oknyomozó hírportálnak.

Panyi Szabolcs egyike azon öt magyarországi újságírónak, akit a magyar állam megfigyelt egy izraeli Pegasus nevű kémprogram segítségével. Az oknyomozó újságíró az orosz Nemzetközi Beruházási Bank témájában írt cikke után került a magyar titkosszolgálat érdeklődési körébe. Több forrásból is figyelmeztették, hogy megfigyelés alatt állhat. Az újságíró ennek ellenére biztos volt abban, hogy óvatosan jár el munkája során, de kiderült: a Pegasus kémprogram képes feltörni a titkosított telefonos applikációkat is. A Direkt36 újságírója a cseh Investigace.cz oknyomozó portálnak nyilatkozott saját tapasztalatairól és arról, milyen érzés a magyar kormány lehallgatási akciójának tárgyává válni, valamint, vajon megfigyeléséről tudhatott-e Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az interjút a Dotoho blog fordította magyarra.

Megjelentettünk egy cikket, hogyan hallgatják le a különböző kormányok világszerte a mobiltelefonokat. Az ügy ötven országot érintett. Ön volt az egyik áldozat. Miért?

Először is szeretném hangsúlyozni, hogy több mint száznyolcvan újságírót azonosítottak a megfigyelések és a lehallgatások áldozataként. Esetemben szerencséről is beszélhetünk, mert megfigyelésem nem párosult bebörtönzéssel vagy fizikai zaklatással. Ezért nagyon hálás vagyok. Olvastam olyan történeteket arról, mi történt más újságírókkal, akiket drasztikusabb módszerek alkalmazásával figyeltek meg vagy börtönbe kerültek.

Évekkel korábban már kaptam „baráti figyelmeztetést”, hogy időnként megfigyelhetnek, mivel kényes témákkal foglalkozom. Olyan cikkeket írok, amelyek nem tetszenek a kormánynak. Úgy tűnik, hogy Magyarországon valakinek a célkeresztjébe kerültem és a Pegasus kémprogram egyik célszemélyévé váltam.

Teljesen nyilvánvaló, hogy mindez újságírói munkám miatt történt. Bizonyíték van arra is, hogy ugyanazt a kémprogramot használták a Direkt36 szerkesztőségében dolgozó Szabó András kollégám esetében is. Ez azt jelenti, hogy oknyomozó munkánk eredménye egy magasrangú személy figyelmét is felkeltette.

Említette, hogy több baráti figyelmeztetést is kapott forrásaitól. Meg tudja pontosan mondani, hogy mikor figyelhették meg?

Többféle figyelmeztetést is kaptam. Például 2015 végén legjobb barátomat, aki a kollégám és egy nagyon jó újságíró már régóta zsarolták a magyar titkosszolgálatok. Olyan kellemetlen ügyeket kerestek, amellyel zsarolni tudják. Azt szerették volna elérni, hogy nekik dolgozzon és fedje fel forrásait. De ő ezt megtagadta és ellenállt a nyomásnak. Mindez 2015 és 2016 során történt. Mivel közeli barátomnak tartottam, úgy gondolom, hogy én is részese lehettem a megfigyelési akciónak.

A következő években előfordult olyan eset amikor egy kormányzati forrással lett volna találkozóm, de közvetítőn keresztül üzenetet küldött, hogy nem fogunk találkozni, mert megfigyelés alatt állok és ő nem szeretne a találkozó miatt kompromittálódni. Egy másik esetben baráti figyelmeztetést kaptam, hogy meg kéne vizsgálni a telefonomat. Még az is előfordult, hogy az egyik forrásom közölte: a magyar kormány képes feltörni olyan titkos csatornákat, mint a Signal. Most nyert értelmet, hogy korábban ezek a figyelmeztetések mit is jelentettek valójában. Egy olyan időszakban érkeztek a figyelmeztetések, amikor a Pegasus kémprogram segítségével megfigyelés alatt álltam. Akkor mindez nevetségesnek tűnt számomra. Nem tudtam eldönteni, hogy a figyelmeztetések valódiak-e vagy csak forrásaim paranoiásak túlságosan.

Szóval önt figyelmeztették forrásai, és nem gondolt arra, hogy valaki feltörheti a Signal applikációját?

Így van, nem vagyok technikailag túlságosan képzett (nevet). Csodálom az olyan embereket, akik értenek a technológiához. Beszélgettem ilyen emberekkel, akik azt mondták, hogy a titkosított csatornán folytatott levelezés egyetlen módja a végfelhasználó készülékének feltörése. Esetemben ez ugye nem más, mint a mobiltelefonom, ami azonban mindig nálam volt. Egyetlen gyanús linkre sem kattintottam. Ma már tudom, mindez nem volt elegendő óvintézkedés, a Pegasus kémprogrammal szemben nem igazán tehetek semmit a biztonságom érdekében.

Észrevette vagy volt olyan érzése, hogy abban az időszakban fizikailag is megfigyelték?

Még 2017 elején egy nagyon érzékeny témán dolgoztam. A téma kémtevékenységről, gyilkosságokról és a magyarországi hatóságok felelősségéről szólt. Amikor az egyik forrásommal találkoztam, észrevettem, hogy követtek. Magyar nyelven ezt demonstratív megfigyelésnek nevezzük. Egy olyan típusú megfigyelésről van szó, amikor azt akarják, hogy az alany tudja, megfigyelik és ezáltal adnak jelzést, hogy óvatosan bánjunk azokkal a forrástól kapott információkkal.

Nagyon jól emlékszem arra a találkozóra. Vonattal tértem vissza Budapestre egy vidéki találkozóról. Egyedül ültem a vasúti fülkében, amelynek ajtajánál egy harmincas-negyvenes, rövid hajú, bőrkabátos férfi állt. Nem rám nézett közvetlenül, csak az arcom tükröződésére az ablakon. Csak a hátát láttam, ott állt és valójában akadályozva voltam, hogy végigmenjek a vasúti kocsi folyosóján. Semmilyen utazótáska nem volt nála, ugyanabban a megállóban szállt fel a vonatra, mint én, majd hozzám képest néhány perccel korábban leszállt a vonatról. A vagon szinte teljesen üres volt, bárhová ülhetett volna, de ő az ajtómnál állt meg. Elég egyértelmű jelzést kaptam, hogy találkozóm kompromittálódott. Végül a cikkhez nem is használtam fel a forrástól kapott információkat, mert nem akartam bajba sodorni.

Végzett valamilyen önvédelmi tanfolyamot, ahol megtanítják, hogyan lehet felismerni, ha valaki követi?

Nem vettem részt soha hivatásos önvédelmi képzésben, de mivel már régóta nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozom, némi alapismerettel rendelkeztem e területen. Például a már említett vidéki forrással való találkozón nem egyedül vettem részt. Velem jött egyik kollégám is, és éppen ő ismerte fel elsőként a helyzetet, hogy figyelnek. Ma sem nevezném magam szakértőnek, de úgy gondolom, hogy a leggyanúsabb helyzeteket képes vagyok felismerni.

Összefüggésben állnak a Pegasus kémprogram használatával kapcsolatos jelenlegi ismereteink az említett esetekkel?

Igen és sajnos rossz hírem van az Investigace.cz szerkesztősége számára. Megfigyelésem kiváltó oka a Nemzetközi Beruházási Bank (MIB) történetéről szóló cikk volt, amelyen önökkel is összedolgoztunk. Az Amnesty International Secure Lab telefonon végzett elemzése szerint megfigyelésem egy nappal azután kezdődött, hogy néhány magyarországi minisztériumtól kértem észrevételeket cikkemhez. Néhány nappal telefonom első feltörése után találkoztam egy amerikai újságíróval, aki szintén a MIB-ről írt. Később kiderült, hogy az amerikai újságírónak helyi forrásokat leszervező magyar fixer szintén a Pegasus kémprogram célpontja lett. Megfigyelésem kezdetét tehát képesek vagyunk visszamenőlegesen beazonosítani.

Később 2019 április 4-től november 7-ig álltam megfigyelés alatt vagy legalábbis ezen időszakban felismerhetők a Pegasus kémprogram nyomai a telefonomon. Ekkor számos más ügyön is dolgoztam. Feltételezésem tehát a következő: valaki engedélyt kért a megfigyeléshez, mivel egy nemzetbiztonsági ügyön dolgoztam, amelynek tárgya a MIB története és a bankkal kapcsolatos orosz kémtevékenység volt. A megfigyelési engedélyeket egy bizonyos időtartamra, általában három hónapra adják ki, amely Magyarországon további három hónappal meghosszabbítható. A titkosszolgálat lehetséges úgy gondolta, ha van rá már engedélyük, miért ne figyeljék még tovább ezt az újságírót, így legalább megtudhatják, milyen egyéb, kényes témákon dolgozik.

És mi történt kollégájával, Andrással? Ő min dolgozott?

Abban az időben együtt dolgoztunk a Nemzetközi Beruházási Bank ügyén. Kicsit később kezdték el megfigyelni, mint engem. Ugyanakkor a mai napig nem teljesen világos, miért kellett őt is megfigyelni. András reakciója első alkalommal, amikor elárultam neki, hogy megfigyelték, nagyon aranyos volt: „Miért pont én? Nem értem. Miért engem?” Egyáltalán nem fért a fejébe az eset.

Tehát úgy gondolja, hogy az ügybe Oroszország is belekeveredett?

Nem, ezt nem hiszem. Nincs információnk, hogy az orosz állam használja ezt az eszközt. Ez a történet legviccesebb része. Oroszország szempontjából egy nagyon érzékeny cikket írtam, de végül úgy tűnik, nem ők kémkedtek utánam. Minden közvetett bizonyíték azt mutatja, hogy a magyar hatóságok követtek.

Miért zavarja ön annyira Orbánt?

Nem tudjuk, Orbán volt-e az, aki személyesen elrendelte, hogy kémkedjenek utánam, vagy, hogy tudott-e arról, mit csinálnak titkosügynökei. Ebből az is következik, hogy a követésről szóló parancsot nem kapcsolhatjuk össze csak úgy Orbánnal. Ugyanakkor erős a gyanúnk, hogy a Pegasus kémprogram magyarországi beszerzése összefügg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásával, aki 2017-ben találkozott Orbán Viktorral. További bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy e miniszterelnöki találkozó után fél évvel 2018 februárjában Orbán Viktor nemzetbiztonsági és politikai tanácsadója, Czukor József Izraelbe utazott és találkozott Netanjahuval. Czukor egykor hírszerző tiszt volt. Ezt követően kezdték használni a Pegasus szoftvert Magyarországon.

Hány magyar újságírót figyeltek meg összesen?

A megfigyelt telefonszámok között több mint 300 magyar szerepel, de közülük csak öt újságírót azonosítottunk, akik közül az egyik én vagyok. A legtöbb esetben mindannyian a kormány számára fontos nemzetbiztonsági, korrupciós, terrorista-gyanús, Magyarország hírnevét érintő, kényes sztorikon dolgoztunk. Személy szerint nem hiszem, hogy Orbán Viktornak köze lenne megfigyelésemhez. Annak nagyon kicsi az esélye, hogy kiderül, melyik titkosszolgálati szervezet, milyen ügyben volt felelős, mivel a megfigyelésre kiadott parancsok titkosak.

Nos, lehet, hogy a miniszterelnök nem hagyta jóvá az ön megfigyelését, mindazonáltal egy olyan országban dolgozik, amely kémkedett ön után. Mit jelent ma magyarországi újságírónak lenni?

Amikor kielemeztük a Pegasus kémprogramban talált telefonszámokat, valamilyen szinten meglepődtünk, hogy csak öt újságírót találtunk. Igaz, Magyarországon nem sok független újságíró maradt, ha innen nézem, érthető az alacsony szám (nevet). Szeretném hangsúlyozni, valójában örülök, hogy csak megfigyeltek és nem börtönöztek be vagy kínoztak meg, ahogy az más országok újságíróival történik. Egyesek közülük életükkel fizettek munkájukért. Nagyon szerencsés vagyok, hogy magyar vagyok és Magyarország az EU tagja, ami azt is jelenti, hogy véd minket a nemzetközi és az EU-s jogrendszer, ami megakadályozza, hogy az állam erőszakot alkalmazzon az újságírók ellen. Amíg Magyarország az EU tagja, viszonylag biztonságban érezzük magunkat.

Mit gondol, ez az eset befolyásolhatja újságírói munkája során használt forrásai közlékenységét?

Természetesen. Vajon ki akarna velem beszélni egy ilyen leleplezés után, igaz? (nevet) Amikor forrásokkal találkoztam, mindig a lehető legjobban megpróbáltam védeni őket. Szavamat adtam rá. Szégyellem magam, hogy forrásaim egy részét nem voltam képes megvédeni. Még mindig nem tudom teljesen pontosan, mihez férhettek hozzá telefonomról. Nem tudom, hogy beléptek-e fotótárba és hozzáfértek-e a fotóimhoz és videókhoz vagy e-mail jelszavamhoz és más titkosított kommunikációhoz. Úgy vélem, elsősorban az érdekelte őket, hogy milyen üzeneteket küldtem a titkos applikációkon keresztül. Éppen ezen a felületen keresztül kommunikálunk a szerkesztőségen belül is. Elméletileg hozzáférhettek szerkesztőségi kommunikációhoz vagy a témákhoz, amelyeken dolgozunk. Betekintést nyerhettek munkánkba és láthatták, hogyan alakulnak azok az ügyek, amelyeken dolgozunk. A megfigyelés nemcsak engem, de kollégáimat is érinti, hiszen ők is a Signal applikáción keresztül kommunikáltak velem.

Szeretne újságíróként tovább dolgozni?

Nos, most mindenképp szükségem van egy nyári szünetre. (nevet) Nem azért, mintha annyira megdöbbentett volna a megfigyelés híre, hanem azért, mert a Pegasus-projekt nagyon kimerítő volt. Több mint nyolcvan újságíró dolgozott rajta, az utolsó néhány nap őrült tempót diktáltak. Mint említettem, a megfigyelés ténye munkám nagyfokú elismerése, de ilyen kétes hírnevet soha nem akartam. Fel kell kutatni ugyanakkor azokat az embereket, akik felelősek mindezért. Mindenképp megnyugtató, hogy manapság hasonló eseteket nem lehet eltitkolni. Még a legdrágább kémszoftver is lebukhat. Információs szivárgások korábban is történtek és történni is fognak. Meg kell szólítani az embereket, és bárki, aki rendelkezik bizonyítékokkal bármilyen megfigyelésről, át kellene adni ezeket az információkat az újságíróknak. Mert csak így kerülhetnek felszínre ezek az információk. Tehát igen, szeretném folytatni az újságírást, de muszáj lesz sokkal óvatosabbnak lenni. Ez az a tanulság, amit levontam a történetből.

Néha nehéz úgy óvatosnak lenni, ha a túloldalon az állam áll…

Az állam nem az ellenségem. De ha egy államra gondolok, akkor minden esetben gyanakvó vagyok, különösen, ha a magyar államról van szó. Az állam szó számomra azokat jelenti, akik éppen a hatalmat birtokolják. Én csak a hatalommal való visszaélésről számolok be. Úgy tűnik, az állam ugyanolyan szinten kezel, mint egy veszélyes bűnözőt, mivel a Pegasus kémprogramot eredetileg terroristák és a szervezett bűnözés elleni nyomozás megsegítésére tervezték. Tehát a magyar állam ellenségének tartottak.

Milyen reakciókra számít?

Nyilvánvalóan a magyar kormány most mindent tagadni próbál és arról beszél, hogy külföldi titkosszolgálatoknak dolgozunk. Korábban éveken át azzal vádoltak, hogy CIA ügynök vagyok. Most azonban az derült ki, hogy a magyar kormány izraeli kémprogramot vetett be ellenem. Most akkor ki a külföldi ügynök?

Mi a hétköznapi emberek reakciója?

Nagyon remélem, hogy az átlagemberek nem úgy fognak reagálni az ügyre, hogy az újságírók csak ne panaszkodjanak, hiszen mindenkit megfigyelnek. Azt gondolom az ügy legfőbb tanulsága az, hogy mindez bárkivel megtörténhet. Még csak újságírónak sem kell lenned, bőven elegendő, ha egy „problémásnak” gondolt újságíró vagy ügyvéd ismerőse vagy, akinek megvan a telefonszámod is. Ez a legmegdöbbentőbb tény, de ez a valóság. Úgy tűnik, létrehoztak egy nagyon értékes és hatékony eszközt, amelyet megyesek úgy használnak, mintha gyerekek lennének egy játszótéren. Nem képesek rendeltetésszerűen használni egy ilyen eszközt, amelyet eredendően nem azért alkottak meg, hogy hétköznapi emberek ellen használjanak. Egy ilyen Pegasus kémszoftver támadás több tízezer dollárba kerül. Elfogadom, hogy kényes témákkal foglalkozom, de nem gondolom, hogy ezért az állami költségvetésből ilyen összegeket kellene elkölteni. Mindez hihetetlen számomra.

Érinthet ez az ügy más visegrádi országokat is? Andrej Babiš cseh miniszterelnök nemrég kiadott új könyvében csodálja Orbánt, akiről így írt: „az európai politika manapság a fősodorba való beolvadást, a politikai korrektséget és a csuklóztatást és az alávetés különböző formáit jelenti. A bátorság megnyilvánulása ritka, mint a fehér holló. Mind Magyarországnak, mind a V4-eknek nagy szerencséje van, hogy olyan bátor fickó áll Magyarország élén, mint Orbán Viktor. Viktor, köszönöm.” Ön szerint Orbán valóban egy bátor fickó?

Nem tudom. (nevet) Nem vagyok már politikai újságíró. Mit jelent ez a bátorság? Engedni, hogy az állam titkosszolgálata kémprogramot használjon újságírók ellen? Nem akarom kommentálni Orbán Viktort. Ahogy korábban említettem, nem tudjuk, hogy a kémszoftver bármely célját maga választotta-e ki, ezt kétlem. Ami az ön kérdését illeti, olyan eseteket már láttunk Lengyelországban, hogy Kaczynski és pártja egyre inkább követi Orbán kézikönyvét és bevezeti például a már Magyarországon alkalmazott médiaszabályozási módszereket. Szóval, a visegrádi régió erőskezű férfiai tanulhatnak egymás módszereiből. A felolvasott idézetből úgy tűnik, hogy Andrej Babiš is tanul politikai szövetségeseitől. Úgy gondolom azonban, hogy a Cseh Köztársaság sokkal jobb helyzetben van, mint Magyarország, ezért határozottan bízom, hogy egy ilyen eset után senki nem veszi a bátorságot Csehországban, hogy a Pegasus kémprogram típusú eszközt újságírók ellen vessen be.

Vezető képünkön Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró látható – Fotó: Pethő András/Direkt36

Fordította: Bőtös Botond

Megosztás