Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Hoax és propaganda

Holland turisták balhéztak Prágában, nem “afrikai migránsok”

Nem afrikaiak, hanem hollandok, nem migránsok, hanem legénybúcsút tartó turisták verekedtek a cseh főváros belvárosában – így lehetne összefoglalni az origo.hu oroszbarát, dezinformációs weblap legújabb, szombati manipulációjának cáfolatát.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az eset egy héttel korábban, szombaton történt, és mindenki nyugodjon le: az elkövetőket a cseh rendőrök elfogták, és ügyüket kivizsgálták, és gyorsított eljárásban hoztak ítéletet. Persze, a hír szereplői miatt várható volt, hogy a fake news gyárak is felkapják az ügyet, egy hetet kellett várni az origo.hu sajátos interpretálásra. De nézzük, mi történt valójában!

A cseh rendőrség múlt hét vasárnap kora este adott ki országos körözést hét, vélhetően külföldi állampolgár ellen. A gyanúsítottak még szombaton Prága központjában megtámadtak egy pincért, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A férfin fejműtétet hajtottak végre, és az intenzív osztályon ápolták. Az elkövetőket rendbontás és súlyos testi sértés miatt akár tíz év börtönbüntetés is fenyegeti, jelezte a cseh rendőrség szóvivője.

A rendőrök fotókat és videókat is közzétettek az elkövetőkről.



A cseh rendőrség Facebook oldalán a hír alatt óriási vita robbant ki. A kommentelők egy része azonnal „migránsozni” kezdett”, mások arra hívták fel a minden részletes információ nélkül hőzöngők figyelmét, hogy nem a támadók bőrének színe, hanem a cselekmény brutalitása miatt kell a hatóságoknak minél hamarabb elfogni az elkövetőket. Ismert: Magyarországhoz hasonlóan a cseh illiberális politikusok szintén a külföldiek, az iszlám és a színes bőrű emberek ellen uszítják a cseh embereket, miközben az ország miniszterelnöke és a főváros polgármestere szlovák, a cseh szélsőjobb párt elnöke pedig egy féljapán ember.

A csehek 1990-ben 10 millióan voltak, hasonlóan a magyarokhoz. A tavalyi év az elmúlt 20 év legmagasabb halálozási számait produkálta, de az ország lakossága több, mint 30 ezer emberrel növekedett. A Csehországba áramló migrációnak köszönhetően 2018-ban már 10,6 millió Csehország lakossága. Prágában nagyjából 166 ezer küldölfi él, ez a város lakosságának majdnem 15 százaléka. Érdekesség: aznap a rendőrség egy másik körözést is kiadott, amelyben tizenöt fehérbőrű fiatalt kerestek, akik Prága külvárosában egy bevásárlóközpont biztonsági őreit verték össze, de a politikai okokból manipulált embereket ez a hír nem érdekelte.

De térjünk vissza Prága belvárosába, ahol a konfliktus azért robbant ki, mert a hét férfi egyikét a vendéglátóipari egység pincére figyelmeztette: a kerthelyiségben nem fogyaszthat kintről hozott alkoholt. A szóváltást követően robbant ki a bunyó, a felvételeken látszik, hogy a társaság tagjai másképp reagáltak, voltak, akik visszafogni akarták társaikat. A felvételen az is látható, hogy a vendégek már elvonultak volna, de az egyik pincér mellkason rúgta éppen azt a férfit, aki nyugtatni akarta társait.

A pincért levitték a földre, és ketten többször megütötték, megrúgták. A felvételeken az is látszik, hogy civilek is beszálltak a tömegverekedésbe, de a hét férfi végül simán továbbsétált, és egy villamossal elhagyta a környéket. Az esetet azonnal felkapták a cseh fake news oldalak, de a miniszterelnök is reményét fejezte ki, hogy a rendőrök minél hamarabb kézre kerítik az elkövetőket. A helyi mainstream média is címlapon foglalkozott az üggyel.

Az elfogás pillanata, Kép: irozhlas.cz

Az elfogás pillanata, Kép: irozhlas.cz

A cseh rendőrök hétfőn kora este fogták el a hét férfit a Václav Havel Nemzetközi Repülőtéren. Hazafelé tartottak, egy étteremben várakoztak repülőgépükre. Szemtanúk szerint a férfiak meglepettnek tűntek, állításuk szerint nem sejtették, hogy a rendőrség keresi őket. A férfiakat megbilincselve, külön autókban szállították el civil ruhás rendőrök.



Nagyszerű munka!, reagált az elfogás hírére azonnal a cseh belügyminiszerérium. Gratulálok rendőreinknek a kiváló munkához! Ez a brutális és gyáva cselekedett nem maradhat büntetés nélkül!”, ezt pedig a nem hivatalos cseh miniszterelnök, Andrej Babis írta twitterén.

Az elfogás körülményei azonban nem mindenkit nyugtattak meg. Reptéri szemtanúk szerint a férfiak elfogása meglehetősen lassú és körülményes volt, illetve, semmi nem utalt arra, hogy a rendőröknek saját információi lettek volna az elkövetők hollétéről. A rendőrök azzal érveltek, hogy időbe telt, amíg a férfiak személyazonosságát megerősítették, és csak azt követően tudták őket cellájukba kísérni. A cseh rendőrség hét holland állampolgár ellen emelt vádat. A férfiak először megtagadták a holland konzulátus segítségét, később azonban a holland nagykövetség együttműködését kérték, holland tolmácsot küldtek ki. Ezt az információt később megerősítette Stef Bok holland külügyminiszter is.

A prágai esetről nagy terjedelemben számoltak be a holland hírportálok, és több részletet is kiderítettek az elkövetők hátteréről. A legolvasottabb holland újság, a De Telegraaf, berlini tudósítóját, Rob Savelberget is a helyszínre küldte. Más hírportálok a cseh étterem tulajdonosával készítettek interjút. Az Algemeen Dagblad (AD) szerint a hét Hágából és környékéről származó holland férfi azért ment Prágába, hogy megünnepeljék egyikük közelgő esküvőjét. A holland portálok szerint is azért tört ki a balhé, mert az egyik férfi még nem fejezte be az előző helyről elhozott söröskorsó tartalmát, amit az újabb állomás személyzete sérelmezett.

A legénybúcsú társasága meglehetősen heterogén tagokból állt.

A telegraaf.nl címlapján az egyik férfi instagramjára kitett, azóta eltávolított fotó látható.

A telegraaf.nl címlapján az egyik férfi instagramjára kitett, azóta eltávolított fotó látható.

A felvételek és a fotók alapján is látható, mind a holland társaság mindegyik tagja jó fizikai kondícióban van. Az eset két fő gyanúsítottja, testvérek, egyikük egy fitnessterem tulajdonosa, ahol, mint edző dolgozik. A holland website felkereste a férfiak rokonait, akik szerint egyikük sem került soha összetűzésbe korábban a törvénnyel.

Frans Zuiderhoek holland rendőri szóvivő az AD-nek elmondta, hogy a társaság egy másik tagja az amsterdami rendőrségnél dolgozik az ún High Impact Crime részlegen, ahol lopásokkal és betörésekkel foglalkoznak. Ezt a férfit, illetve egy másikat, a csehek vádemelés nélkül elengedték, ugyanis a felvételek alapján is látható, hogy az incidens során megpróbálták társaikat nyugtatni. Ettől függetlenül a hollandok azt mondták, a holland rendőr prágai viselkedését otthon még átbeszélik vele.

Másik három holland a prágai bíróságon nyolc hónap felfüggesztett büntetést kapott, illetve öt évre kitiltották őket Csehországból. Az érintettek a döntést elfogadták. A brutális támadás két fő elkövetőjét azonban előzetes letartóztatásba helyezték. Ők rendbontás és súlyos testi sértés miatt háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. A két főszereplő úgy nyilatkozott, hogy nagyon szégyellik, amit tettek, és hajlandóak kártéríteni a 36 éves áldozatot. A novinky.cz hírportál szerint az elkövetők névsora: Armin Nahvi, Bijan Kazemi, Sanferino, P. Janssen, Naoufel Sebbane, Pejman Kazemi és Arash Nahvi.

Cseh rendőri forrásokra hivatkozva ugyanez a portál azt írta, hogy a társaság két tagja korábban az iráni rendőrségnél dolgozott. A holland média szerint a csoport egy másik tagja marokkói származású, mert hivatalos dokumentumai szerint származási helyének Marrákest adta meg. A holland kommentárok szerint a csoportban vannak török-, illetve egy horvát származású férfi is. A Policajny deník cseh rendőrség-közeli hírforrás törok származású férfiakról ír, de a cseh rendőrség szóvivője ezt hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, mivel a cseh törvények szerint nem beszélhet az elkövetők származásáról.

A holland média mindenesetre fontosabbnak tartotta bocsánatot kérni a csehektől. De nyilatkozott a holland a külügyminiszter is. „Szégyellem magam”, nyilatkozta ta Stef Bok külügyminiszter a prágai verekedés kapcsán, hozzátette: a bűncselekményről készült felvételek szörnyűek. A De Telegraaf napilap idézi az eset kapácsn megszólaló Mark Rutte holland miniszterelnököt is. „Amikor megláttam, mit tettek, mélyen elszégyeltem magam. Az ilyen és ehhez hasonló esetek nagyon rossz fényt vetnek az országunkról alkotott képre külföldön”, mondta.

A megtámadott férfi az első hírekkel ellentétben, nincs életveszélyben, fejműtétje sikerült. Az étterem tulajdonosa szerint kollégájára hosszú felépülés vár, leghamarabb két hónap múlva állhat munkába.

Írta: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás