Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Animal rights

Vége a ketreckorszaknak – Az állatok jogaiért tüntettek Prágában

Az állatok jogaiért, az állatkínzást büntető törvények szigorításáért és a környezettudatos életmódváltoztatásért menetelt szombat délután Prágában kétezer ember. A demonstrációt a nemzetközi Hivatalos Állatjogi Menet kampány részeként szervezték meg a cseh fővárosban. A kelet-európai régióban a következő hetekben Varsóban, Ljubljanában, Szófiában és Bukarestben tartanak hasonló meneteket, de a világ más nagyvárosaiban, Dél-Afrikától Közép-Amerikáig is utcára vonulnak az állatok védelmében.

Soha nem tüntetett még Csehországban az állatok védelmében ennyi ember, mint szombaton. Az állati jogokért kiálló kétezer fős, nagyrészt fiatalokból álló menet a prágai Vár alatti térről indult. A felvonulók átkeltek a Moldva folyón, majd a “pesti oldalon” átsétáltak a belvároson és az Óváros-teret is érintve végül a Vencel-tér északi részén tartották meg a szervezők beszédeiket. Ezt követően a az állatvédők Pankrác városrészre vonultak át, ahol a résztvevőket koncertek szórakoztatták.

A Hivatalos Állatjogi Menet (The Official Animal Rights March) mozgalmat a londoni Kitörés (Surge) állatvédelmi szervezet alapította 2016-ban. Azóta minden évben a világ több nagyvárosában felvonulásokat szerveznek az állatok jogaiért. A mozgalom célja, hogy egy közösségbe szervezze azokat az embereket, akik az állatok jogvédelmével foglalkoznak, illetve, hogy más embereket is hasonló tevékenységre buzdítson.


A globális mozgalom csehországi demonstrációját a Nyisd ki a szemed (Otevři oči) társaság szervezte. Az önkéntes alapú, adományokból fenntartott prágai szervezet az állatok társadalmi helyezetének javításáért küzd. Csehországban és Szlovákiában szerveznek rendezvényeket és adnak ki tájékoztató anyagokat. Tereza Vandrovcová, a társaság szóvivője szerint a szombati létszám a jövőben növekedhet, a mozgalomban nagy tömegpotenciált érez.

„A te pénzed, az ő fájdalmuk”

Az állatok ugyanúgy éreznek fájdalmat ahogy mi, ugyanúgy gyűlölik a ketrecet, ahogy mi, ugyanúgy éreznek boldogságot, ahogy mi” – skandálták angol és cseh nyelven a menet résztvevői. Rengeteg transzparenst lehetett látni: „Nem eszem meg a barátom”, „Valaki vagyok nem valami”, „Miattad halok meg”, „A ketreckorszak vége”, „A kutya a barátom, nem kínzóeszközöm”, de többen megkínzott állatok fotóját tartották fel a fejük felé.

Akarod tudni mit skandáltak még a prágai állatjogi demonstráción? Itt elolvashatod!

Fotó: “A felsőbbrendűség érzése nélkül” - áll a plakáton. A kép forrása: azfotky.cz

Fotó: “A felsőbbrendűség érzése nélkül” – áll a plakáton. A kép forrása: azfotky.cz

Ahogy a fenti fényképen is látható a menet résztvevői elutasítják a bőrszín, a nemi és a faji hovatartozás alapján működő felsőbbrendűséget és az ideális jövőt az állatok kihasználása nélkül képzelik el.

Ma már tudjuk, hogy az állatok is érzékeny és intelligens teremtmények. Az állatok megölése és fogyasztásuk nem előnyös az evolúciós fejlődés szempontjából. A klímaváltozás egyik oka az állattenyésztés, amelynek hatásai ellenünk fordultak. De olyan szokásokról és hagyományokról van szó, amelyeket meg lehet haladni, pontosan úgy, ahogy az emberiség meghaladta a rabszolgaságot vagy a nők elnyomását” – mutatott rá a Nyisd ki a szemed társaság szóvivője.

A szombati tüntetés egy másik fontos célja az állatok ellen elkövetett emberi bántalmazás elítélése volt. Másrészt a tüntetők arra is fel akarták hívni a cseh törvényhozás figyelmét, hogy a helyi jogszabályok aránytalanok összehasonlítva az állatokon elkövetett erőszakkal.

A jelenlegi cseh törvények alapján nem lehetséges az elkövetőt hatékony módon megbüntetni. Egy nemrég benyújtott törvénymódosítást a cseh parlament alkotmányjogi bizottsága teljesen „kicsontozta”, amely a jelenleg is létező szabályokat erősítette meg” – nyilatkozta Tereza Plicka az Állatok Hangja (Hlas Zvířat) szervezet elnöke.

A vegán életmód út a klímavédelemhez

Az ENSZ adatai szerint az állattenyésztés adja a globális felmelegedésért felelős üvegháztartású gázok 14,5 százalékát. Ez magasabb érték, mint a globális közlekedés által kibocsátott 13 százalékos mennyiség.

A Nature magazinban megjelenő tanulmány szerzői a fejlett országokban élő emberek húsfogyasztásának 50-90 százalékos csökkentését, és a hüvelyes növények (bab, lencse, borsó), a dió és más magvak fokozott fogyasztását javasolják. Az emberek ilyen irányú életmódváltozása is hozzájárulhat, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt tarthassuk.

A vegetarianizmus és a veganizmus népszerűsége folyamatosan növekszik. Ez a trend segíthet az állatkínzás elleni küzdelemben és motiválhatja az emberek környezettudatosabb felelősségvállalását is. A szervezők szerint ha valahol különböző jogok kiterjesztéséért menetelnek, az mindig egy nagyobb társadalmi változás előszelét jelentette a történelemben.

A csehországi toborzó videoklip az állatvédelmi tüntetés történelmi előzményének a nők szavazati jogáért (1913), az India függetlenségéért (1930) az afroamerikai faji alapú megkülönböztetés ellen szervezett menetet (1963), illetve a csehszlovákiai 1989-es Bársonyos Forradalom néven a köztudatban forgó demokratikus rendszerváltást állította.

Világmozgalom az állati jogokért

A Hivatalos Állatjogi Menet csehországi demonstrációja a prágai Vencel-téren 2019 augusztus 17-én. Kép forrása: Alina Bitner.

A Hivatalos Állatjogi Menet csehországi demonstrációja a prágai Vencel-téren 2019 augusztus 17-én. Kép forrása: Alina Bitner.

Tavaly a világ 25 városában tartottak tiltakozó felvonulásokat, amelyeken 28 ezer ember követelte mindenféle állatkínzás beszüntetését. Csak Londonban tízezer ember menetelt, ami azt is jelentette, hogy négyszer annyian mentek utcára, mint 2016-ban. Idén, Közép-, és Kelet-Európából elsőként, Prága csatlakozott a nemzetközi akciósorozathoz augusztus 17-én.

De az állatok jogaiért nemcsak a cseh fővárosban tüntettek a hétvégén. A prágai tüntetéssel egy napon tartottak felvonulást Ausztriában, Bécsben és Angliában, Londonban. Hasonló menetet szerveznek Lengyelországban, Varsóban és Szlovéniában, Ljubljanában augusztus 24-én, Bulgáriában, Szófiában és Romániában, Bukarestben szeptember 28-án. New Yorkban augusztus 24-én, Berlinben augusztus 25-én vonulnak.

A kelet-európai városokban idén első alkalommal megtartott állatjogi demonstrációk azt mutatják, hogy régió a környezettudatos társadalmi változások elején jár, de a téma sokkal hangsúlyosabban jelenik meg, mint az elmúlt években. Ráadásul halványulóban Kelet- és Nyugat-Európa közötti különbség, hiszen a szűkebb kelet-európai térség fiatal generációja ugyanazért a zöld célokért a berlini, londoni fiatalokkal egyidőben megy ki az utcára.

Az új mozgalom globális erejét és jellegét erősíti, hogy gasonló állatvédelmi rendezvényeket tartanak világszerte Japánban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Taiwanban, Dél-Afrikában, Közép-Amerikában, Mexikóban, az Egyesült Államok és Kanada több városában, Belgiumban, Finnországban, Görögországban, Írországban, Hollandiában, Dániában és Angliában is.

A vezető kép a Hivatalos Állatjogi Menet globális állatvédelmi mozgalom prágai demonstrációjának gyülekező helyszínén készült a Klárov téren. Kép forrása: Alina Bitner.

Bőtös Botond

Megosztás