Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Szlovákia

Haraszti Miklós Pozsonyban: “A szabadságot belülről is el lehet veszíteni, demokratikus úton”

Magyarul szólalt fel a közép-európai demokrácia megőrzésének érdekében a csehszlovák Bársonyos Forradalom évfordulójának előestéjén, pénteken, a Pozsonyban demonstráló tömeg előtt Haraszti Miklós. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplőjét tízezrek tapsolták meg a szlovák fővárosban. A volt SZDSZ-es politikus teljes beszédét most elolvashatják és meg is nézhetik a Dotoho blogon.

Idén tavasszal a szlovákiai oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolása alaposan sokkolta a szlovákiai közvéleményt. Lemondott az ország miniszterelnöke és belügyminisztere is. Az esemény társadalmi reakciójára sem kellett sokáig várni: a szlovák fiatalok által szervezett Tisztességes Szlovákiáért mozgalom országszerte több alkalommal is tízezreket vitt ki az utcára.

A tiltakozók új politikai stílust és kultúrát követelnek. Nem a politikai pártokkal, hanem az autoriter politikusokkal szemben, a liberális demokrácia megőrzése és újrateremtése érdekében.

Szlovákiában és Csehországban minden évben november 17-én ünneplik a demokratikus rendszerváltás évfordulóját. Az állami ünnep előestéjén Pozsonyban újra tüntetést szerveztek a volt miniszterelnök, Robert Fico sorosozása és a kisebbik kormánypárt elnökének plágiumbotránya miatt.

A tüntetésen felszólaltak olyan egykori csehszlovák és magyar rendszerváltó ikonikus figurák is, mint például Fedor Gál volt politikus, disszidens, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen alapítója vagy Haraszti Miklós disszidens, író, politikus. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplője magyarul szólt a pozsonyi emberekhez. Szavait szlovákra Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar politikus, emberjogi szakértő tolmácsolta.

A volt SZDSZ alapító erős beszédet mondott, de nem Budapesten, hanem Pozsonyban tapsolták meg tízezrek. Nézzék és olvassák!

Ďakujem, že možem hovoriť po madarsky! (Haraszti szlovákul kezdi: „Köszönöm, hogy magyarul beszélhetek.” A tömeg nevet)

Kedves barátaim, nagy öröm, hogy ma itt harminc év után, mi, közép-európaiak ma ismét együtt lehetünk és megünnepelhetjük a szabadságot. Nehezen vívtuk ki és közösen vívtuk ki, majdnem harminc évvel ezelőtt.

De nem jó hír, hogy harminc év után, nekünk közép-európaiaknak ismét fel kell gyűrnünk az ingujjunkat és harcba kell szállnunk a demokráciáért és a polgári szabadságjogokért.

Harcba kell szállnunk, mert a hatalmon levők mind a négy visegrádi országban megpróbálják meghamisítani a demokráciát, elfojtani a vitát, szolgává tenni a sajtót, megfélemlíteni a civil társadalmat.

(A tömeg fújjol)

Visszájára akarják fordítani a mi eredeti közös tervünket, hogy a visegrádi négyek közösen gyorsítsák meg Európa végleges egyesülését, és éppen a haladás és a szabadság jegyében tegyék ezt.

A politikusok, akik beültek a kivívott demokráciákba ma már nem Nyugatról, hanem Keletről vesznek példát. Keleti autokratáktól és kleptokratáktól, Putyintól és Erdogantól másolnak”

(A tömeg kórusban kiabálja: szégyen! Szégyen!)

Orbán Viktortól másolnak, aki Putyintól és Erdogantól másol, felerősítik és politikai fegyverré kovácsolják az ősi idegengyűlöletet, ellenségképet festenek a nemzetközi együttműködésből, nemzetellenes összeesküvőként festik le az emberi jogok nagylelkű támogatóit, mint amilyen Soros György.

(A tömeg hosszan fújjol)

Ám a mostani veszély merőben más, mint az a baj, amit harminc éve győztünk le. Akkor országainkat a demokrácia külföldi elnyomóitól és helyi helytartóitól kellett megszabadítanunk. Ma Közép-Európa azzal szembesül, hogy a szabadságot belűről is el lehet veszíteni, ha úgy tetszik, demokratikus úton.

Oroszország és számos közép-ázsiai ország után, ma már ez a veszély fenyeget Közép-Európában is. De milyen nagyszerű a szabadság harmincadik évében az a hír, hogy Szlovákia népe tisztában van a szabadság értékeivel.

(Taps, éljenzés, tömegből egy hang: Ez így igaz!)

Köszönöm, hogy nem engeditek meg ezt az elfajulást és példát mutattok másoknak. (hosszú taps a tömegben)

Ezen a demokratikus válságon, a demokrácia válságán, keresztül kell gázolnunk, keresztül kell jutnunk és nem számíthatunk senki másra, csak magunkra. Minden új demokráciának meg kell tanulnia, hogy van mit veszítenie és van mit megvédenie. Csak így válik érett, önmagát megvédeni képes szabad nemzetté.

Köszönöm ezért, a saját országom nevében, a négy visegrádi ország nevében, hogy megvéditek a sajtó sokszínűségét, a bíróságok függetlenségét, a civilek mozgásszabadságát, a választások tisztaságát, a közpénzek átláthatóságát.

Boldogság látni, hogy az új nemzedékek ismét együtt fogják biztosítani Közép-Európa közös szabadságát.

Tartsatok ki, nem lesz könnyű, de érdemes végigvinni.

Köszönöm szépen.

(A tömeg, magyarul, kórusban: köszönjük, köszönjük!)

Szívesen.

A beszéd végén Haraszti után Petőcz Kálmán a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok nevében üdvözölte a pozsonyi tüntetőket.

A vezető képen Haraszti Miklóst (balra) és Petőcz Kálmánt látják. Fotó: screenshot, youtube.com.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás