Bezárás
Egyéb

Újra szlovákokat vertek magyarok, Szlovákiában

Magyarul beszélő biztonságiak teleszkópos viperával agyba-főbe verték a távozó szlovák vendégszurkolókat. A dunaszerdahelyi klub közleménye szerint a trencséni ultrák maguknak okozták a bajt. A szlovák szurkolók eközben a DAC biztonsági szolgálatának különös politikai és alvilági kapcsolatairól beszélnek.

Hétvégén a szlovák Fortuna Ligában találkozott egymással a Dunaszerdahely és a Trencsén első ligás csapata. A beszámolók szerint a meccsel nem is volt baj, az idei bajnokságban remekül szereplő hazaiak, jó mérkőzésen, egy góllal kikaptak.

Csakhogy a mérkőzés után nem sokkal az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken azt látni, hogy a helyi biztonsági szolgálat, a S.I.F. Security emberei agyba-főbe verik a távozó vendégdrukkereket. A felvételek alapján jól kivehető: a védtelen trencséni szurkolókat hatalmas, kigyúrt, kopasz alakok ütik, taszigálják. Az egyik ilyen figura teljes erőből a vendégszurkolók buszába üt. Egy másik felvételen – lásd lejjebb – az is tisztán kivehető, hogy a securitysok teleszkópos viperát is használnak, fellépésük elképesztően agresszív.

Egy vendégszurkoló által készített videófelvétel a DAC biztonsági embereinek akciójáról

Indokolatlan volt a FC DAC 1904 klub biztonsági szolgálatának fellépése a vendég szurkolókkal szemben“,

áll a szlovákiai Liga Klubok Uniója ((ÚLK) közleményében. Ez egy önálló szervezet, amely a Szlovák Labdarúgó Szövetéség (SFZ) keretén belül felelős a szlovák bajnokság lebonyolításáért. Hozzáteszik: “a rendelkezésre álló felvételekből egyelőre nem világos, mi előzte meg a konfliktust, de a felvételen látható konfilktuskezelés elfogadhatatlan az ÚLK számára.

Az eset után az érintett futballklubok két, egymással ellentmondó közleményben reagált az erőszakra.

A trencséni klub weblapján azt hangsúlyozzák, hogy biztonsági szempontból egészen odáig nem történt semmi különös, amíg a buszukra felszálló vendégszurkolókhoz “veszélyes közelségbe került a hazai szurkolók egy csoportja, hogy összecsapást provokáljon ki. A kialakuló szócsatát a hazaiak biztonsági szolgálata szakította félbe és szurkolóinkat kényszerítette, hogy szálljanak fel buszaikra.

A dunaszerdahelyiek szerint a vendégszurkolókat terheli a felelősség. Közleményük szerint “a stadionban maradt vendégszurkolók rendőri és biztonsági emberek alkotta sorfal között hagyhatták el a stadiont. Amikor a vendégek buszánál megjelent a hazai szurkolók egy csoportja a trencséni ultrák megpróbálták áttörni a sorfalat, de a biztonsági emberek a két tábor közé álltak és, hogy megakadályozzák összecsapásuk és megpróbálták a vendégszurkolókat minél gyorsabban felterelni buszukra.

Így sikerült:

Egy vendégszurkoló által készített videófelvétel a DAC biztonsági embereinek akciójáról

Az ultráknak nincs nemzetisége – vagy mégis?

Az első szlovák szurkolói reakciók meglehetősen indulatosak, a biztonsági cég bezárásától a DAC klub negyedik ligába sorolásán át, a DAC szurkolók stadionból való kitiltásáig széles a skála.

Mások a klub körüli nacionalista légkör miatt sokalltak be, holott korábban szimpatizáltak a feljutó dél-szlovákiai kiscsapattal. Vannak, akik elviselhetetlen irredenta hangulatról számolnak be. Külön pikantériája az eseményeknek, hogy a trencséni ultrák egyik csoportja “Az ultráknak nincs nemzetiségük” molinot feszített ki maga elé a mérkőzésen. Ezzel nem minden szlovák szurkoló értett egyet:

Na, a trencséni migránssimogatók, találkoztak a multikultival. Magyar neonácik, mint biztonsági emberek. Nem vagyunk már messze, egy pillanat és Dél-Szlovákiában nagyon forró lesz a hangulat. A magyar irredentizmus a terv szerint halad”.

Az esetet kárörvendően kommentelő magyar szurkolók reakcióiból az derül ki, hogy vannak esetek, amikor az általuk is gyűlölt biztonsági emberek egészen elviselhetőek. Néhány a jellemző reakciókból: “A trencséni szutykok rúgtak kettőt, de vittek is az egy gól mellett haza pár bucit!”, “Meg lettek csapkodva!”, “Jó nézni ahogy ütik ezeket a férgeket”, “A biztonságiak magyarok egyébként”, “Pusztuljon a szlovák…”

Szlovák-magyar futballbalhék

A két ország futballszurkolói közötti konfliktusoknak nagy hagyománya van. De a szlovák-magyar etnikai jellegű összecsapásokba különböző erőszakszervezetek is előszeretettel beszállnak.

A két ország újkori történelme során a legbrutálisabb konfliktus 1992 szeptemberében, a Slovan-Ferencváros BEK-meccsen történt. Pozsonyban fekete maszkos kommandósok verték végig a fradi-tábor egy részét. Ha Dunaszerdahely és szurkolóverés, akkor a magyar olvasónak a 2008 novemberi DAC-Slovan mérkőzés alatti jelenetek ismerősek. Akkor a szlovák rendőrség a részben Magyarországról érkező vendégszurkolóknak is helyet adó szektort ürítette ki. Az incidens évfordulóvá nemesedett, minden évben fényképkiállítással emlékeznek meg az akcióra Dunaszerdahelyen.

Magyarországon kevésbé ismert, de a szlovák szurkolóknak is megvan a maga “sérelmi listája”, amire a mostani eset biztosan felkerül.

DAC szekusok – akcióban

A dunaszerdahelyi securitysok, az eddigi esetek alapján, csak akkor támadják be a vendégszurkolókat, ha úgy érzik, megvan a fizikai fölényük. Jó példa erre a 2009-es eset, amikor a zsolnai szurkolókat pakolták ki boxerekkel felszerelkezve a stadionból. A Parameter felvételei itt és itt megtekinthetőek az összecsapásról. 

Érdekes megfigyelni azt is, hogy az utóbbi időben milyen szépen együttműködik a dunaszerdahelyi alvilág és a szlovák rendőrség. Jó példa erre a Slovan Bratislava legutolsó, 2017 áprilisi dunaszerdahelyi meccse, amikor a mérkőzés huszadik percében a securitysok a rendőrökkel együtt ürítették ki a vendégszektort. Mutatjuk:

A szlovák rendőrség a helyi biztonságiakkal együtt ürítik ki a vendégszektort

A felvétel alapján megállapítható, hogy a símaszkot viselő securitysok több törvényt is megsérthettek. A beavatkozásra állítólag a vendégszektorban kitört pirozás miatt volt szükség, csakhogy, a hazai szurkolók közben szabadon használhattak pirotechnikát.

A szlovák szurkolók szerint bevett forgatókönyv, hogy a mérkőzés végén, a DAC szurkolók egy csoportja, megközelíti a vendégszurkolókat és Szlovákiát ócsároló rigmusokkal konfliktust provokál. Az ilyen provokációkban élen jár a Felvidéki Harcosok nevű csoport.

Erről a csoportról a Dotohon idén júniusban már írtam, amikor Pozsonyban, a Szlovákia-Magyarország nemzetközi kézilabdameccs előtt, előzmény nélkül, “Ria-ria-Hungária!” csatakiáltással, betámadták a meccsre békésen érkező szurkolókat:

“Orbán katonái” szlovák szurkolókat vertek össze Pozsonyban

Különböző szlovák foci fórumokon most arra a kérdésre próbálnak a szurkolók a választ keresni, vajon miért hagyják mindig büntetlenül, ilyen esetek után, a “magyar” klubot. Az igaz, hogy 2009-ben és 2017-ben is a DAC biztonsági szolgálata brutálisan lépett fel a zsolnai és a pozsonyi ultrákkal szemben, de arról a szlovák drukkerek már elfelejtkeznek, hogy mindkét eset után megbüntették a klubot.

Ugyanakkor az is tény, a DAC security csapata bűnöző figurákkal köthető össze.

A futball és az alvilág különös kapcsolata

Cseh Marián (jobbról a második) a S.I.F. Security  alkalmazásában. Nem sokkal később, a szlovákiai Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

Cseh Marián (jobbról a második) a S.I.F. Security alkalmazásában. Nem sokkal később, a szlovákiai Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatóhelyettesévé nevezték ki.

A szlovák szurkolók között közismert, hogy a DAC stadion biztonságáért felelős S.I.F. Security alkalmazottai – helyi irredenta skinheadek, huligánok, maffiózók és szolgálaton kívüli rendőrök – egészen a nagypolitikáig elérnek és különös kapcsolatban állnak a helyi alvilág tagjaival is.

Az egész társaságot nem is olyan régen még a Magyarországon is hírhedt Nagy Zsolt, vagyis Csonti, a dunaszerdahelyi maffia egyik vezéralakja fogta össze, aki korábban a hírhedt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkeze volt. Csonti felelt a dunaszerdahelyi stadion biztonságáért. A vendégszurkolókkal agresszíven bánt, gyakran bekapcsolódott szurkolói konfliktusokba is, amit ő maga provokált. Nagyszombatban megvert egy operatőrt, aki a munkáját végezte, de a Slovan szurkolóitól is kapott verést.

Nagyot egyébként éppen egy DAC-Slovan meccsen szúrták ki. A néhány héttel későbbi rendőrségi akció során, 2016 augusztusában, nevére kiállított SIS igazolványt (SIS, a szlovák titkosszolgálat elnevezése) és egy szolgálati jelvényt is találtak. Ekkor fogták el a szlovák rendőrök Csörgő Juditot is, Csonti élettársát. Csörgőt gazdasági bűncselekményeket elkövető – cigaretta-csempészés – bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával vádolták meg.

Csörgő 2007-től közös céget működtetett egy másik Sátor-tag maffiózóval, Kádár Krisztiánnal, de korábban a bősi Híd-Most párt helyi elnöki tisztségét is betöltötte. A rendőrök nála is találtak nevére kiállított titkosszolgálati igazolványokat. A rendőri elitalakulat egykori tagjait is magában foglaló Sátor-gang erőszakos és gazdasági bűncselekményeket követett el Szlovákiában és Magyarországon 1999 és 2010 között. Csörgő ügyeiről és elfogásáról bővebben, szlovákul, itt olvashat.

A dunaszerdahelyi biztonsági őrök egy másik nagy karriert befutó figurája, Cseh Marián. Ő a mostani szlovák kormánykoalíciónak köszönhette hirtelen felemelkedését. Az Új Szó írta 2016 októberében: egy dunaszerdahelyi biztonsági őr lett az eurómilliárdok elosztásáról döntő Agrárkifizető Ügynökség (PPA) igazgatóhelyettese. Cseh magas rangú állami tisztviselőnek járó fizetést, titkárnőt és szolgálati autót kapott – annak ellenére, hogy előtte hosszú ideig munkanélküli volt, illetve később a S.I.F. Security kötelékében dolgozott, mint biztonsági őr.

Maga a poszt egyébként egy teljesen felesleges tisztség, csak a hárompárti koalíció pozícióelosztási alkujának egyik terméke. Cseh Marián karrierje fél év után tört ketté, a sajtó-kritika hatására lemondott.

Ahol a futball és a politika is összeér

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Világi Oszkár, szlovákiai üzletember társaságában megtekinti a FC DAC 1904 - AS Trenčín mérkőzést 2016 novemeberében, Dunaszerdahelyen. Fotó: Parameter.sk

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Világi Oszkár, szlovákiai üzletember társaságában megtekinti a FC DAC 1904 – AS Trenčín mérkőzést 2016 novemeberében, Dunaszerdahelyen. Fotó: Parameter.sk

Ha a DAC security viselt dolgairól írunk, nem szabad megfeledkezni arról sem, ki fizeti a műsort és milyen célok vezérlik ezeket az embereket.

A FC DAC 1904 futball klub 10 százalékban a város tulajdonában van, a fennmaradó rész Világi Oszkár, helyi üzletemberhez, szlovákiai oligarchához tartozik. Ő áll a Híd-Most magyar-szlovák párt és elnöke, Bugár Béla mögött is, de jelenleg Világi befolyása jóval meghaladja a vegyespárt lehetőségeit, néhány szinttel feljebb.  

Világi 2011-től a Slovnaft, a szlovák vegyipari vállalat vezérigazgatója. E szlovák cég tulajdonosa a MOL Nyrt., amelynek igazgatótanácsi tagja maga Világi is. A Slovnaftban, az elmúlt években, az Orbán-kormány jelentősen megerősítette befolyását. Nem lesz váratlan: Világi szoros baráti kapcsolatban van Orbán szűk környezetével is.

Az üzletember célja ezért nemcsak a Híd kormányzati szerepe volt a legutóbbi szlovák országgyűlési választások során, de az is, hogy az új kormányt, Orbán közép-európai szövetségese, Robert Fico vezesse tovább.

A magyar állam 2 millió euróval támogatta a DAC stadion megépítését is. Az összesen 22 millió euró értékű stadionba szlovák állam is kétszer beszállt, legutóbb júniusban, 1,5 millió euróval. Dél-Szlovákiában nem titkolják,

a DAC futballklubból egy regionális, magyar identitásképző intézményt alakítanának ki, a katalán Barcelona mintájára.

Ez most a Kárpát-medence egyes számú magyarság-biznisze.

Nem egészen két hét múlva, november 3-án, az SK Slovan látogat el Dunaszerdahelyre, ahová Magyarországról is szerveznek buszos utakat. Ezen a meccsen adják át a stadion új főtribünjét, óriási az érdeklődés, a jegyek várhatóan elkelnek, garantált a teltház.

“Úgy tűnik, a Dunaszerdahely semmit nem tanult a korábbiakból.

Szép, modern stadionjuk van, amely hamarosan teljesen elkészül, így a szlovák liga dísze lesz. És nem csak a stadion, hanem minden fordulóban tömött lelátói is, Csallóközben öröm focizni, mert valódi futballhangulatot kínál. Még ha a füstbombák a magyar trikolort adják is ki, ami a sárga-kék szurkolók nemzetiségi elkötelezettségére utal, hadd csinálják! A szlovák első ligának ez csak egy olyan pluszt ad, ami minden egyes mérkőzést igazi kihívássá tesz.

Spanyolországban hasonló jelenetek játszódnak le Madridban, Bilbaoban és Barcelonában, még ha a legutóbbi barcelonai események miatt ez veszélyesebbnek is tűnik. De ott van Romániában a Temesvár, a Celtic vs Rangers, vagy Szerbia és Törökország.

De térjünk vissza Dunaszerdahelyre. Amíg a rivalizálás a négy szögletzászló és a lelátók között marad, addig nincs baj, ezek a dolgok a futballhoz tartoznak. De ha a security saját komplexusait kezdi el sajátos, habzó szájú pitbull stílusban ebben a közegben érvényesíteni, az már túl van egy határon. A dunaszerdahelyi klub ebben most egyértelműen csődöt mondott és a DAC renoméja sem nőtt. Éppen ellenkezőleg.”

(Részlet a sport.aktuality.sk kommentárjából)


Írta: Bőtös Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom