Bezárás
Egyéb

“Orbán katonái” szlovák szurkolókat vertek össze Pozsonyban

“Orbán katonái” – így emlegetik a szlovák internetes fórumokon azokat a “Felvidéki Harcos” feliratú, fekete pólóba öltözött huligánokat, akik Pozsonyban, szerda délután, békés szurkolókat rúgdostak, ütöttek a szlovák-magyar női válogatott kézilabda meccs előtt.


A szlovák kézilabda ünnepének indult, de véres összecsapás lett belőle: a pozsonyi Ondrej Nepela Stadion előtt magyarul beszélő fradi huligánok rátámadtak a békés, helyi kézilabda-drukkerekre.

A szlovák főváros hokistadionja előtt mindenki az önálló Szlovákia legnagyobb kézilabda-eseményére készült. Szlovákia női kézilabda-válogatottja fogadta déli szomszéduk női kéziseit.

Az odavágón a roppant erős magyar csapat kilenc góllal nyert (28:19), a szlovákok számára a visszavágón egy szoros meccs is szép eredménynek számított volna.

Végül a mérkőzés döntetlenre végződött (24:24), de, hogy nem erről a nagyszerű sporteseményről beszél most mindenki, arról a helyszíni szemtanúk elmondása szerint a Ferencváros huligánjai tehetnek.

Beszámolók szerint magyar huligánok egy csoportja minden előzetes ok nélkül rátámadt a mérkőzésre tartó szlovák drukkerekre. A stadion előtt csak azt lehetett látni, hogy az emberek rémülten futnak el a fekete pólóba öltözött huligánok elől. A brutális támadás után két szlovák drukkert szállítottak kórházba, az egyik eszméletét vesztette, a másikat orrtörést szenvedett.

A hooligans.cz casual-, ultra-, és hool csoportok életével foglalkozó cseh szurkolói oldal három szlovák sérültről számolt be Facebook oldalán. A támadás kommentje meglehetősen vegyes visszhangot váltott ki: a cseh és magyar lájkok mellett a szlovák kommentelők azt sérelmezték, hogy a meglehetősen gyáva akció volt az ún. “normálokat” (értsd: átlagos drukkerek) betámadni

A mainstream szlovák sportsajtóban egyelőre annyit írnak, hogy a rendőrség jelenleg összegzi az esemény következményeit, amit biztosan lehet tudni, hogy tíz magyarországi szurkoló került előzetes letartóztatásba. A szlovák nacionalista kommentelők egy része értetlenül áll az eset előtt, mások bosszúról beszélnek és próbálják meggyőzni az értetlenkedőket, hogy a pillanatnyi “közös ellenség” ellenére a magyart mindig ütni kell.

A szlovák rendőrség Facebook oldalán tárgyszerűen számolnak be az esetről, és megemlítik, hogy a balhéra délután 17 óra után került sor. A helyszínre legalább harminc magyarul beszélő férfi érkezett balhézni, de a csoport keménymagja elmenekült, amikor kiérkeztek a rendőrök. A helyszínen maradó tizenkét embert vettek őrizetbe.

Szlovák rendőrök vezetnek el magyar futballhuligánokat a szerda délutáni pozsonyi incidens után.  Kép: sport24.aktualne.atlas.sk

Szlovák rendőrök vezetnek el magyar futballhuligánokat a szerda délutáni pozsonyi incidens után. Kép: sport24.aktualne.atlas.sk

Orbán katonái vagy Soros műve?

A szlovák internetes fórumokon mindenesetre nagy a felháborodás, bár valaki megjegyzi, hogy semmi rendkívüli nem történt, ezek nem is huligánok, voltak, hanem Orbán katonái, mivel a pólójukon a felirat – Felvidéki Harcosok – arra utal, hogy Szlovákiát a mai napig a saját területüknek gondolják. “Azt tudjuk, hogy állandóan provokálnak, de hogy eljönnek Pozsonyba és itt összevernek embereket, ez már sok. Remélem, kapnak..

Egy másik kommentelő szerint ez nem egyszerű huligán akció volt, hanem rasszista indítékú volt a támadás, mivel magyarok vertek szlovákokat.

Mások próbálták könnyebben magyarázni a helyzetet, a magyar huligánok csakis szlovák civil szervezetek által felbérelt bajkeverők lehettek, de valaki arra is gondolt, hogy az akció a V4 országok közötti hirtelen jött nagy barátság ellen irányulhatott. Egy újabb kommentelő szerint csakis Soros és az amerikai nagykövetség műve lehetett a támadás.

Szlovmagyar-magyar kooprodukció lehetett a balhé

Egy kis internetes keresgélés után kiderült, a pozsonyi akcióban dunaszerdahelyi szlovmagyarok, az ún. “Felvidéki Harcosok” és két magyarországi klub, a Ferencváros és a Zalaegerszegi TE huligánjai vettek részt.

A szlovákiai magyar klub szurkolóiból megalakult csoport Facebook oldala szerint “a tótok félnek tőlünk és elég hamar közbeléptek“.

Azt már elfelejti hozzátenni a bátor huligáncsoport íródeákja, hogy a jelek szerint majdnem harmincan támadhattak rá két-három szlovák, mit sem sejtő drukkerre.

Szép volt, srácok! Magyarország büszke és erős.

A pozsonyi támadás elkövetői. Felvidéki Harcosok Dunaszerdahely-Zalaegerszeg-Ferencváros hool egyesült csoportja.

A pozsonyi támadás elkövetői. Felvidéki Harcosok Dunaszerdahely-Zalaegerszeg-Ferencváros hool egyesült csoportja.

Írta: Bőtös Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom