Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Bejelentkeztek a szlovákok és a csehek is a CEU-ért

 

Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter, aki a következő parlamenti választások fő esélyese is Csehországban, szívesen látná újra Prágában a Közép-európai Egyetemet. Szlovákiában nyílt levélben szólítja meg értelmiségiek egy csoportja a köztársasági elnököt és miniszterelnököt, hogy tegyenek meg mindent a budapesti CEU Pozsonyba hozataláról és javasolják: vegyék fel a kapcsolatot Soros Györggyel.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Az Átlátszón korábban beszámoltunk a Közép-európai Egyetem korai történetéről, amely éppen Pozsonyban kezdődött. Az egyetem alapítója a szlovákokat kereste fel először, hogy az intézmény Pozsonyban kezdje meg működését. A tervekből végül nem lett semmi, mert a modern Szlovák Köztársaság önállósodási törekvését olyan heves nacionalista és antiszemita légkör vette körül, hogy Soros végül Prágában indította el a CEU-t, ahonnan, néhány év múlva, szintén a helyi nacionalista miniszterelnöknek köszönhetően, távoztak – Budapestre.

Úgy tűnik, Prágában és Pozsonyban is bánják, hogy a kilencvenes években elüldözték a CEU-t, erre legjobb bizonyíték, hogy ma már mindkét országban szívesen látnák az egyetekemet. Csehországban először Jiří Drahoš, fiziokémikus, a Cseh Tudományos Akadémia korábbi elnöke és köztársasági elnök-jelölt vetette fel a napokban, hogy érdemes lenne megfontolni a Közép-Európai Egyetem (CEU) áthozatalát Csehországba. Drahoš szerint a magyar parlament olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza egy külföldi alapítású egyetem működését Magyarországon.

„Egy ilyen diszkriminációnak nincs párja a demokratikus országokban. Javasolom, hogy a Közép-európai Egyetemet hozzuk át Prágába. Itt tisztességes feltételeket tudnánk biztosítani számukra és a Tudományos Akadémiánk is sikeresen működne együtt velük.” – írta.

Hasonlóan Drahošhoz, a cseh politika „erős embere” is megszólalt CEU-ügyben. Andrej Babiš, pénzügyminiszter, az ANO párt elnöke – amely támogatja Drahoš elnöki megválasztását – és a következő választások fő esélyese, nemcsak támogatja a köztársasági elnök-jelölt véleményét, de egyenesen megígérte: mindent megtesz, hogy a CEU Prágába kerüljön.

A @ceuhungary az egyik legjobb iskola Európában, valószínűleg be kell fejezni működését. Nem kéne rajuk segíteni és Prágába hozni? Szívesen tárgyalnék róla” – írja Babiš twitterjén.

Ugyanezen a napon, a bécsi Tudományegyetem történész tanszékén tanító Petr Maťa nyílt levélben fordult Pavel Bělobrádek miniszterelnök-helyetteshez, a cseh Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnökéhez, hogy határolódjanak el a Fidesztől és tegyenek meg mindent, hogy a pártot kizárják az Európai Néppárt (EPP) frakciójából.

Szlovákiában a CEU-botrány kirobbanása óta több publicista is felvetette cikkében a Közép-európai Egytem esetleges áthozatalát Pozsonyba. A szándékot végül szlovák és magyar értelmiségiek egy csoportja fogalmazta meg hivatalosan, amelyben az aláírók hangsúlyozzák, hogy régi adósságuk szeretnék törleszteni az egyetem esetleges pozsonyi áthelyezésével. Nyílt felhívásukat az Átlátszó most teljes terjedelemben közli.

Szolidaritásért való felhívás a budapesti Közép-európai egyetem ügyében

Tisztelt Andrej Kiska köztársasági elnök úr, és tisztelt Rober Fico, miniszterelnök úr, és a kormány minden tagja!

Azért fordulunk önökhöz, hogy emeljék fel nyilvánosan is hangjukat a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradása, tiszteletet parancsoló működése és az akadémiai szabadság érdekében.

Egyidejűleg megkérjük önöket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a CEU vezetésével és Soros György alapítóval, és tegyenek javaslatot a CEU pozsonyi áthelyezésére, hogy az intézmény működése, minden kedvezőtlen körülmény ellenére, zavartalanul folyhasson tovább.

Sajnálattal követjük figyelemmel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének tevékenységét, amely célja az egyetem működésébe beleszóló, olyan törvényi változtatás elfogadása, amely a budapesti Közép-európai egyetem fennmaradását veszélyezteti.

Egyúttal szeretnénk kifejezni támogatásunk a CEU intézménye, képviselői, névszerint az egyetem igazgatósága és egyetem rektora, Michael Igntieff úr felé, és támogatásunkról szeretnénk biztosítani az egyetem összes diákját, akadémiai munkatársát felháborodásukban és abbéli erőfeszítésükben, hogy a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások az egyetem ugyanazon helyszínen történő, változatlan működését eredményezze.

Felhívásunk abból a meggyőződésből fakad, hogy a diákok és a fiatalok, az akadémiai dolgozók és a széles közvélemény demokratikus gondolkodásának az alapja a minőségi oktatási intézmények. Szlovákia számára megszerezni egy olyan egyetemet, amely a közép-európai térségben a legmagasabb minőségű tudást fémjelzi, az a Szlovák Köztársaság hosszútávú célja is lehet. Elsősorban a szlovák kormánytól várjuk el, hogy képes legyen gyorsan és egyértelműen reagálni a CEU esetleges áttelepítésére.

Soros György úr 1990 elején a Közép-európai Egyetem megalakításának ötletével elsőként a Szovák Köztársaság kormányát szólította meg. Mint a „Nyilvánosság az Erőszak Ellen” elnevezésű szervezet egykori tagjai, mi kezdtük meg vele a tárgyalásokat. Sajnálatos módon, abban az időben, a modern Szlovákia első nagy nacionalista légkörét élte meg és a szlovák parlament épülete előtt és más helyeken olyan nacionalista tüntetéseket tartottak, amelyek Szlovákia magyar kisebbsége ellen irányult, és nyíltan zsidóellenes is volt. A harcos és azóta sem átélt gyűlölethullám megakasztotta a Soros Györggyel folytatott tárgyalásokat, amelyek így befejezetlenek maradtak.

Az azóta eltelt huszonhét év és az idő is megerősítette, hogy a nacionalista erők és pártok által képviselt nézetek semmilyen jót nem hoztak Szlovákia polgárai számára sem akkor sem most. Ma nyugtalansággal figyeljük Magyarország miniszterelnökének, Orbán Viktor kormányfőnek autoritárius lépéseit. Nem lehetünk közömbösek ebben a helyzetben, és éppen ez az egyik ok a sok közül, hogy Szlovákiának most demonstrálnia kell nyitottságát az akadémiai szabadság, és egy olyan európai dimenziójú intézmény felé, mint például a CEU.

Az elmúlt három évtizedben a CEU pozsonyi megalapításának kísérlete többször csalódással töltött el. A körülmények e pillanatban most egy új esélyt nyújtanak, és mi ezt az esélyt meg szeretnénk ragadni, hogy ezzel is lerójuk történelmi adósságunk mindenki, de elsősorban a szlovákiai fiatalok, de egész Európa akadémiai nyilvánossága felé is.

Megköszönjük felhívásunk mérlegelését és gyors és nyilvános választ remélünk önöktől e témában. Nyilvános felhívásunkat támogathatják a weben is a peticie.com oldalon.

A felhívást a „Nyíivánosság az Erőszak Ellen” tagjai és a „Független Magyar Kezdeményezés” nevében írjuk alá:

Fedor Gál, szociológus és politikus

Peter Zajac, irodalomtudós és politikus

László Szigeti, könyvkiadó

Ladislav Snopko, forgatókönyvíró és politikus

Ján Štrasser, író

Peter Tatár, orvos és politikus

Juraj Flamik, környezetvédő

Štefan Hríb, novinár

Mikuláš Huba, földrajztudós

Juraj Mesik, orvos és pedagógus

Peter Pöthe, pszichiáter

Marian Timoracky, szociológus

Pavol Szalai, újságíró

Peter Dral, elemző

Nina Galanská, alapítványigazgató

Ján Spurný, informatikus

Jozef Hašto, pszichiáter

Bőtös Botond

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás