Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Zeman újságírók likvidálásával viccelődött Putyinnal

Zeman és Putyin Pekingben  újságírók likvidálásán viccelődött. Fotó: info.cz

Zeman és Putyin Pekingben újságírók likvidálásán viccelődött. Fotó: info.cz

„Túl sok itt az újságíró, likvidálni kellene őket” – mondta Miloš Zeman Pekingben Vagyimír Putyin orosz elnöknek kettejük találkozóján. Putyin egy pillanatra mintha meghökkent volna a cseh elnök kijelentésén, de aztán visszafogott elnöki stílusban válaszolt: „Likvidálni semmiképp, elég csak korlátozni a számukat”.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]
A fenti rövid beszélgetést a Komszomolszkaja Pravda újságírója, Dimitrij Szmirnov rögzítette és posztolta ki twitterén, ahol a pekingi cseh-orosz találkozó legviccesebb pillanatait gyűjtötte össze.

A felvételen látszik, ahogy Zeman Putyinnal együtt jönnek az újságírók felé egy folyosón, amikor a cseh elnök látszólag meglepődve körbenéz: „És még itt is vannak újságírók?” Túl sok az újságíró, likvidálni kellene őket”, mondta Putyinnak, aki úgy reagált, hogy megsemmisítésükre nem lenne szükség, de a számukat csökkenteni kellene.

Zeman újabb bonmotja különösen azért kelthet felháborodást, mert éppen Oroszországban, Putyin elnöksége idején korlátozták súlyosan a független médiát. Az újságírói műhelyeket mind gazdaságilag, mind politikailag elnyomták, a hatalom számára kényelmetlen újságírókat megfélemlítették és fizikailag is likvidálták.

Nem volt a cseh elnök humorával szemben megértő Lubomír Zaoralek cseh külügyminiszter, aki vasárnap délután a cseh közszolgálati televízióban kifejtette, az ilyen típusú viccelődést nem tartja megfelelőnek.

„Nem túlságosan jó dolog, ha valaki Putyin elnökkel vagy bárki mással újságírók likvidálásán szórakozik. Ez egy olyan megszólalás volt, ami nem sikerült túl jól, és akkor még diplomatikusan fogalmaztam.”

Kritikusabban nyilatkozott ugyanebben a televízióban Martin Kupka, a cseh polgári Demokraták (ODS) elnökhelyettse, aki szerint Putyin társaságában egy ilyen viccet elengedni meglehetősen kényelmetlen. Hozzátette:

„Putyin elnöknek ténylegesen vannak tapasztalatai az újságírók számának csökkentésével kapcsolatban.”

1992 óta Oroszországban 56 újságírót öltek meg. Csak 2016-ban 70 fizikai támadást követek el Oroszországban újságírók és bloggerek ellen. 2015-ben három év börtönre ítélték Szergej Reznik újságírót és bloggert, mert cikksorozatot írt a rosztovi hivatalnokok korrupciójáról.

Ismert: az Újságírók, határok nélkül csoport az idén 180 országot vizsgált meg, hogy milyen mértékben tartják tiszteletben a sajtószabadságot. Ezen a listán Oroszország a 148. helyen végzett, a Cseh Köztársaság a 23. helyen zárt.

Bőtös Botond
[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás