Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Szlovákia

Neonáci magyarokra csapott le a szlovák rendőrség Dunaszerdahelyen

Hitler dicsőítése, zsidó-, román-, szlovák származású, és nem fehér bőrszínű emberek gyalázása miatt gyanúsított meg tizenöt magyar nemzetiségű, szlovák állampolgárt a helyi rendőrség. Mindeközben a Fidesz propagandagépezete, illetve szlovákiai fiókszervezete, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a magyarság elleni támadásnak állítja be az akciót és megpróbálja bagatellizálni az ügyet.

Harmincegy helyiséget – ebből tizenhét házat és tizennégy egyéb zárt teret – ellenőrzött november 20-án, hétfőn 150 szlovák rendőr, együtt a Szlovák Nemzeti Nyomozóhivatal (NAKA) terrorista-elhárító egységének tagjaival Dunaszerdahely városban és környékén, szélsőséges megnyilvánulások gyanúja miatt. Az akcióról a szlovák rendőrség Facebook oldalán számolt be. Megígérték: hamarosan részletesen beszámolót tartanak az ügyben.

Másnap, november 21-én a dunaszerdahelyi DAC futballklub közleményben reagált a rendőri razziára. Hangsúlyozták: a tizenegy megosztott kép egyikén látható a klub címere is. De „az említett zászlón semmi olyan szimbólumot nem látunk, amely megszegi a Szlovák Köztársaság törvényeit.” A DAC közlemény hozzáteszi: szintén nem láttak összefüggést a NAKA akciója és a klubcímert is ábrázoló zászló között.

November 22-én a dunaszerdahelyi DAC futballklub hivatalosan bejegyzett státusú szervezett szurkolói csoportja, a Yellow Blue Supporters (YBS) „A szurkoló nem bűnöző” címet viselő közleménye szerint szurkolótársaikat „meghurcolták”, és „önrendelkezési jogaikat korlátozták.” A szurkolói fanklub közös tiltakozó akciót fog tartani következő, Trencsén elleni meccsükön, és nyomatékosan felhívják az akcióban résztvevők figyelmét, hogy „a B- Középben nincs helye a videó-, kép-és hangfelvételeknek.”

A YBS fanklub nyilatkozata mindenképp különös fordulat a fanklub vezetőjének, Domokos Roland egy nappal korábbi, a szlovák sajtónak adott nyilatkozatának fényében. Domokos november 21-én azt állította: „nem tud semmit” és a YBS DAC nevében elhatárolódott a „Felvidéki Harcosok” csoportjától. Hozzátette: azt beszélik, hogy az akcióra drogok miatt került sor csupán véletlen, hogy fanklubjuk egyes tagjai is belekeveredtek az ügybe.

Ismert: a DAC futballklub körül több szurkolói csoport is működik. Ilyen például a már említett és hivatalos státusban szereplő YBS, amely hivatalosan kerüli a politikai jellegű megnyilvánulásokat. Más csoportok, mint például a szlovák rendőrség látókörébe került “Felvidéki Harcosok” vagy a Wallace Army, Vidéki Urak Casuals, Ultras Felvidék közül az előbbi kettő gyakran hangsúlyozza nemzeti hovatartozását, és vállaltan politikai tartalmú üzeneteket is megfogalmaznak.

“Felvidéki Harcosok”: itt a vége

Két nappal később, november 23-án, szerdán a szlovák rendőrség újabb Facebook posztban tájékoztatta a közvéleményt. A NAKA tizenöt embert gyanúsított meg alapvető emberi-, és szabadságjogok elnyomására irányuló mozgalom alapítása, támogatása és propagálása bűntettében. A szlovák rendőrség alapos gyanúja szerint a gyanúsítottak együtt alapították meg a “Felvidéki Harcosok” elnevezésű csoportot, amely alapvető emberi, és szabadságjogok elnyomását és a nemzetek közötti gyűlölködést hirdető ideológiát népszerűsít.

A csoport tagjai elváltoztatott náci jelképrendszert használtak, amelyeket zászlók, transzparensek, ruházat és jelszavak formájában nyilvánosan is bemutattak nyilvános sportrendezvényeken, állt a rendőrségi tájékoztatóban. A rendőrség továbbá mind a tizenöt férfit gyanúsítja, hogy különböző közösségi felületeken szélsőséges propagandaanyagokat, jelképeket, szlogeneket, szimbólumokat tettek közzé, amelyek szintén a nemzeti-, etnikai-, és faji intoleranciát, a bőrszín alapján szított gyűlöletet, és a nemzeti szocializmus ideológiáját propagálják.

A gyanúsítottak Hitlert dicsőítették, a zsidókat gyalázták, és gyűlölettel beszéltek a színesbőrű vagy szlovák és román származású emberekről is. Ha a gyanúsítás beigazolódik, akkor vádemelés és bizonyítás után négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a helyi bíróság. A rendőrségi beszámolóból egyébként az is kiderült, hogy a rendőrök a razzia során megvizsgálták a gyanúsítottak testét is. Erre azért volt szükség, mert néhány gaynúsított szintén büntetőjogi kategóriás szimbólumokat tetovált magára.

A szlovák rendőrség még aznap, tehát november 23-án, egy másik Facebook bejegyzésben hívta fel a szlovákiai közvélemény figyelmét, hogy bizonyos szimbólumok használata nyilvános helyen a szlovákiai büntető-törvénykönyv paragrafusába ütközik.

A rendőrség arról is írt közleményében, hogy az ilyen gyűlöletkeltésre alkalmas szimbólumok használata ellen, a Fare hálózat részeként, az európai szurkolói csoportok rendszeresen fellépnek. Ezt a szervezetet Európa több mint negyven országának képviseletében olyan csoportok és egyének alkotják, akik nem értenek egyet a futball-stadionokban előforduló szélsőséges megnyilvánulásokkal.

Monitoring discriminatory signs and symbols in European football

This booklet contains material that most of us do not want to see in football. If we believe in a sport that can be open and free to be enjoyed by everyone, without the fear of abuse and discrimination, we must be vigilant against the types of symbols that are set out here.

A szlovák rendőri bejegyzés ezután részletesen kitér arra is, hogy a dél-szlovákiai magyar ultráknál talált szélsőséges jelképek jelentését megmagyarázza. Többek között, SS-rúna, SS-halálfej, a Waffen-SS Hunyadi hadosztályának pajzsa, vagy kelta kereszt szimbólumokat azonosítottak be a rendőrök a gyanúsítottaknál, amelyek használata a Szlovákiában létező büntetőtörvénykönyv értelmében tiltott.

November 24-én  az MKP Országos Tanácsa is nyilatkozatot adott ki a rendőri razziáról. A párt szerint a szlovák rendőrség akciója elterelő hadművelet volt. Az évekkel korábban a szélsőjobb szavazók felé nyitó, parlamenten kívüli párt “karhatalmi visszaélésről” beszélt, amelynek “vélhető célja a szlovákiai magyar közösség tagjainak megfélemlítése volt.” Az MKP “döbbenetesnek” tartotta, hogy a “dunaszerdahelyi sálat” a rendőrök szélsőséges megnyilvánulásnak találták.

“Felvidéki Harcosok” akcióban

A Dotoho korábban bemutatta, hogy a most megvádolt szurkolói csoport valójában egy agresszív kisebbség, amely a normális DAC szurkolók mögé bújva többször lejáratta a csallóközi klub hírnevét. Tavaly nyáron Pozsonyban a “Felvidéki Harcosok” több tagja támadott békés szurkolókra egy kézilabdameccs előtt. Az internetes hozzászólásokban “Orbán katonáinak” nevezték a támadókat, akiket akkor a rendőrség a helyszínen elfogott. Bővebben az esetről itt olvashat:

“Orbán katonái” szlovák szurkolókat vertek össze Pozsonyban

“Orbán katonái” – így emlegetik a szlovák internetes fórumokon azokat a “Felvidéki Harcos” feliratú, fekete pólóba öltözött huligánokat, akik Pozsonyban, szerda délután, békés szurkolókat rúgdostak, ütöttek a szlovák-magyar női válogatott kézilabda meccs előtt.

A dunaszerdahelyi futballklub nem először került be a hírekbe agresszív jelenetek miatt. A 2008-as szlovák rendőri túlkapás mellett ismert a szintén tavalyi eset, amikor a klub magyar nemzetiségű biztonsági szolgálata verte meg a stadionból távozó, éppen buszukra felszállni igyekvő szlovák szurkolókat.

A fideszes média nem érti

“Még mindig nem tudni pontosan, miért tartottak óriási razziát szlovák kommandósok a dunaszerdahelyi DAC futballklub szurkolóinál” – írja a Pesti Srácok, amely már a propagandaanyag első mondatában többszörösen dezinformál. A november 20-án megjelent, a rendőrségi beavatkozásról szóló  gyorshírben a szlovák rendőrség ugyanis közölte az akció okát. Másrészt, “a dunaszerdahelyi DAC futballklub szurkolóinál” megjelölés sem fejti ki a valóság minden árnyalatát, hiszen a razzia nem a normális DAC szurkolókat érintette, ahogy ezt a PS felvezetője sugallja, hanem a dunaszerdahelyi futballklub szélsőséges megnyilvánulásokkal gyanúsítható ultráit.

Hasonló szellemben jelentek meg cikkek a szlovákiai magyar sajtó Fidesz-közeli felületein is. A nacionalista dezinformáció terjesztésében élen járt a felvidek.ma, ma7.sk és a szurkolo.sk oldal. Az itt megjelent írások közös motívuma, hogy a futballklub és a politikai párt hamis állításai alapján felépített sérelmi, áldozati pózt propagálják, félrevezetve a szlovákiai magyar és magyarországi közvéleményt. A Fidesz-közeli felvidek.ma szlovákiai hírportál az MKP-ra hivatkozva már “magyar kártyát” emlegetett. A szurkolo.sk egyik írásában pedig az akciót azzal magyarázta meg az olvasóknak, hogy „tizenöt tisztességes focirajongót (sic!) vádoltak meg extrémizmussal, tizenöt felvidéki magyar embert azért, mert magukat nyilvánosan felvidéki harcosoknak merték nevezni.”

A szlovák rendőrség által bemutatott dokumentumok és jelentés alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy az akció nem a szlovákiai magyar közösség tagjai ellen, hanem kizárólag szélsőséges eszméket propagáló egyének ellen irányult. Az már más kérdés, és a szlovákiai magyar közéletet jól ismerők számára nem meglepetés, hogy az évek óta a szélsőjobboldali szavazók felé gesztusokat gyakorló MKP a neonáci szurkolók megvádolását igyekszik a szlovákiai magyarság elleni támadásnak beállítani. Ehhez a politikai stratégiához pedig a magyarországi kormánypárt minden szükséges anyagi támogatást megad.

FRISSÍTÉS: az MKP-közeli korkep.sk szlovákiai magyar weboldalon megjelent egy hír, miszerint a meggyanúsított férfiak nem követtek el törvénysértést és a rendőrök kiengedték őket. A Dotoho-Átlátszó blog kérdésére Andrea Dobiášová, a szlovák rendőrség szóvivője hétfő délután azt mondta: „az esetben továbbra is folytatják a vizsgálatot mind a 15 ember ellen, akik továbbra is gyanúsítottak az ügyben.” Dobiášová hozzátette: a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

A vezető képen az egyik gyanúsítottat kísérik be a szlovákiai terrorelhárítási egység emberei. Forrás: a szlovák rendőrség Facebook oldala.

Írta: Bőtös Botond

Megosztás