Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Vélemény

A Stockholm-szindrómás magyar sajtó esete a „keresztény szabadságra” ment fideszes politikussal

A Borkai-ügy a NER legújabb kihívása: az Orbán-féle „keresztény rendszerváltás” és a „hagyományos családi értékek” kiüresedett kulisszái mögött egy luxusjacht, másfél millió forintért rendelt luxusprostituáltak és a kokaincsíkok valósága sejlik fel a magyarországi sajtó asszisztálása mellett.

Sokkoló felvételek kerültek nyilvánosságra az elmúlt napokban Magyarországon.  Tavaly Pünkösd idején, amikor keresztények világszerte a Szentlélek eljövetelét ünnepelték és Jézus Krisztus mennybemenetelére emlékeztek, Borkai Zsolt, Győr jelenlegi fideszes polgármestere, Magyarország egykori ünnepelt olimpiai bajnoka horvátországi Dubrovník városkából kihajózva drogos szexpartit tartott egy luxusjacht fedélzetén – állítja az ordogugyvedje blogon az anoním szerző.

A jachton az eddig nyilvánosságra került fényképek és videók alapján a polgármester úr Rákosfalvi Zoltán helyi ügyvéddel és közeli barátjával lazított három prostituált társaságában. Borkai először tagadta, hogy ő lenne a történet főszereplője, de egy újabb kép kapcsán már közleményben reagált, amelyben az ellenzék figyelemelterelő akciójának nevezte a felvételeket.

A vasárnap nyilvánosságra hozott rövid videón Borkai intim kapcsolatban látható az egyik lánnyal – ezúttal kommentár sem érkezett a győri polgármesteri hivatalból. Nem sokkal később Borkai minden nyilvános programját lemondta és elzárkózott a sajtó megkeresésétől is.

“Családapa, Olimpikon, Polgármester”

A kép baloldalán Borkai Zsolt, Győr polgármestere középen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár látható Győrben, a Szent László-év központi megnyitóján. Fotó: gondola.hu, MTI, Krizsán Csaba.

A kép baloldalán Borkai Zsolt, Győr polgármestere középen Veress András győri püspök és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár látható Győrben, a Szent László-év központi megnyitóján. Fotó: gondola.hu, MTI, Krizsán Csaba.

Felmerülhet a kérdés, mégis, miért tartom a Borkai-esetet politikailag súlyosabbnak, mint például Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester lejáratását szolgáló kiszivárogtatást. Hiszen mindkét esetben szexuális aktust mutató felvételeket hoztak nyilvánosságra, mindkét esetben családos és házas ember lépett félre, ami a választók felé rossz üzenetet hordozhat.

Ha Jürgen Habermas szemüvegén keresztül nézzük az esetet, akkor a budaörsi polgármester egyedül házaspárjának tartozik elszámolással, és félrelépése nem minősül közügynek. Borkai esete annyiban más, hogy a közéleti tevékenysége során jogosulatlan anyagi előnyhöz (közpénz) jutott polgármester nemcsak családja, de a köznép felé is elszámolással tartozik. Tehát a demokratikus legitimitás szempontjából Wittinghoff esete lényegtelen, míg a győri polgármester esete a nagy nyilvánosság előtt is megvitatható.

Borkai Zsolt közepesen jelentékeny fideszes politikus a közéletben mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) fegyelmezett pártkatonája nyilvánult meg. Rendszeresen átvette a pártelit narratíváját a család szentségéről és a politikai térben rendszeresen a „keresztény” és „nemzeti” érdekek védelmében nyilvánult meg. Wittinghoff polgármestertől hasonló kijelentéseket nem hallottunk.

A NER számára is kellemetlen kommunikációs probléma azért következett be, mert a Fidesz megpróbálja elmosni a magánélet és a közélet közötti határt. Konkrétan arról van szó, hogy az ügy főszereplője egy olyan politikus, aki óriásplakáton hirdeti magáról, hogy egyszerre „Családapa, Olimpikon, Polgármester.

Egy másik helyen Borkai azt hangsúlyozta, hogy polgármesterként is a család a legfontosabb számára. A Demokrata című szélsőjobboldali hetilapban megismétli családbarát kijelentését, miszerint a “boldog családapa, a család elé szerintem semmi nem kerülhet.”

A győri polgármester tehát nemcsak különös közpénzfelhasználási szokásai miatt tartozhat elszámolással, hanem a közéletbe beemelt magánéleti szerepének teljes megsemmisülése miatt is magyarázkodhat választói felé.

Ez pedig azért számíthat komoly fejleménynek a hatalom szemszögéből, mert az egységesnek kommunikált homogén Fidesz-tábor és a NER hivatalos hitvallása, a „hagyományos család” szentsége és a „keresztény szabadság” kapott – egyelőre nem tudjuk milyen súlyos – találatot.

A Stockholm-szindrómás magyar sajtó

Borkai pünkösdi hajókázása kapcsán érzékelhető egy másik érdekesség is: a magyarországi sajtó visszafogottsága. A fideszes kormányzati propaganda hírzárlata, és a maradék fősodratú sajtóban megjelent rövid beszámolók mellett vasárnap estig egyetlen győri helyszíni riportot nem lehetett olvasni a magyar sajtóban, nem tudtuk meg, merre járt és hogyan reagált a botrány kirobbanása után Borkai.

Kedvencem az impresszumban „az igazságosabb Magyarországért küzdő” Mérce.hu főszerkesztője hétvégi publicisztikája, amelyben kifejtette, hogy a Borkai-eset kapcsán erkölcsileg besokallt („elegem van!”), majd relativizálta a Fidesz kínos szexbotrányát. Szintén vicces pillanatokat hozott a 444.hu kommentszekciója, ahol a kommentelők hamarabb utánanéztek a kéjutazás női résztvevőinek, mint a lap újságírója.

Végül a Szlovákiában nyomtatott, jobboldali-konzervatív Magyar Hang mentette meg a mundér becsületét amikor vasárnap este legalább azt megírta, hogy a jachtos úton látható egyik lány majdnem hárommillió forint támogatást nyert el vállalkozásához testvérével közösen a magyar államtól.

Az eset hátteréről, hogyan segítette Rákosfalvi Zoltán ügyvéd – Borkai közeli ismerőse és a videófelvétel másik főszereplője, aki nemcsak a győri önkormányzattal, de a Fidesz országgyűlési frakciójával is megbízási szerződésben állt – földvásárlási üzleteit a Borkai-féle fideszes önkormányzat, a hvg.hu egy 2012-es cikkében olvashat bővebben.

A kör bezárul: a Borkai-eset gyönyörűen bemutatja nemcsak a Stockholm-szindrómás magyarországi “ellenzéki” sajtó megfelelési kényszerét, de tökéletesen visszaadja a nihilista, értékek nélküli, cinikus, egykor magyar társadalomnak nevezett és atomjaira esett 9,9 milliós magyarul beszélő tömeg jelenlegi közállapotát is.

Mi várható?

A Borkai-ügy jelenlegi állása azért lehetőséget ad néhány következtetés levonására.

Az eddig nyilvánosságra került fotók és videók alapján kijelenthető: a közvéleménynek nagybetűs családapaként és sportemberként eladott egykori olimpiai bajnok, a Fidesz korrupciós módszereit alkalmazta – olcsó földterületfelvásárlás és hirtelen átminősítés, majd drága áron értékesítés – majd, figyelmen kívül hagyva a róla kialakított (közéleti) képet, lebukott egy Adrián ringó jacht kabinjában.

Ha a „keresztény szabadságot” és „keresztény értékeket” hirdető rezsim egyik helyi képviselője közpénzből fizetett luxusjachton kokaincsíkok között luxusprostituálttal közösül, az hírérték. Az a legkevesebb, amit ilyenkor a sajtó megtehet, hogy hírt ad róla. Derüljön ki a vallásos és a nem vallásos értékrendű választópolgárok számára is az eset, hogy el tudják dönteni, mennyire hitelesen képviseli érdekeiket a választott politikus?

A „polgári Magyarország” meséje után kipukkadhat a „keresztény rendszerváltás” meséje is. A magyar miniszterelnök kommunikációs csapdába keveredett. „A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet” – mondta nemrég a miniszterelnök, de mint az köztudott: a hegyről nagyot lehet esni a mélybe.

Amikor Orbán azt hazudja a magyar választópolgároknak, hogy Európát „a liberálisok” és „a migránsok” fenyegetik, és a liberális demokrácia „hivatását vesztette”, akkor a valóságban az történik, hogy egy megyei nagyváros élére kinevezett, politikailag megbízható fideszes pártapparatcsik lopja meg a magyar adófizetőket.

Az Orbán-rezsim semmitmondó „keresztény” kulisszái mögött egy luxusjacht, másfél millió forintért rendelt luxusprostituáltak és kokaincsíkok valósága sejlik fel.

Valójában a korrupciós praktikákra, a „keresztény” képmutatásra épülő Nemzeti Együttműködés Rendszere veszélyezteti Magyarország jövőjét. Jelenleg nem tudjuk, hogy csak Borkai az egyetlen érintett vagy lehet más fideszes hatalmasságoknak is félnivalójuk. Egy biztos: az orbáni „város a hegyen” meséje és Borkai luxusjachtos valósága között óriási a szakadék tátong.

Ebben a helyzetben az lenne a legkevesebb, ha Borkai Zsolt polgármester azonnal lemondana.

Az eddig bemutatott dokumentumok alapján felmerül a bűncselekmény elkövetésének gyanúja is. Itt lenne az ideje, hogy a lebénult magyar állam felébredne tetszhalott helyzetéből és megkezdődne az érdemi nyomozás az ügyben.

A vezető képünkön Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Borkai Zsolt győri polgármester látható. Fotó: origo.hu, MTI/Koszticsák Szilárd

Bőtös Botond

Megosztás