Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

FILM

Hat film a médiáról, amit látnod kellett 2018-ban

Miközben a populista kormányok világszerte újra felfedezték a propaganda, a manipuláció és a cenzúra varázsát, Magyarországon 1990 előtt tapasztalt jelenségek tértek vissza és általában a kritikus újságírás egy nagyon kockázatos tevékenységgé vált, idén is remek alkotások születtek az újságírásról és a média működéséről, amiket látnod kellett 2018-ban vagy érdemes pótolni.

The Post (2018 február)

Steven Spielberg filmje a Washington Post napilap mindennapjaiba enged betekintést az ún. Pentagon-Iratok botrány idejéből. Tom Hanks eleveníti meg Ben Bradlee, a WP legendás főszerkesztőjét, Meryl Streep pedig Katherine Graham kiadó szerepét játsza el.

Akit érdekel a történet és szeretne többet tudni a háttérről, azoknak ajánlom a 444.hu filmkritikáját vagy Graham életrajzi könyvét.

The Cleaners (2018 május)

A német-brazil gyártású, angol nyelvű film készítői lehetőséget kaptak, hogy közelről kövessék egy fülöp-szigeteki internetes felület névtelen moderátorainak munkáját, amely abból áll, hogy a rájuk bízott weboldalról folyamatosan eltávolítják az oda nem illő tartalmakat. Ki kell törölni a pornográfiától a véres terrorista jelenetig mindent. De mi a helyzet akkor, ha a moderátorok minden ilyen jellegű tartalmat kitörölnek a posztolt tartalom kontextusának vizsgálata nélkül?

A Variety.com recenzióját itt olvashatjátok, a Verge recenzióját ezen a linken éritek el.

The Fourth Estate (2018 június)

A dokumentumfilm a New York Times szerkesztőségének működését mutatja be Donald Trump elnökségének idején. A Forth Estate film idén Emmy-díj kategóriában egy jelölést kapott.

A film címe Edmund Burke angol politikus és író a sajtó képviselőinek parlamenti működéséről szóló, 1787-es angol parlamenti vitában elhangzott szavaira utal, aki szerint “három rend van jelen a parlamentben, de ott fönn, a Tudósítók Galériáján foglal helyet a Negyedik Rend, mely mindnyájuknál fontosabb.” Burke itt a klérus, a nemesség, és a polgárságon kívül a negyedik hatalmi ágra, az újságírókra utalt, akik a demokrácia ellenőrei.

The Facebook Dilemma (2018 október)

A PBS egy amerikai nem kereskedelmi célú, közszolgálati jellegű, országos lefedettségű csatorna. A Frontline című oknyomozó újságíró műsor ennek a csatornának a legjobb alkotása. Ők készítettek idén egy kétrészes dokumentumfilmet a Facebookról. Az első rész a Facebook történetéről szól, a második rész pedig azt mutatja be, miért jelent a Facebook veszélyt a társadalomra és a demokráciára.

A Facebook körüli biztonsági kérdések ellentmondásai egyhamar nem fognak megoldódni, hiszen a tulajdonos, Mark Zuckerberg sem képes a mai napig szembenézni teljesen azzal a hatalmas befolyással, és felelősséggel ami a művével együtt jár. A filmben alaposan körbejárják az alkotók azokat a kérdéseket, amelyek alapjaiban határozzák meg a témát a társadalmak és a vállalat számára is, megéri végignézni.

A film készítőivel készült vágatlan beszélgetéseket is nyilvánosságra hozták, amelyek megtekinthetők a PBS weboldalán.

A dokumentumfilm minkét része a PBS Youtube csatornáján ingyen elérhető.

The Panama Papers (2018 október)

Ez a film az emberiség történelmének talán legnagyobb korrupciós botrányát eleveníti meg. A Panama Iratok egy globális oknyomozó munka eredménye, amely során a világ minden táján koordinálva együttműködő újságírók tárták fel az emberiség történelmének legnagyobb adatszivárogtatását. Az ügyön hónapokig 376 újságíró dolgozott 76 országban.

Egy olyan globális korrupciós botrányról beszélünk, amelybe korrupt brókerek, dúsgazdag, demokratikus úton megválasztott hivatalnokok, diktátorok, cartell csoportok vezetői, sportolók és egyéb celebritások is a Mossack Fonseca ügyvédi iroda segítségével rejtették el pénzüket kihasználva a panamai törvények adta lehetőségeket.

Alex Winter rendezővel meghallgathatnak a Panama Iratokról egy podcast-beszélgetést vagy ezt az interjút a Builden.

Az esetről egyébként jelenleg a Netflix is forgat egy filmet, amely várhatóan 2019-ben jelenik meg The Laundromat címen és olyan színészek fognak játszani benne, mint Gary Oldman, Meryl Streep vagy Antonio Banderras.

Operation InfeKtion (2018 november)

A dezinformációról szól ez a háromrészes dokumentumfilm, amelyet a New York Times újságírói készítettek. Egy olyan “politikai vírus” történetét mutatják be az alkotók, amelyet évtizedekkel ezelőtt kezdett el használni a KGB a belső ellenség kiiktatására – a technológia a mai napig használatban van.

Egykori szovjet kémek és amerikai tisztviselőket szólítanak meg az újságírók, akik a korszak szemtanújaként és aktív résztvevőjeként beszélnek és tesznek tanúbizonyosságot az elmúlt idők legsikeresebb „fake news” hadműveleteiről visszatekintve a 80-as évekig. Egy nagyon erős dokumentum filmet kaptunk a keleti partról.

A New York Times idei talán legjobb oknyomozó munkáját ezen a videón egyben is megtekintheti:

Írta: Bőtös Botond

Megosztás