Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Egy „őrült” politikus, aki egyedül maradt az EU-ban, de nem zárnák ki a csehek Orbánt a Néppártból

malta_edited
Fotó: putitright.eu

Csehországban is téma a Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppárt frakcióból, amely április végén értékeli Orbán Viktor politikáját és Magyarország általános európai helyzetét. A csehek két pártot is adnak az EU legnagyobb politikai csoportosulásába. Marek Ženíšek, a liberális és konzervatív értékeket is képviselő TOP 09 elnökhelyettese, és Pavel Svoboda, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) EP-képviselő szerint egyelőre túl korai beszélni a párt kizárásáról. A Respekt hetilap legfrissebb, keddi számában kérdezték Orbánról a két politikust.

Európában, sokan mondják, hogy Orbán Viktor veszélyezteti a demokráciát, de még ők is egy tehetséges és jó képességű politikusnak tartják. Mit gondolnak erről?

MŽ: Orbán kétség kívül egy sikeres, de nem európai szintű politikus. Az Európai Néppárton belül, a többséghez képest, eltérő véleménnyel rendelkezik, amely bizonyos aggodalmakra adhat okot.

PS: Nem akarok a pártom nevében beszélni, személyesen úgy gondolom, hogy mindkét állítás igaz. Orbán minden bizonnyal egy jó képességű politikus, aki kereszténydemokrata elveket vall, de egyúttal veszélyes populista is, aki hazájában teljesen másképp politizál, mint az Európai Unióban.

Képes betölteni az Európai Néppárt funkcióját, ha olyan nézetek jelennek meg soraiban, amelyek ellentétesek alapelveivel?

MŽ: Az nem ritka, hogy egy pártban ellentétes nézetek jelennek meg. Még mindig jobb, ha Orbán köztünk van, mintha kiközösítenénk. Eddig az összes tárgyalás és csúcstalálkozó során kiderült, hogy mindenkivel szemben ellentétes álláspontot képvisel, amellyel eddig mindig egyedül maradt – éppen ezért nem is foglalkoztak vele az EU-ban. Nem állítom, hogy ez a jövőben is így marad. Amennyiben tovább folytatja antiliberális politikáját Magyarországon, akkor a párt biztosan reagálni fog rá.

PS: A legnagyobb konfliktust abban látom, ahogy Orbán Magyarországon beszél az Európai Unióról és nem azzal kapcsolatban, hogy más értékeket vall, mint az általánosan elfogadott európai értékek. Az EU alapvető értékeit nagy általánosságban fogalmazták meg, ezért jelenhetnek meg és férhetnek el különböző értelmezések is a klubban.

Nem lehet, hogy az EU túlságosan is toleránsan áll Orbánhoz?

MŽ: Nem tudom elképzelni ebben a pillanatban, hogy milyen lépéseket tehetnénk politikája miatt. Szinte az összes európai politikus elítélte a CEU bezárásának terve miatt, a migrációval kapcsolatos különböző álláspontunkat szintén megosztottuk.

PS: Az Eu egy pontig biztosan toleráns Orbánnal, de például a következő plenáris ülésen éppen a magyar helyzetről fogunk európai szinten tárgyalni. A CEU bezárására tett törekvését, a plurális média szinte teljes felszámolását és további, hasonló lépéseit egészen biztosan jogosan kritizálják az európai politikusok.

Ön személyesen kizárná a Fideszt a Néppártból?

MŽ: Szerintem erre még nincs szükség, mert teljesen egyedül maradt és az EU-n belül senki nem osztja nézeteit. Nem jött még el a pillanat, hogy megmutassuk a világnak: Orbán nem tartozik közénk.

PS: A kizárással még várnék egy pillanatig. Úgy látom, hogy az ehhez a lépéshez szükséges akarat még egyelőre nincs meg. Orbán megtaposott jó néhány alapértéket, de továbbra is együtt kellene tartanunk a Néppártot.

A Fidesz esetleges kizárása erősítené Orbán álláspontját az Eu-n belül?

MŽ: Lehetséges, hogy egy kizárást úgy értelmezne, hogy tessék, neki mindig is igaza volt, az európai elitek összeesküdtek ellene és eltávolították. De ameddig nem történik valami rosszabb, a téma nincs napirenden. Minden családban találhatunk egy „őrültet”, akit megpróbálunk nevelni, művelni – ha a szép szavak nem használnak, csak azután vethetünk be kellemetlenebb eszközöket.

PS: Egy ilyen lépés polarizálná a politikai szcénát és megosztaná a Fideszt is. Egy dolog Orbán politikája, de a Fideszben, tapasztalataim szerint, nagyon értelmes és tehetséges emberek vannak.

(Respekt)

Megosztás