Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Egyéb

Nem szervezte be a csehszlovák titkosszolgálat Jeremy Corbynt

A munkáspárti Corbyn nem lehetett az StB ügynöke és még akkor sem tudott volna együttműködni a csehszlovák titkosszolgálattal, ha akar, mert az angliai csehszlovák nagykövet brit ügynök volt, állítja egy cseh történész, kutató.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Pénteken újra nyilatkozott Pozsonyban a csehszlovák kém is, aki korábban a The Sun brit bulvárlapnak azt állította, hogy Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt elnöke együttműködött a Csehszlovák Állambiztonsági Hivatallal (StB) és azért pénzt is kapott.

Světlana Ptáčníková, a cseh Állambiztonsági Hivatal Levéltárának igazgatója cáfolta a cseh közszolgálati rádióban a szlovák Sarkocy, egykori csehszlovák kém állításait. Ptáčníková szerint együttműködés esetén másképp lett volna Corbyn feltüntetve a dokumentumokban.

Ha Corbyn ügynök lenne, akkor dossziéját egy másik kategóriában vezették volna. Az ügynöki státusban lévők dossziája négyes sorszámú volt, tehát Corbyn dossziészáma négyessel kellett volna hogy kezdődjön.

Ptáčníková azt is elmondta, hogy az StB kötelékébe tartozó ügynökök munkájának dokumentálása pontos szabályok alapján történt, és ha valami változott, azonnal másik besorolást kapott. Az egykori kém állításai szerinte teljesen ellentmondanak a levéltár dokumentumaival, mint mondta:

„Nem úgy tűnik számomra, hogy (Corbyn) tudta volna, egy kémmel érintkezik”.

Emlékezetes: a The Sun csütörtöki száma egy nagy összeállítást közölt a munkáspárti politikus állítólagos kommunista párti kapcsolatairól. A cikk a brit politikus kapcsolatát „az Egyesült Államok és a jelenlegi konzervatív kormány felé” negatívnak írja le, ez utóbbit akkor Margaret Teacher brit politikus vezetette. Az iratok szerint Corbyn viszonya az akkori „keleti blokk országai felé” pozitív volt, máshol az irat Corbyn állítólagos támogató magatartásáról számolt be a „szovjet békekezdeményezések” témájában.

Ptáčníková szerint a brit újság megbélyegző kijelentése – “komcsi kém” – Corbynról egyértelműen nem felel meg a valóságnak:

“Corbyn úr nem volt a titkosszolgálat munkatársaként bejegyezve és erre egyetlen rendelkezésünkre álló dokumentumból sem lehet következtetni.”

Az igazgatónő szerint a Corbynra vonatkoztatható dokumentumok áttanulmányozásakor olyan a The Sun állításával ellentétes bizonyítékokat is találtak, ami arra utalt, hogy az állambiztonsági hivatal nagyon is óvatos volt Corbynnal.

A vele találkozó ügynököt figyelmeztették: legyen nagyon óvatos, hogy a célszemélyben ne keltsen gyanút, kivel találkozik. Továbbá a hivatal azt is kérte ügynökétől, hogy figyeljen oda kiadásaira is, mert ha sokat költ, az is felkeltheti Corbyn figyelmét.

Sarkocy kitart állításai mellett

„Corbyn beszervezték, az információkért pénzt kapott”

ismételte meg Sarkocy, akit pénteken Pozsonyban cseh és szlovák újságírók kérdezték a The Sun bulvárlap cikkben tett állításokról. Az ŠtB egykori ügynöke megismételte: Corbyntudatosan együttműködött a csehszlovák állambiztonsági hivatallal, és munkájáért pénzt is kapott. Hozzátette: ő maga egyébként soha nem adott át Corbynnak pénzt.

Sarkocy egyúttal megerősítette azon korábbi állításait is, miszerint Corbynnal többször találkozott abban az időben, amikor Londonban teljesített diplomáciai szolgálatot.

Jutott egy izgalmas kijelentés péntekre is: az egykori kém szeirnt a csehszlovák állambiztonság számára Corbynt egy napjainkban is aktív jelentős munkáspárti politikus szervezte be. Sarkocy ehhez még azt is hozzátette, hogy mindez „Oroszország fennhatósága alatt” történt.

„Minden olyan információt, amelyet tőle és az egyik forrásától kaptunk, Moszkvában értékelték és hitelesítették. Az olyan információkat, amelyket nem adhattunk át az oroszoknak, mi magunk értékeltük ki”

állította a jelenleg Pozsonytól nem messze élő, most hatvannégy éves Sarkocy, aki szerint Corbynt abban az időben a csehszlovák nagykövetségen kétszer fogadtak.

A megszerzett információk tartalmát Sarkocy nem részletezte, de annyit elárult, hogy kis túlzással tudomása volt arról, Margaret Teacher mit reggelizett, ebédelt és vacsorázott, illetve milyen ruhát viselt aznap.

Sarkocy még azt is tudni vélte, hogy Corbyn valószínűleg nem csak a pénz miatt működött együtt a csehszlovák állambiztonsággal, vele pedig több, mint három alkalommal találkozott, ahogy ez az információ a rendelkezésre álló dokumentumokból is kiderülhet.

Sarkocy azt is jelezte, az StB-t elsősorban Corbyn családjának dél-afrikai, különösen a későbbi elnök és Apartheid-ellenes politikus, Nelson Mandelaval kötött kapcsolatai érdekelték.

Sarkocy arra a kérdésre, miszerint Corbyn tudhatott-e arról, hogy nem csak egy diplomatával, de egyúttal a csehszlovák állambiztonság ügynökével is beszél, úgy válaszolt, hogy abban az időben senki számára nem lehetett kétséges, hogy a csehszlovák diplomaták egyúttal az ország titkosrendőrségének is dolgoznak.

Ki volt Sarkocy?

A csehszlovák titkosszolgálat munkatársainak névsora fent van az interneten a Totalitárius Rezsimek Hivatalának weblapján. Ami biztos: a The Sun által is jelzett „Dymič” fedőnév Ján Sarkocyhoz tartozott. Mint a csehszlovák külügyminisztérium harmadik titkára teljesített szolgálatot. Londoni kiküldetése 1986 májusától 1989 áprilisáig tartott. Különleges feladataként a „békemozgalmakat” tüntették fel.

A Munkáspárt kiáll Corbyn mellett

„Teljesen nevetséges állítások, amelyek egyszerűen nem igazak”

Jeremy Corbyn nem volt a csehszlovák titkosszolgálat ügynöke vagy munkatársa és nem állt velük bizalmi kapcsolatban sem. Minden ilyen és ehhez hasonló állítás teljesen hamis és igaztalan, reagált pénteken a legerősebb brit ellenzéki párt szóvivője a The Sun bulvárlap csütörtöki állításaira. A párt szóvivője a cseh Světlana Ptáčníková igazgató leveltári megállapításaira is hivatkozott.

A Jan Sarkocy, egykori csehszlovák állambiztonsági tiszt által elmesélt Jeremyvel, harminc évvel ezelőtt történt találkozások története nem igaz, és teljesen hiteltelen„, állította Corbyn szóvivője, aki szerint az Sarkocy állításai több sebtől véreznek, „mint egy rossz James Bond film„.

A történész szerint Corbyn nem lehetett ügynök

„Eddigi tapasztalatom és az állambiztonsági dokumentumok alapos ismerete alapján állítom, hogy Sarkocy visszaemlékezése nem helytálló. Érdekelne, hogy az úr milyen dokumentumokkal bizonyítja állításait”

ezt már Radek Schovánek, a Totalitárius Rendszerek Intézetének egykori igazgatója nyilatkozta a cseh közrádiónak, aki szerint az cseh Állambiztonsági Hivatal Levéltárban nem találhatók a visszaemlékezést alátámasztó dokumentumok.

Ráadásul, nem is olyan régen történt, hogy a szlovákiai Alkotmánybíróság olyan döntést hozott, amely értelmében az egykori állambizonsági hivatal munkatársainak nyilatkozatait nem szabad hitelesnek elfogadni.

Tehát Sarkocy, egykori kém sem lett felmentve a hallgatás kötelezettsége alól, és ő, a törvény értelmében, továbbra sem nyilatkozhatna érdemben egykori munkájáról. „Amennyiben ezt mégis megtette, ezzel megszegte esküjét„, tette hozzá Schovánek. Az egykori igazgató szerint ráadásul Sarkocy nem StB ügynök volt, hanem a hivatal egyik kádere.

Schovánek szerint Corbyn a 80-as években, Londonban, ha akart sem tudott volna együttmúködni a csehszlovák titkosrendőrséggel. A volt igazgató elmondta, abban az időben a londoni csehszlovák nagykövetség második embere egy bizonyos Vlastimil Ludvík volt, aki a brit titkosszolgálat egyik legjobb ügynökének számított.

“Ludvík a csehszlovák rezidencia minden eseményéről tájékoztatta a britteket, akiknek arról is volt tudomásuk, hogy az StB felvette a kapcsolatot Jeremy Corbynnal.”

Schovánek szerint ha Jeremy Corbyn, még ha nem szándékosan is, de átvett volna pénzt a kommunistáktól, a brit felügyelet alatt álló londoni csehszlovák követség épületében történtekről szóló levéltári anyagokban biztosan lenne információ.

Az egykori igazgató elmondása szerint, ha egy brit politikusról kiderült, hogy együttműködött a keleti blokk bármelyik kommunista titkosrendőrségével a hidegháború korszakában, akkor ez a tény az adott politikus karrierjének végét is jelentette. Így történt ez Will Owen vagy John Stonehouse esetében is a hatvanas-hetvenes években.

Owen a csehszlovák titkosszolgálatnak adott át titkos dokumentumokat, amikor lebukott politikai karrierjea azonnal véget ért. Stonehouse 1962-ben kezdett el kémkedni a csehszlovák katonai hírszerzésnek, 1974-ben tartóztatták le. Stonehouse volt a brit történelem egyetlen minisztere, aki hivatali idejében (1969-1970) aktív kémtevékenységet is folytatott hazája ellen. 

 

Ha a brit titkosszolgálatnak tudomása lett volna Corbyn beszervezéséről, legkésőbb a 90-es években szépen csendben, de biztosan kivonták volna a brit belpolitikából, és oda soha többet nem térhetett volna vissza”, állítja Schovánek.


A Csehszlovák Állambiztonsági Hivatal Corbynról szóló dokumentumai:



Írta: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás