Do toho

Bőtös Botond Visegrád (V4) blogja

Bértüntetők

Külföldi tüntetők az Orbán-kormány szolgálatában

Külföldi tüntetőket hallucinált a fideszes kormánypropaganda egy kormánykritikus demonstráción, miközben egy Fidesz-közeli “civil” szervezet rendszeresen meghív lengyel tüntetőket Magyarországra, és külföldi demonstrálókkal akarta megszervezni a magyar kormány politikáját népszerűsítő európai békemenetet is.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Vádold meg ellenfeleidet azzal, amit te magad csinálsz! – röviden így lehetne összefoglalni a Fidesz-sajtó legújabb hazugsága körüli ellentmondásokat. A kormánypropaganda azt az álhírt kezdte el egy szerző nélküli Magyar Idők cikkben terjeszteni, hogy külföldi diákok is részt vettek a múlt pénteki diáktüntetésen.

És arra még emlékeznek, hogy a kormánypropaganda szerint, tavaly a civil szervezetek melletti tüntetés résztvevőinek egy részét Soros György utaztatta repülővel Budapestre?

Mindkét állítást konkrét bizonyítékok nélkül írták meg, dezinformálták a magyarországi közvéleményt.

Természetesen a külföldi demonstrálók, vendégek jelenlétének önmagában nincs túl nagy jelentősége a mai globalizált világban, ahol már a szélsőjobboldali, fajvédő csoportok is nemzetközi szinten keresik az együttműködést, lásd: az amerikai alt-right vagy a francia eredetű Identitás Generáció. De előfordult olyan is, hogy a szlovák és a magyar szélsőjobb vállvetve, szinkrontolmáccsal együtt tüntetett Bősön a menekült emberek befogadása ellen.

Mégis, a Fidesz-propaganda most úgy hozta hírbe a pénteki kormánykritikus megmozdulás szervezőit, hogy közben az Orbán-kormány közpénzből kitartott szervezete előszeretettel keresi a nemzetközi együttműködés minden formáját Orbán Viktor politikájának igazolására. Pikáns.

Egy nemzetközi orbánista közösség létrehozásának operatív munkáját a Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) bízták meg. A magyar nacionalista gondolat alapján működő CÖF “nemzetközi” kapcsolatrendszerét határon túli magyar szervezetekkel kezdte el kiépíteni.

Ez a kör 2011-ben bővült, amikor létrehozták a

Civil Együttműködési Tanács (CET),

elnevezésű „Kárpát-medencei közösségi ernyőszervezetet„, amely a határon túli magyar kapcsolatok intézményesülése mellet 2012-ben a lengyelországi Gazeta Polska nevű újság 350 klubját is bevonta a nemzetközi együttműködésbe.

Erről a Jarosław Kaczyński-féle PiS-közeli újságról annyit kell tudni, hogy a Bencsik András által szerkesztett Demokrata színvonalán áll. Olvasótáboruk Orbánban találta meg a keménykezű, nacionalista retorikájú politikai ideáljukat. Krzysztof Varga lengyel író a magyarokról írt zseniális Turulpörkölt című könyv szerzője szerint ezek az emberek úgy gondolkoznak, ha nem szereted Orbánt, magyarellenes vagy.

A CÖF és a GP együtműködés a legismertebb lengyel-magyar nacionalista internacionálé, a modern nemzetébredés egyik legendás meséje, “az ezeréves lengyel-magyar barátság” apropóján megvalósuló kétirányú tüntetésturizmuson alapult.

Lengyel és litván importtüntetők

“Fontosnak tartom, hogy Budapesten legyek, mert így akarom kifejezni rokonszenvem az Orbán-kormány iránt”

nyilatkozta 2012 március 15-én az MTI-nek a lengyel Gniezóból különvonattal Budapestre érkezett két-háromezer fős külföldi demonstrálók egyik 50 év körüli férfi résztvevője, egy cseppnyi kétséget nem hagyva, hogy nem 1848 szelleme, hanem aktuális pártpolitikai szándékok motiválták útját.

A korabeli MTI hír alapján tudjuk, hogy különvonattal, buszokkal és személygépkocsikkal érkező lengyeleket Csizmadia László, a békemenetet is szervező CET elnöke fogadta. A külföldiek nagy része lengyel demonstrálókból állt, de az atv.hu tudósítója 2012-ben beazonosított egy nagyjából harminc főből álló litván csoportot is.

A NER hátországának nemzetközi  tevékenysége 2012-ben a lengyel Függetlenségi Napja demonstrációján folytatódott, amelyen a Jobbik mellett, a Civil Összefogás Fórum delegációja is részt vett. Az eseményről 2012-ben online tudósítottam.

A két csoportosulás 2012 és 2017 között rendszeresen ellátogattak egymás rendezvényeire, amelyeket a két ország állami ünnepségeire szerveztek rá.

Az így rendszeressé váló bértüntetések egyik legmegdöbbentőbb jelenete 2017-ben történt. A Múzem körúton a lengyel tüntetők egy 11 hónapos magzat fotóját tartották fel a ledöbbent magyarok között. Ez az eset is azt bizonyítja, hogy a Fidesz politikája mellett demonstráló külföldi tüntetők nem ünnepelni jöttek, hanem saját belpolitikai konfliktusaikat – ti. A lengyel abortusz-törvénytervezet körüli viták – hozták el Magyarországra. 

Európai békemenet?

A Fidesz-közeli „civil” szervezet Európában is toborozna külföldi tüntetőket.

A 2015-ös európai menekültválság idején Csizmadia elnök is élénken figyelte a nemzetközi fejleményeket és mert nagyot álmodni. A CÖF kilépve a közép-európai térségből, már egy európai szintű demonstrációt akart megszervezni, külföldi tüntetők beszervezésével. A menekültválság csúcspontján, 2015 őszén, a Hír TV-ben bejelentette, hogy

“hamarosan összeurópai békemenetet indítanak a migráció miatt”.

A megmozdulás időpontját Csizmadia nem tudta megmondani, de mint jelezte, “nagyon közel az idő”, “a jelzőtüzek meggyulladtak”.

Az európai békemenet 2015-ben nem jött össze, de a Fidesz álcivil szervezete később sem hagyott fel lehetséges külföldi partnerek felkutatásával, és az Orbán-kormány mellett kiálló nemzetközi aktivista hálózat megszervezésével. 

Erre utalt az Index 2017 április értesülése is. Külföldi partnereket toboroz a kormány az EU-s országok nagykövetségein keresztül – írta meg a kormánykritikus hírportál. A magyar követségeknek határozott idejük volt, hogy felhajtsanak a kormányközeli CÖF és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) számára külföldi partnereket.

Az Index megkeresésére a a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) nem tagadta a közbenjárást és még azt is elárulták a hírporálnak, hogy „igény esetén” támogatást is nyújtanának a projekthez.

Az orbáni politika külföldi partnerekkel történő népszerűsítésének projektje néhány hónapra ismét lekerült a napirendről.

A CÖF tavaly november 16-án frissítette az ötletet

Európai Civil Együttműködési Tanács (EuCET)

néven. A szervezet hivatalos megalakulása 2018 tavaszán várható. Az EuCET, egy olyan európai civil mozgalom lenne a szervezők elképzelése szerint, amely a 2012-től működő lengyel-magyar együttműködést bővítené ki az európai kontinens országaira.

A szervezet célja, az Echo TV-nek nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán szerint, hogy az EU minden tagállamából egy szélesebb összefogásba gyűjtse össze a nemzetekben gondolkodó civileket.

Blamázs Brüsszelben

Fotó: Gaudi Nagy Tamás, Facebook

Fotó: Gaudi Nagy Tamás, Facebook

“Tüntetéssorozatnak” hirdették, tizenhárman demonstráltak.

Tavaly tavasszal a CÖF kiutaztatta híveit a belga fővárosba tüntetni az Európa Parlament elé a LEX CEU miatt Magyarország ellen indított kötelezettszegési eljárás ürügyén.

Az egyre jobban radikalizálódó Fidesz-politika hiába követelt volna ki egy jelentősebb szimpátiatüntetést európai szinten, az esemény még a nagyjából bevált lengyel-magyar tengely mentén sem jött össze. A legyen már valami és a biztos bukás között őrlődő CÖF helyett végül az ex-jobbikos, ma már a Fidesz környékén lebzselő szélsőjobb gyalogjai léptek. 

Emlékeznek még Kremser-Poszpischek Tamásra? Ő volt a Nyugati téri CEU-ellenes tüntetés szervezője. Most újabb lehetőséget kapott, Brüsszelben kellett volna javítania. A magyar szélsőjobb jellegzetes arcainak – Gaudi Nagy Tamás vagy Budaházy Edda – részvételével meghirdetett eseményt Mészáros Lőrinc Echo TV-je és Lovas István blogja is promózta.

De az esemény olyan kudarcnak számított, hogy még a kormánypárti média sem nagyon számolt be a tüntetésről. Egyedül a Magyar Időkben találtam egy rövid beszámolót, amely arról írt, hogy több tucat magyar demonstráló vonult át Brüsszel belvárosán. Gaudi Nagy Tamás Facebook oldalán talált fotó szerint tizenhárom fő demonstrált (lásd, feljebb).

A demonstráció nemzetközi jellegét Poszpischek üdvözlő szavai alapján próbáltam rekonstruálni: “Üdvözlöm lengyel barátunkat, holland barátunkat, Osloból a magyar barátunkat, Németországból a magyar barátainkat, és bárhonnan is jöttünk Magyarországról vagy Nagymagyarországról”.

Gaudi Nagy beszámolója szerint még egy svédet is sikerült beszervezni, illetve a két lengyel “hazafi” az esemény végén felgyújtotta a fotón látható EU-s zászlót:



Az egykor Jobbik képviselő Gaudi Nagy még a tüntetés előtt a Fidesz-közeli Pesti Srácoknak nyilatkozott, miszerint a Jobbik politikája ma már vállalhatatlan, az Echo Tv-ben pedig arról beszélt, hogy egy komoly európai összefogásra törekednek lengyelekkel, osztrákokkal, flamandokkal, németekkel, akik szeretnék megakadályozni “a migránsok millióinak betelepítését”.

Összefoglalva, azt látni, hogy nehéz dolga lesz a CÖF-nek, ha 2018 tavaszán az  európai kontinensre kiterjedő orbánista, külföldi “civil” tüntetőkkel felturbózott megmozdulást vagy bármilyen együttműködést szeretne kialakítani. A téli főpróba nem sikerült a brüsszeli Luxembourg téren. Talán Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője és a magyar szélsőjobb szubkultúra legendás alakja foglalta össze legjobban a teendőket:

“Az biztos, hogy tavasszal vissza kéne jönni és egy kicsikét jobban megszervezni”

A CÖF, ha tartja ígéretét, 2018 tavaszán elindítja az EuCET projektet, és meglátjuk, hogy az európai bulvárlapok kommentszekciójában tündöklő Orbán népszerűsége vajon visszaköszön-e a valóságban. Mert a láthatóan Orbán Viktor személyes varázsára és politikájára építő, külföldi aktivisták és demonstrálók hálózatának kiépítése egyelőre nehezebb feladatnak tűnik, mint azt a CÖF vezetése gondolja.

A propagandasajtó kettős mércéje elképesztő: egy olyan nem bizonyított cselekménnyel vádolta meg a kormány politikáját kritizáló diákszervezetet, amit a kormányközeli CÖF 2012 óta rendszeresen alkalmaz és a jövőben bevallottan bővíteni kíván.

Írta: Bőtös Botond

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás